TV archief

  2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015

Di  28  Dec
16:05 - 17:05
Bewust universum
TV_bewust_01.jpg
De natuurkundige B. Alan Wallace probeert een brug te slaan tussen het 2500 jaar oude boeddhistische gedachtegoed en de moderne natuurkunde, neurologie en psychologie. In zijn visie zijn oosterse en westerse religies integraal en tijdloos verbonden met het gehele universum. In deze film begeleidt hij een groep tijdens een acht wekende durende retraite in Thailand.


Wo  22  Dec
21:20 - 21:55
Profiel: Herman Wijffels
TV_wijffels_02_hoofd.jpg
Een portret van prominent CDA-lid Herman Wijffels. Na zijn functies bij de Rabobank, de SER en de Wereldbank heeft Wijffels zich volledig aan duurzaamheid gewijd. Hij bekleedt op dit moment geen openbare functie en voelt zich daardoor vrij om zijn gedachten over de wereld te uiten. Een beeld van een gedreven individu dat zich niet zelden in de contramine begeeft.


Zo  19  Dec
23:35 - 24:35
Lucia Rijker en de kracht van stilte
TV_lucia_frans_med.jpg
Wat hebben een violist, een geluidskunstenaar, twee vrienden die tuinen ontwerpen en een zenmonnik met elkaar gemeen? Bij allemaal speelt stilte een grote rol in hun dagelijks leven. Boeddhist en meervoudig wereldkampioen boksen Lucia Rijker ontmoet hen tijdens haar onderzoek naar de verschillende facetten van stilte. Met onder andere altvioliste Esther Apituley en Filmmaker Frans Zwartjes.


Zo  28  Nov
13:00 - 14:00
Op eigen benen
tv_op_eigen__benen_med01.jpg
‘Op eigen benen’ vertelt het verhaal van de 14 jarige Sem en zijn twee vrienden Berend en Max. De jongens hebben besloten om deze zomervakantie voor het eerst zonder ouders op reis te gaan. Met een klein motorbootje trekken ze de wijde wereld in. Het wordt een reis waarin hun vriendschap op de proef wordt gesteld.


Zo  21  Nov
14:00 - 15:00
Spel van verandering
Web_spel_rifkalodeizen_med.jpg
Een spelshow bij de BOS. Wie had dat gedacht? Het Spel van Verandering is geen Lingo, talentenjacht of Sterrenslag, maar een spel over levensvragen, gepresenteerd door actrice Rifka Lodeizen. Vier deelnemers beginnen ieder met een oprecht gevoelde vraag waar hij of zij een antwoord op zoekt.


Zo  21  Nov
24:35 - 01:10
Ons sal altyd vriende bly
TV_ons_01_med.jpg
Na een jeugd als zendelingszoon in Zuid-Afrika groeide regisseur Hans Busstra vanaf zijn achtste op in Nederland. Daar stuitte hij vaak op onbegrip over zijn afkomst en maakte hij kennis met een wereld waarin het geloof in God heel wat minder vanzelfsprekend was dan in Zuid-Afrika.  Nu keert hij terug om als volwassene nog eens een blik te werpen op zijn jeugd.


Zo  7  Nov
14:00 - 15:00
Eindeloos bewustzijn
TV_eindeloos_Pim_med.jpg
In 2007 publiceerde cardioloog Pim van Lommel zijn boek Eindeloos Bewustzijn. Het resultaat van wetenschappelijk onderzoek naar bijna-doodervaringen. Een ingrijpende gebeurtenis die bij sommigen de manier waarop ze over leven en dood denken radicaal verandert.Zo  7  Nov
23:40 - 24:40
The Directors
TV_directors_Monique_Kleman.jpg
In 1984 richtten Ate de Jong, Dick Maas en George Schouten The Directors op, een band van speelfilmregisseurs. Later sloten zich meerdere regisseurs aan plus acteurs, actrices en zangeressen. Deze documentaire volgt de bandleden thuis, op filmsets, bij repetities en optredens. Het is een verhaal over vriendschap, tegengestelde persoonlijkheden, ouder worden, ambities en illusies. Met ook onder andere Monique Klemann van Loïs Lane, acteur Huub Stapel en regisseur Nouchka van Brakel.


Wo  27  Okt
22:55 - 23:30
Future Express - Sri Lanka, een eiland met een glimlach
TV_future_sri1.jpg
Deel 9 van de documentairereeks Future Express van Nipkowschijfwinnaar Rob Hof voert ons over Sri Lanka, van Galle naar Trincomalee. Tot voor kort was een dergelijke treinreis bijna onmogelijk vanwege een van de langste en meest hardnekkige burgeroorlogen van onze tijd. In alle verhalen in en buiten de trein keert de oorlog terug.


Zo  24  Okt
14:00 - 14:50
De afvalshow
(2)tv_bas_westerweel_med.jpg
Een enerverende talkshow, gepresenteerd door Bas Westerweel. In de show discussiëren consumenten, politici, retailers en vertegenwoordigers van voedselorganisaties over de centrale vraag: 'Hoe kunnen we de voedselverspilling met twintig procent verminderen rond 2015?’


Wo  20  Okt
22:55 - 23:30
Future Express - Made in Taiwan
(2)TV_future_taiwan01.jpg
Rob en Erik Hof reizen per trein over een eiland dat Portugese zeevaarders ooit ‘Ilha Formosa’ noemden. In en buiten de trein ontmoeten ze de Chinezen van Taiwan, die zich trots Taiwanees noemen. Het algemene motto lijkt: 'Laat je niet opjagen door een grote broer, die je wilt vermorzelen. Geloof in jezelf, je eigen cultuur.'


Zo  17  Okt
23:00 - 23:55
Taste the Waste
TV_tastethewaste01.jpg
Nederlanders gooien per jaar 2,4 miljard euro aan voedsel weg. Waarom worden de hoeveelheden weggegooid voedsel steeds groter? Taste the Waste reist over de wereld om te zien hoe voedselverspilling plaats vindt, maar ook wat we er aan kunnen doen.


Zo  26  Sep
14:00 - 14:30
Zenju's pad
tv_zenju_01_med.jpg
'Afro-Amerikanen zijn toch helemaal niet geïnteresseerd in het boeddhisme?' Toch wel! Wie Zenju Earthlyn Manual, een van de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse soto zenpriesters leert kennen, zal die vraag niet meer stellen. Een verslag van de spirituele zoektocht van een bijzondere vrouw.


Zo  12  Sep
14:00 - 15:00
De duurzame weg
tv_duurzaam_twindmolens_med.jpg
Duurzaamheid lijkt een hype geworden. Wat doet het bedrijfsleven? In De duurzame weg portretten van bedrijven die radicaal voor duurzaamheid hebben gekozen: Bierbrouwer Gulpener Bier, koeriersbedrijf Valid Express en koffiebranderij Peeze.


Ma  23  Aug
24:05 - 24:35
Ongehoord: Frank Scheffer
tv_frank.jpg
In de zesdelige late night talkshow Ongehoord praat schrijver en journalist Chris Keulemans met zijn gasten over de muziek die ze maken, de muziek waarvan ze houden en hoe muziek hun visie op het leven en de kunst bepaalt. De zesde en laatste gast is cineast Frank Scheffer.Wo  18  Aug
10:15 - 10:45
Leven van de wind
TV_Levenvandewind_bos_02.jpg
Opgegroeid in een wereld vol mogelijkheden en verleidingen, lukt het veel jonge mensen niet om richting te geven aan hun leven. Hoe maak je je keuze zonder je te laten afleiden door wat anderen van je verwachten? Een dubbelportret van twee jongens die ieder duidelijk hun eigen weg gingen.


Ma  16  Aug
24:05 - 24:35
Ongehoord: Blaxtar
TV_blaxtar_med.jpg
De vijfde gast in de zesdelige late night talkshow Ongehoord is de Nederlandse hiphop-artiest Blaxtar. Geïnspireerd door kunst en wetenschap brengt hij taal en muziek op zo'n manier samen, dat je zijn raps vele malen kunt beluisteren en iedere keer weer iets nieuws ontdekt. 


Di  10  Aug
24:05 - 01:20
Atlantis
tv_bos_ATLANTIS_02.jpg
Xenia is anders dan de andere meisjes. Ze woont niet ver van de grote stad, in een tijd die nabije toekomst is. Op een dag ontmoet ze een oude man ontmoet die haar vraagt een brief te bezorgen bij een zekere Agnes die op het naburige, verboden eiland woont.


Ma  9  Aug
24:05 - 24:35
Ongehoord: Spinvis
tv_Spinvis_01_med.jpg
In de zesdelige late night talkshow Ongehoord praat schrijver en journalist Chris Keulemans met zijn gasten over de muziek die ze maken, de muziek waarvan ze houden en hoe muziek hun visie op het leven en de kunst bepaalt. De vierde gast is de succesvolle eenmansband van Erik de Jong, alias Spinvis.


Di  3  Aug
24:05 - 01:20
Het Galgenven
tv_galgenven_01.jpg
Fotografe Anna Smeets vecht op haar eigen manier voor het behoud van natuurgebied het Galgenven in Limburg. Dat wordt bedreigd door grootse ontwikkelplannen. Ze raakt in conflict met grootgrondbezitter Hyacint De Beaumont. Anna komt helemaal alleen te staan maar krijgt ten slotte hulp uit onverwachte hoek, met dramatische consequenties.


Ma  2  Aug
24:05 - 24:35
Ongehoord: Margriet de Moor
tv_ongehoord_Margriet_01.jpg
In de zesdelige late night talkshow Ongehoord praat schrijver en journalist Chris Keulemans met zijn gasten over de muziek die ze maken, de muziek waarvan ze houden en hoe muziek hun visie op het leven en de kunst bepaalt. De derde gast is schrijfster Margriet de Moor.


Di  27  Jul
24:05 - 01:05
Something Unknown
tv_dean_radin.jpg
Kunnen mensen gedachten lezen? Of in de toekomst kijken? De Nederlandse cineaste Renée Scheltema praat met experts op het gebied van parapsychologie, natuurkunde, biologie en geneeskunde over de vijf paranormale verschijnselen: telepathie, helderziendheid, spirituele healing, psychokinese en ‘remote viewing’.


Ma  26  Jul
24:05 - 24:35
Ongehoord: Merlijn Twaalfhoven
tv_ongehoord_merlijn.jpg
In de zesdelige late night talkshow Ongehoord praat schrijver en journalist Chris Keulemans met zijn gasten over de muziek die ze maken, de muziek waarvan ze houden en hoe muziek hun visie op het leven en de kunst bepaalt. De tweede gast is componist, altviolist en theatermaker Merlijn Twaalfhoven. 


Ma  19  Jul
24.15 - 24:45
Ongehoord: Roosbeef
tv_roosbeef_01.jpg
In de zesdelige late night talkshow Ongehoord praat schrijver en journalist Chris Keulemans met zijn gasten over de muziek die ze maken, de muziek waarvan ze houden en hoe muziek hun visie op het leven en de kunst bepaalt. De eerste gast is Nederlands meest eigenzinnige  zangeres, Roos Rebergen, ook bekend als Roosbeef.


Zo  27  Jun
12:00 - 12:45
Charly Lownoise - Zonder wrijving geen glans
TV_lownoise_dj.jpg
Met zijn maatje Theo Nabuurs wordt Ramon Rollfs of Roelofs in de jaren negentig wereldberoemd als Charly Lownoise & Mental Theo. In vier jaar tijd scoren ze twaalf top-10 hits en reizen ze de hele wereld over. Maar wat gebeurt er als de artiest Charly Lownoise de mens Ramon Roelofs gaat overheersen? Een burn-out volgt. Op zoek naar verdieping en inspiratie ontdekt Ramon zen.


Zo  13  Jun
12:00 - 12:30
Oranje boven! Tibet - Holland
tashi_met_vlag_med.jpg
De Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu (1974) werkt en leeft samen met een groep jonge mede-Tibetanen op het raakvlak van twee culturen. Opgegroeid in Bhutan en Noord-India kwam hij via België in Nederland terecht. Ulrike Helmer maakte een film over hoe deze jongste generatie Tibetanen in Nederland hun plek veroveren, en hoe ze tegelijkertijd hard werken om hun eigen cultuur met anderen te delen.


Zo  30  Mei
13:00 - 13:30
Spelen met verlichting
tv_spelen_met_verl_01.jpg
Floris is vier en ligt in het ziekenhuis. Op de vraag waar hij aan denkt als hij veel pijn heeft, zegt hij: ‘Oh, dan denk ik gewoon aan de Boeddha’. Boeddhistisch opvoeden: wat is dat eigenlijk? En hoe kan het boeddhisme helpen kinderen te laten bloeien?


Zo  16  Mei
12:00 - 12:30
In het licht van ruimte
tv_vanderlaaken_02.jpg
Ton van der Laaken, beeldend kunstenaar en boeddhist, ervaart ruimte en schoonheid op openbare, ongepolijste plekken. Deze ervaringen probeert hij uit te drukken in foto’s, objecten en installaties. Pat van Boeckel maakte een documentaire over hoe Van der Laaken werkt en leeft.


Zo  2  Mei
12:00 - 13:00
Kindness
tv_kindness_med02Stills_2(1).jpg
Als Tsering Jampa 4 jaar is bezetten Chinese soldaten haar huis. Niet lang daarna vlucht het gezin uit Tibet naar India. Veertig jaar later, in maart 2008, komt haar volk in Tibet onverwachts in opstand! Tsering woont inmiddels 23 jaar in Nederland en is directeur van International Campaign for Tibet-Europe. Tijdens een demonstratie bij de Chinese ambassade in Den Haag weet zij op magistrale wijze de pijn en frustratie van haar jonge landgenoten te beteugelen.


Zo  18  Apr
12:00 - 12:30
Het lichaam als leraar
tv_02_lichaam_2.jpg
Antony Gormley gebruikt al 30 jaar zijn eigen lichaam als basis voor zijn kunst. Lee Ning Ning is een jonge arts in opleiding, die ons inwijdt in de speciale benadering van het lichaam in een boeddhistisch ziekenhuis in Taiwan. Het dode lichaam wordt niet gereduceerd tot ding, maar de persoon die erbij hoorde wordt gekoesterd als bron van leven.


Zo  4  Apr
13:30 - 14:00
Het pad
tv_het_pad_2.jpg
Het tweede deel van het tweeluik over Japanse zenkloosters gemaakt door Madelon Hooykaas, beeldend kunstenaar en boeddhist. In dit persoonlijke verslag van haar verblijf volgen we het dagelijks leven in het klooster.


Za  3  Apr
23:20-00:55
Rosa's hellevaart
TV_Rosas_Hollenfahrt_01.jpg
In deze filmdocumentaire verkent Duits topregisseur Rosa von Praunheim de geschiedenis van de hel. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van het idee van een ziel, naar het ontstaan van religies en naar opvattingen over vergelding in het hiernamaals.


Zo  21  Mrt
12:45 - 13:00
Koning aap
tv_02_koning_aap_2.jpg
Anna en haar Chinese opa begrijpen elkaar zonder dat ze elkaar goed kunnen verstaan. Samen met Koning Aap gaan ze op reis om een oplossing te vinden voor datgene wat ze alle twee niet waar willen hebben: opa is moe, ja, opa gaat dood.


Zo  21  Mrt
12:00 - 12:45
Lawrence Jordan: Moments of Illumination
TV_Lawrence_Jordan_01(1).jpg
Portret van Lawrence Jordan, een van de grondleggers van de Amerikaanse avant-garde cinema. Jordan wordt door velen gezien als de maker van veel van de allerbeste animatiefilms op basis van knipselcollages. Fragmenten uit Jordans fantasmagorische films passeren de revue, variërend van tienerlol met Stan Brackage tot filmgedichten met Michael McClure en andere kunstenaars uit het beat-tijdperk.Zo  7  Mrt
13:00 - 14:00
The Life and Times of Allen Ginsberg
TV_allen_ginsberg_med.jpg
In 1955 verwoordde de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg de grootste angst van zijn generatie in het gedicht ‘Howl’. Ginsberg was een duizendpoot; dichter en muzikant; politiek activist en boeddhist. Filmmaker Jerry Aronson maakte over een periode van 25 jaar opnamen, en zo ontstond een portret van deze controversiële man, en tevens van een een belangrijke tijd en een beweging.Zo  21  Feb
12:00 - 13:00
A Zen Life - D.T. Suzuki
tv_0_suzuki_2.jpg


Daisetsu Teitaro Suzuki (1870-1966), schrijver en zenleraar, wordt algemeen beschouwd als dé man die zenboeddhisme naar het Westen bracht. In Amerika kwam kreeg hij na de Tweede Wereldoorlog een snel groeiende aanhang in politieke, literaire en culturele kring. Ook was hij van grote inspiratie op de beatgeneratie.Di  16  Feb
23:25 - 00:25
Lucia Rijker: Een nieuw leven
TV_16_feb_Lucia_Lucia_en_Caroline.jpg
Vijftien jaar geleden begon ex-bokser Lucia Rijker in Los Angeles een nieuw leven. Ze creëerde er dezelfde soort leefsituatie als in Amsterdam. Geïnspireerd door boeddhisme vond ze een nieuw begin.


Zo  7  Feb
12:00 - 12:30
Tussen voor- en tegenspoed
TV_07_feb_voor_en_tegenspoed_02.jpg
De wilde sixties-moeder en kinderboekenschrijfster Kerry Lee MacLean hertrouwde na haar eerste gestrande huwelijk met huisschilder Hector MacLean. Haar dochters en zijn zonen konden echter niet goed met elkaar overweg. Uiteindelijk besloten de ouders iedere dag een paar minuten familiemeditatie verplicht te stellen. De kinderen zijn nu allen in de twintig en laten inmiddels hun eigen sporen na in het boeddhisme.


Zo  24  Jan
12.00 - 13:00
Tulku
tv_Tulku_mukpo.jpg

Drie jaar oud was Gesar Mukpo toen hij als een van de eerste westerlingen werd herkend als een tulku – de huidige incarnatie van een boeddhistische meester. Hij probeert er zijn hele leven achter te komen wat dat nu echt betekent. In deze buitengewoon persoonlijke documentaire gaat Gesar op pad om andere tulku’s te ontmoeten. Jonge mensen die worstelen om de moderne cultuur waarin ze zijn geboren en de oude Tibetaanse cultuur van waaruit ze zijn herboren te verenigen.
Zo  10  Jan
13.00 - 14:00
Winter Flower
tv_Winter_Flower_green.jpg
Li Rong Mei werd geboren in China, in een gezin dat enorm leed onder het Maoïstische regime. De terugkeer van Li Rong Mei naar China voert via haar dagboek naar haar oorsprong.