Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Hemelsbreed

Annemiek Schrijver | droomsymboliek van China (2) | Pamela Koevoets | Boeddhisme en boventoonzang
Uitzenddatum: Zaterdag 27-10-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_Verlicht_En_Verlost_3.jpg

Annemiek Schrijver over verlicht en verlost

Annemiek Schrijver en Hein Stufkens schreven het boek Verlicht en Verlost; boeddhisme in ons dagelijks leven. Opmerkelijk omdat beiden diep geworteld zijn in de christelijke traditie. Stufkens is geïnspireerd door zen. Schrijver vond haar leraar in de Tibetaan Sogyal Rinpoche.

De droomsymboliek van China (2)

Guan YinCultureel antropoloog Mariska Stevens ging vorige week in op de traditie van de droomuitleg en de rol van het boeddhisme daarin. Vooral de bodhisattva Guan Yin neemt een prominente plaats in. De zogeheten Honderd verzen van Guan Yin werd in China een belangrijke bron om dromen te verklaren; bovendien werd de bundel enorm populair als orakel. Aan de hand van een vraag van Jeanette Werkhoven zal het orakel van Guan Yin ook vandaag geraadpleegd worden.
Zen.nl

Polderboeddhisme 3: Zen.nl

Zen.nl is de school van Rients Ritskes. Hij beschouwt zen als een soort topsport, waarin je je kunt bekwamen door zoveel mogelijk te zitten. Een moderne benadering: praktisch, gericht op resultaat en op geluk.  Hoe verhoudt zen.nl zich tot religieuze tradities, morele voorschriften en spiritualiteit?

Column:
Je kan je wel ergeren aan de uitgestoken hand van een bedelaar, maar hoe zou het zijn om zelf je hand op te houden? Dat vraagt Pamela Koevoets zich af in haar nieuwe column.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Boeddhisme en boventoonzang

Het blijft een fascinerend verschijnsel: twee afzonderlijke klanken uit één keel. Deze bijzondere techniek is afkomstig uit Centraal Azië, merkwaardig genoeg juist uit gebieden waar het boeddhisme dominant is, zoals Mongolië en Tuva. Een gesprek met boventoonzangspecialist Mark van Tongeren begeleid door bijzondere geluidsopnamen.

Meer weten over boventoonzang? Ga naar www.overtone.cc

Bekijk een spoedcursus boventoonzang door van Tongeren:

Agenda
Zaterdag 27 oktober - zondag 28 oktober
Weekend over de werking van de geest: De 6 wortels
Hoe voelt het als je boos bent of je liefdevol bent? Als je gestrest bent of ontspannen? Als onze gedachten maar door razen of als het rustig is in je hoofd? De 6 wortels hebben alles te maken met je staat van geest. Dit weekend is voor iedereen die de wortels van begeerte en vrijgevigheid, van boosheid en welwillende goedheid, van onwetendheid en wijsheid in zijn geest beter wil leren kennen.
Begeleiding: Zr. Agganyani
Locatie: Dhammadipa, St. Pieterpoortsteeg 29-1, Amsterdam
Traditie: Theravada/vipassana
Taal: Engels met mogelijkheid van Nederlandse vertaling.
Tijden: 9.30 - 17.00 u. op zowel zaterdag als zondag
www.dhammadipa.nl

Zondag 28 oktober 11.00-18.00 u.
Tibetaans Festival
The Tibetan Experience: Altijd al kennis willen maken met de Tibetaanse cultuur? Dan is dit een unieke kans! In samenwerking met ‘de Groene Tara’ organiseert de Golog Support Foundation  een dag vol Tibetaanse zang, kunst en een kijkje in de unieke Tibetaanse keuken. Met de gelegenheid om zelf aan de slag te gaan en bijvoorbeeld uw eigen momo’s te maken.
Locatie: Groene Tara, IJsseldijk 208, Krimpen aan den IJssel
www.gologsupport.org

Maandag 29 oktober - maandag 17 december
Cursus: Mediteren voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
De kinderen leren hoe hun aandacht werkt met behulp van meditatie. Door oefeningen gericht op bewustwording en opmerkzaamheid leren ze zorg en aandacht aan zichzelf te besteden. In de oefeningen is er aandacht voor de adem, het lichaam, de zintuigen, luisteren, gedachten, emoties en de stilte in jezelf. Daarnaast oefenen de kinderen met compassie voor zichzelf en anderen.
Begeleider: Karin Pronk
Locatie: BC Haaglanden, Uilebomen 55, Den Haag
Traditie: Westers boeddhisme
Taal: Nederlands
Tijden: 16.00-17.30 u.
www.bchaaglanden.nl

Zaterdag 03 november 11.00-16.00 u.
Workshop: Thangka tekenmiddag
Deze maandelijkse zaterdagmiddagen zijn er om onder begeleiding verder te werken aan je thangka of tekening (die je in een weekendcursus bent begonnen) in een meditatieve omgeving. Ook is deze middag uitermate geschikt voor beginners die wat meer willen weten over boeddhistische kunst. Ervaring is niet nodig.
Begeleiding: Carmen Mensink
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8, Amsterdam
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Nederlands
www.maitreya.nl

Zaterdag 03 november 13.30-15.30
Lezing over Samatha meditatie
Samatha betekent kalmte. In het Tibetaans boeddhisme wordt deze meditiatievorm gezien als een goede basis voor inzicht-meditatie (vipassana, inzicht in de natuur van de werkelijkheid). Samatha is de beoefening van gerichte concentratie. Het maakt de geest onwankelbaar, rustig en vreedzaam.
Leraar: Acharya Lama Kalsang
School: Tibetaans boeddhisme (Sakya)
Locatie: Binnenkadijk 435, Amsterdam
Traditie: Tibetaans-boeddhistisch, Sakya-school
Taal: Engels
www.szakja.hu

Zaterdag 3 november
10.30-18.00 u.
Symposium: Een van de drie juwelen belicht: Sangha – van klooster tot zitgroep
Stichting Inzichts Meditatie organiseert een symposium ter ere van medeoprichter en oud-voorzitter Dingeman Boot. Diverse docenten, onder wie Stephen en Martine Batchelor, Jotika Hermsen, Coby van Herk, Frank Uyttebroeck en Dingeman Boot, verkennen het thema aan de hand van het leven, werken en studeren in sangha’s in het Oosten (Korea, Tibet, Birma) en het Westen (de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland).
Locatie: Naturalis, Pesthuislaan 7, Leiden
www.simsara.nl

Zaterdag 3 november 19:30 u.
Zaterdag 3 november wordt om 19:30 in samenwerking met de BOS de film Brilliant Moon vertoond bij Rigpa Amsterdam. Regisseur Neten Chokling schetst met foto’s, archiefbeelden en animaties het leven van de Tibetaanse leraar Dilgo Khyentse Rinpoche. Naderhand is er een interview met de Nederlandse boeddhistische non Ani Jinba die vertaalster was van Dilgo Khyentse.
Locatie: Rigpacentrum, Kuipersstraat ter hoogte van nr. 148, Amsterdam
Entrée: vrijwillige bijdrage voor een nieuw Rigpacentrum in Amsterdam
www.rigpa.nl

Zondag 04 november 11.00-14.00 u.
Nederlandse Leesgroep Chinees Boeddhisme
De deelnemers komen regelmatig bij elkaar en bespreken de leer van de Boeddha en de toepassing daarvan in hun dagelijkse leven.
Begeleiding: Gerard Kwak
Locatie: Fo Guang Shan He Hua Temple, Zeedijk 106-118, Amsterdam
Traditie: humanistisch boeddhisme.
Taal: Nederlands
www.ibps.nl