Boeddhistische Omroep Stichting

HEMELSBREED
Een boeddhistische kinderboek? | Eeuwig jong en tijdloos oud | Religieuze praktijken | Ilse Bulhof
Uitzenddatum: Zaterdag 21-1-2012 15:00 - 16:30 Radio 5

Eeuwig jongEeuwig jong en tijdloos oud
Het nieuwe boek van Paul van der Velde, Eeuwig jong en tijdloos oud bundelt zes studies waarin wordt aangetoond hoe de leer van het boeddhisme zich door de geschiedenis heen telkens vernieuwt. De dharma vernieuwt zich, laat zich meeslepen en transformeert, maar blijft altijd zichzelf.

Jeanette Werkhoven spreekt met Van der Velde over het nieuwe boek, maar vooral over de nauwe verwevenheid van politiek en boeddhisme zoals tegenwoordig in Myanmar (Birma).

Boeddha's nachtlichtjesBoeddha's nachtlichtjes

Boeddha's nachtlichtjes bevat twintig hervertellingen van traditionele boeddhistische verhalen, bedoeld voor kinderen. Van het verhaal over het vriendelijke, wijze hert tot dat van de twee eenden en de schildpad. Volgens de auteur moeten ze kinderen rustiger en creatiever maken en hun zelfvertrouwen en compassie bevorderen. Maar wat doen Boeddha's nachtlichtjes nou echt met kinderen? En zijn het eigenlijk wel leuke verhaaltjes? Een reportage van Menno Bijleveld.
Noot: de oorspronkelijke titel van het boek is Buddha at Bedtime.

Religieuze praktijken door de overheid beperkt
Ondanks de scheiding tussen kerk en staat legt de overheid steeds meer beperkingen op aan religieuze praktijken als ritueel slachten en het dragen van gelaatbedekkende kleding. Volgens theoloog Frank Bosman ontspringen boeddhisten tot dusver de dans, maar hoe lang nog? Peter Meijwes praat met hem.

Lam NgoDe column
Deze week is de column van Lam Ngo.
Beluister de column al een paar dagen van tevoren op onze Facebookpagina. Of lees de tekst hier na.

Lam Ngo is vertaler Vietnamees en verbonden aan de Stichting Vietnamese samenwerking.