TV actueel

 

Vrouwen en het boeddhapotentieel

Conferentie over positie van vrouwen binnen het boeddhisme
Uitzenddatum: Zondag 15-6-2008 11:57 - 12:45 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 21-6-2008 09:22 - 10:11 NPO 2

(1)boeddhapotentieel_01.jpg Sinds jaren ondersteunt de dalai lama de positie van vrouwen binnen het boeddhisme en dan met name boeddhistische nonnen, die om dezelfde rechten en status vragen als monniken. In Hamburg werd hierover in 2007 een grote conferentie georganiseerd met tientallen wetenschappers uit Azië, Europa, China, de VS en Australië en een groot aantal nonnen en vooraanstaande vrouwen uit de verschillende tradities. Zij deelden hun mening en kennis over het belang van gelijke rechten.

Voor de Boeddha zelf stond het buiten kijf dat binnen het boeddhisme vrouwen hetzelfde spirituele potentieel hebben en recht hebben op dezelfde behandeling als mannen. De dalai lama is het daar mee eens. Maar in Tibet, en ook in landen als Thailand en Birma zijn nogal wat conservatieve krachten die daar anders over denken.

Volgens de dalai lama is het nu tijd dat ook zij deze transformatie doormaken. Maar omdat hij slechts een bemiddelende rol binnen zijn eigen traditie roept hij de leidinggevenden van andere boeddhistische tradities op spoedig actie te ondernemen.


Dit programma wordt gevolgd door de korte documentaire Geweldloos protest.


Regie: Babeth M. VanLoo
Met: Tenzin Palmo, Dr. Karma Lekshe Tsomo, Dr. Phil. Thea Mohr, Bhikhuni Dhammananda, Rinchen Khando Choegyal, Carola Roloff
Eindredactie/ producent: Babeth M. VanLoo
Camera: Jane Snijders
Geluid: Maarten van de Voort
Montage: Alexander Oey
© 2007 een BOS productie


Tags (wat zijn tags?)
Tibetaans boeddhisme Zen boeddhisme, theravada boeddhisme , Vrouwen ,