Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

REFLECTIES

Vegetarisch kookboek van Us Thús, Confucianist Mencius en deel 2 van de serie 'Boeddha in Assam'
Uitzenddatum: Woensdag 20-8-2008 22:00 - 23:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Let op: Reflecties verhuist op 6 september 2008
Met ingang van 6 september wordt Reflecties onderdeel van het overkoepelende programma De Zevende Hemel, dat elke zaterdagmiddag wordt uitgezonden op radio 5. Reflecties wordt uitgezonden tussen 15:00 en 16:00 uur.Us Thus kookboekVegetarisch kookboek van Lidy Bügel
Tulku Pema Wangyal Rinpoche, de leraar van Us Thús, omschrijft zichzelf als ‘een Tibetaanse verdediger van geweldloosheid, vooral ten opzichte van dieren’. Een aantal jaren geleden heeft hij Lidy Bügel, de vaste bewoonster van Nyingma klooster Us Thús in het Friese Greonterp, gevraagd een vegetarisch kookboek te schrijven. Dit kookboek is nu verschenen bij Us Thús publicaties en bevat niet alleen een voorwoord van Tulku Pema Wangyal, maar ook 115 recepten voor complete maaltijden met daar tussendoor de min of meer achteloze opmerkingen die Rinpoche ten aanzien van voedsel maakte tijdens het bereiden of het opeten van de maaltijden. Menno Bijleveld ging op bezoek bij Us Thús en sprak met Lidy Bügel en Gilbert van Drünen over de vorm en inhoud van dit bijzondere kookboek.

    Link:
www.usthus.nl

MenciusMencius
'Alleen als men iets nalaat, kan men naderhand iets anders wel doen'. 'Mencius' – de gesprekken van Meester Meng – geldt al duizend jaar als één van de vier hoofdwerken van het confucianisme en staat vol met dit soort uitspraken. Het werk wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het confucianisme.

Karel van der Leeuw, verbonden aan de faculteit der wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam en gastdocent bij filosofie Oost-West, vertaalde en becommentarieerde het werk van Mencius. Agnes Sommer sprak met hem.

    Link:
Mencius, Inleiding, vertaling en commentaar is uitgegeven bij Damon.

De hoofdmonnik van de Dibong Singpho Buddha ViharDeel 2 van de serie Boeddha in Assam
Vanaf 13 augustus wordt er in Reflecties een achttal korte documentaires uitgezonden over de geschiedenis en de huidige situatie van het boeddhisme in Assam, in Noord-Oost India.

In de tweede afleveringover Boeddha in Assam komen we aan in Nam Phakè. Het is een dorp van de Thai Pakhè, die zich zo’n 400 jaar geleden vanuit China in Assam gevestigd hebben. De dorpelingen zijn al zolang ze zich kunnen herinneren Theravada Boeddhist en zijn daar ook trots op. Het is ook een manier om zich als kleine minderheid te onderscheiden van de omringende Hindoebevolking. Zoals te verwachten is in een van de natste gebieden ter wereld, regent het pijpenstelen, maar dat schijnt de talloze vogels en apen op het tempelterrein niet te deren. Nadat de gebeden van de aspirant monniken zijn afgelopen, worden we ontvangen door de abt.

Ga naar deel 1 (13 augustus 2008)
Ga naar deel 2 (20 augustus 2008)
Ga naar deel 3 (27 augustus 2008)
Ga naar deel 4 (4 oktober 2008)
Ga naar deel 5 (11 oktober 2008)

De agenda van deze week

Vrijdag 22 september start in Naarden een zevendaagse retraite over ‘vrouwen in het boeddhisme’. Zowel vrouwen als mannen kunnen eraan deelnemen. De begeleiding is in handen van Dhammananda en Jotika Hermsen. Aanmeldengaat via de website:
www.sanghametta.nl

Tussen 23 augustus en 20 september wordt iIn Venlo de parkeerplaats aan de Lage Loswal en de Maaskade getransformeerd in een Japanse droge zentuin, ontworpen door de kunstenaars Diederik Klomberg en Nico Parlevliet. Er is een weekend-activiteitenprogramma samengesteld met onder meer Knuts-zen for kids, bewegingsvormen en mini-zentuintjes. Op 24 augustus is er een viswedstrijd voor Venlose politici en een expositie van bonsaiboompjes en koikarpers.
www.venlo.nl

Zaterdag 23 september organiseert Boeddhistisch Centrum Amsterdam een introductiemiddag. Het programma duurt van twee tot half vijf en u vindt het centrum aan de Palmstraat 63.
www.vwbo.nl

Zaterdag 23 september geven Lama Karta en de dertig monniken uit het klooster van Sonada een voorstelling met mystieke dans en zang uit Tibet in het Casino van Knokke. Iedereen is welkom en er kan worden overnacht in het Naropa Instituut bij Cadzand.
www.lamadance.be
www.tibetaans-instituut.org


presentatie: Marlous Lazal
Samenstelling: Agnes Sommer, Menno Bijleveld en Fred Gales