Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

REFLECTIES

Het wat, hoe en waartoe van Zen
Uitzenddatum: Woensdag 27-8-2008 22:00 - 23:00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

Let op: REFLECTIES verhuist op 6 september 2008
Met ingang van 6 september wordt het radioprogramma Reflecties onderdeel van De Zevende Hemel, een samenwerkingsverband van BOS, OHM, NMO en NIO dat elke zaterdagmiddag te beluisteren zal zijn op Radio 5. De naam verandert, maar de inhoud niet, hoewel er incidenteel gezamenlijke thema-uitzendingen zullen zijn. Tussen 15.00 en 16.00 uur wordt De Zevende Hemel verzorgd door de BOS.Koans binnen cha'n

Agnes Sommer, die afgelopen voorjaar samen met Jiun Roshi een serie programma’s maakte over koans, gaat nu op zoek naar koanstudie binnen de cha’n-traditie. In de Chinese ch’an traditie wordt, net als bij zen, gewerkt met koans. Koans zijn eigenlijk onmogelijke vragen, vertelt Ton lathouwers, als ch’an leraar verbonden aan de Maha Karuna Ch’an sangha. Vragen die botsen met iedere logica en waarop toch een antwoord moet komen, liefst in de vorm van een daad. Tot zover geen verschil met zen. De koans waarmee Lathouwers werkt, bestaan uit meer dan een korte vraag of zin. Lathouwers laat zijn leerlingen hele literaire teksten lezen en verwerken. Agnes Sommer vroeg hem hoe hij zelf zijn koantraining onderging bij leraar Teh Ching.

Ontwaakte aanwezigheid Het wat, hoe en waartoe van zen
Maurice Knegtel schreef het boek getiteld Ontwaakte aanwezigheid – het wat, hoe en waartoe van zen. Aan de hand van teksten van Chinese, Japanse en Amerikaanse zenmeester probeert hij de essentie van zen in woorden te vatten. Jacqueline Oskamp sprak met hem.
  Link:
www.juwelenschip.nl

Boeddha in Assam, deel 3
Vanaf 13 augustus wordt er in Reflecties een achttal korte documentaires uitgezonden over de geschiedenis en de huidige situatie van het boeddhisme in Assam, in Noord-Oost India. Vandaag deel 3.

Aan de rand van het dorp Nam Phake in Assam leeft de non Pinnyaransi Ekhow Gohain. Haar gebedsruimte bevindt zich in het ouderlijk huis, waar ze samenleeft met de familie van haar oudere zus. Dat is hoogst ongebruikelijk, maar het illustreert de flexibiltieit van het boeddhisme in Noordoost India. Des te meer als je weet dat haar zwager in hetzelfde huis een restaurant runt voor mensen uit de stad. Die komen er speciaal heen om gerechten te eten die elders niet worden geserveerd; gerechten met varkens- of rundvlees waarbij ook bier en whiskey worden gedronken. De oudere zus van Pinnyaransi heeft in Delhi in een hotel gewerkt en spreekt redelijk Engels. Zij is het, die het verhaal van haar zus de non vertelt.

Ga naar deel 1 (13 augustus 2008)
Ga naar deel 2 (20 augustus 2008)
Ga naar deel 3 (27 augustus 2008)
Ga naar deel 4 (4 oktober 2008)
Ga naar deel 5 (11 oktober 2008)

De agenda van deze week
Vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus is in de Stadsschouwburg in Groningen de voorstelling Sutra te zien, die de Belgisch-Marokkaanse coreograaf Sidi Larbi Cherkaoui maakte met zestien Shaolin monniken. Zij zijn meesters in de kung-fu en afkomstig uit het boeddhistische Shaolin Chan-klooster in China. Sutra wordt gedanst door de monniken en de choreograaf zelf. De voorstellingen beginnen om kwart over acht.
www.125jaar.nl


Komende week houden verschillende boeddhistische centra in ons land een open dag voor belangstellenden. Zo kunt u aanstaande zaterdag  de 30e terecht bij Zen Centrum Amsterdam aan de Kraayenhoffstraat 151. De middag begint om 14.00 uur.
www.zenamsterdam.nl

Zaterdagmiddag 30 augustus houdt zen.nl in Eindhoven vanaf twee uur een kennismakingsbijeenkomst. Het adres is Marconilaan 38.
www.zen.nl

Maandag 1 en dinsdag 2 september
bent u welkom bij Boeddhistisch Centrum Haaglanden in Den Haag, voor informatie over de cursus meditatie & boeddhisme en de cursus mandala-tekenen. De avonden zijn vrij toegankelijk en beginnen om 19:30 uur aan de Copernicusstraat 29.
www.bchaaglanden.nl

Zaterdag 6 september houden twee Amsterdamse centra open huis. Vanaf elf uur kunt u terecht in het Maitreya Instituut aan de Brouwersgracht 157 en vanaf half twee in het Nyingma Centrum aan de Reguliersgracht 25.
www.maitreya.nl
www.nyingma.nl

Presentatie: Ton Maas
Samenstelling: Jacqueline Oskamp, Agnes Sommer en Fred Gales