Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

REFLECTIES

Tibet-special
Uitzenddatum: Woensdag 6-8-2008 22:00 - 23:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Let op: Reflecties verhuist op 6 september 2008

Met ingang van 6 september wordt Reflecties onderdeel van het overkoepelende programma De Zevende Hemel, dat elke zaterdagmiddag wordt uitgezonden op radio 5. Reflecties wordt uitgezonden tussen 15:00 en 16:00 uur.


Naar aanleiding van de aftrap van de Olympische Spelen een special over de situatie in Tibet met sinoloog Henk Schulte Nordholt, Gelek Rinpoche en een anonieme woordvoerder van de Oeigoeren, een andere door China onderdrukte minderheid. Tot slot de agenda.

Henk Schulte Nordholt
Henk Schulte Nordholt is sinoloog en zakenman en woont en werkt al jaren in Beijing. Agnes Sommer praat met hem over de geschiedenis van de moeizame relatie tussen China en Tibet. Volgens hem gaat de claim van China op soevereine macht over Tibet terug op een oud boeddhistisch concept: de mchod-yon-relatie, waarbij de wereldlijk heerser zijn bescherming aanbiedt aan de geestelijk leider, in ruil voor diens spiritueel onderricht en zegening. Ondanks de tragische geschiedenis van het verloop van de relatie tussen Tibet en China ziet Schulte Nordholt er tevens de kiem in van China’s spirituele renaissance.

Gelek Rinpoche

Gelek RinpocheGelek Rinpoche kreeg zijn geshe-opleiding in het beroemde Drepung klooster in Tibet en vluchtte in 1959 vanuit Lhasa naar India. Daar werkte hij jarenlang voor All India Radio en sprak met vele Tibetaanse vluchtelingen. Ook maakte hij deel uit van de Tibetaanse regering in ballingschap. Twee jaar geleden bezocht hij Tibet weer voor het eerst sinds 47 jaar. Volgens hem wordt de Tibetaanse zaak gereduceerd tot oneliners, terwijl het enig inzicht in de Chinese politiek vergt om de situatie te kunnen beoordelen. Marlous Lazal sprak met hem.

Oeigoeren in China

Deze week werd China opgeschrikt door een reeks bomaanslagen. Ze vonden plaats in het uiterste noordwesten van het land, in een gebied dat oorspronkelijk niet door Chinezen wordt bewoond. Het gaat om de Autonome Regio Xinjiang. De bewoners van het gebied, die zichzelf Oeigoeren noemen, vinden echter dat ze helemaal niet autonoom zijn maar door China worden bezet. Peter Meijwes sprak met een Oeigoerse vluchteling die al jaren in Nederland woont. Hij blijft liever anoniem omdat de arm van de Chinese regering lang is en represailles tot in Nederland gevoeld kunnen worden.

De agenda van deze week

Zaterdag 9 en zondag 10 augustus is er bij het Naropa instituut in Cadzand, in Zeeuws Vlaanderen, een weekend met Lama Zeupa over "Loslaten om gelukkig te worden". Het begint beide dagen om half elf en duurt tot half vijf ’s middags.
Inlichtingen:
tel. 0117 – 396969
www.tibetaans-instituut.org


Zaterdag 9 augustus is er bij het Maitreya Instituut in Amsterdam en in Emst een
Tara Poedja. Maitreya Amsterdam is gevestigd aan de Brouwersgracht 157 en in Emst aan de Heemhoeveweg 2. Later in de week, op maandag 11 augustus, is er bij het Maitreya Instituut nog een ritueel, dit maal een Goeroe Poedja en zaterdag 16 augustus een Medicijnboeddha Poedja.
www.maitreya.nl


Zondag 10 augustus is er in de ‘Kunsthalle’ in Bonn over de Japanse een lezing over houtkultuur en tempelbouw in Japan door de meester-schrijnwerker en japanoloog Christoph Henrichsen als onderdeel van de grote tentoonstelling over de Japanse Shingontempel Daigo-ji. Wie de lezing wil bijwonen, kan zich het best aanmelden. Doe dat door een mailtje te sturen aan paedagogik@kah-bonn, onder vermelding van uw naam, en 'Anmeldung Forum 10 August, Holzkultur und Tempelbaukunst in Japan'.
www.bundeskunsthalle.de

Zaterdag 16 augustus wordt bij Soto-zencentrum Suiren Ji in Leiden Urabon oftewel allerzielen gevierd en op 17 augustus Segaki-e, waarbij de hongerige geesten worden herdacht. Suiren-Ji is gevestigd aan de Hogewoerd 162.
www.zencentrum.nl

Zondag 17 augustus is er in Amsterdam Zuid-oost een Metta meditatie dag met Fred Pelon en Mariëtte Sinninghe Damsté. Dat gebeurt op de sfeervolle buitenplaats Reijgersbroeck. Het begint om 10 uur ’s ochtends en duurt tot 4 uur ’s middags. De buitenplaats is gelegen aan de Provincialeweg 30. 
www.reijgersbroeck.nl

Presentatie: Marlous Lazal
Samenstelling: Marlous Lazal, Agnes Sommer en Peter Meijwes