TV actueel

 

Boeddhisme in Nederland

Afl 3: Hoe talloos de levende wezens ook zijn...
Uitzenddatum: Zondag 13-1-2008 13:00 - 13:45 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 19-1-2008 09:37 - 10:22 NPO 2

(2)boedNL3_01.jpg

Het derde en laatste deel van deze serie staat in het teken van de werkelijke erkenning van de boeddhistische beweging in Nederland, uitmondend in de oprichting van de BOS. Dit gaat gepaard met een nog steeds toenemende belangstelling voor allerlei vormen van boeddhisme.

Paula de Wijs, Jean-Paul Kool en Margot Kool richtten het Maitreya Instituut op, waar lezingen en cursussen over meditatie en andere aspecten van de boeddhistische filosofie worden georganiseerd. Ook worden er boeddhistische rituelen uitgevoerd zoals die van de 'dierenbevrijding' en 'stoepa vullen'.


Managementdeskundige Jean Karel Hylkema geeft een dieper inzicht in het wezen van het boeddhisme en de betekenis die deze kan hebben voor de Nederlandse samenleving.
Babeth Vanloo, programmadirectrice van de BOS, laat ons door haar kunst en visie daarop het actuele boeddhisme ervaren.
Slavist, zenmeester en leidsman Ton Lathouwers van Maha Karuna Ch´an vertelt wat het boeddhisme voor hem zelf betekent en waarom hij teksten uit de Boeddhistische Lotus Sutra heeft bewerkt en op Russische-orthodoxe psalmmelodieën heeft gezet.De belangstelling voor boeddhisme in Nederland blijft groeien, zoals te zien is in de grote opkomst bij het Volkenkundemuseum in Leiden, waar boeddhistische nonnen uit Tibet een indrukwekkend zandmandala ritueel uitvoeren.Regie/productie: Joop van Wijk
Met: Jean Karel Hylkema, Ton Lathouwers , Paula de Wijs, Babeth M. Vanloo.
Jan Paul Kool, Margot Kool, Geshe Sonam Gyaltsen, Geshe Ngawang Zopa, Nonnen uit het Kachoe Ghakyil klooster in Nepal, Prof. Dr. Henk Barendregt, Dr. Dorothea Franck, Erik Hoogcarspel, Mr. Jan Willem Houthoff, Maurice Knegtel, Trúc Ngo-Hà, Josje Pollmann,
Dr. Jildi Mohamad Sjah, Lan Tjoa, Varamitra, Bianca Vermeij, Louwrien Weijers, Venerable Man Jung, Venerable Chueh Ha.
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Camera: Tim Klaasse, Hans Bouma
Geluid: Simon Bunt, Frenk van der Sterre, Pander Roskam
Productie assistentie: Sameena Safiruddin
Graphics: Animen
Muziek: Funckarma
Met dank aan: Arti et Amicitiae Amsterdam, Klooster van het Heilig Hart Steyl,
Maha Karuna Ch´an Zwolle, Maitreya Centrum Emst , Museum Volkenkunde Leiden
Winet van den Akker, Herman de Boer, Marlies Bosch, Ani Jinba, Louise Kleinheerenbrink, Hillie Molenaar, Wen-jie Qing, Michel Schöpping, Rob Segaar, Shih Man Jung, Shih Chueh Hai, Richard Venema, Maarten de Vries, Wies Willemsen, Dr. Henk Blezer.
© 2007 een Boeddhistische Omroep Stichting productie/Molenwiek film

Tags (wat zijn tags?)
Geschiedenis van het boeddhisme Tibetaans boeddhisme , Zen boeddhisme , Theravada boeddhisme ,