TV actueel

 

Boeddhisme in Nederland

Afl 2: de jaren 60 en daarna
Uitzenddatum: Zondag 30-12-2007 11:56 - 12:41 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 5-1-2008 08:00 - 08:45 NPO 2

(2)boedNL2_01.jpg

In deel twee van deze driedelige serie komt de verdere ontwikkeling van het boeddhisme in Nederland vanaf de 60er jaren aan de orde.

De vlucht uit Tibet van Z.H de Dalai Lama in 1959 leidt ook tot een grote bloei van en interesse in boeddhisme in de Westen. Voortbouwend op het onbehagen in de benauwende cultuur van de naoorlogse opbouwperiode waren het vooral de hippies van de flower power beweging die, vaak na terugkeer uit Azië, de eerste centra opzetten. 1969 groeide de Kosmos uit tot het belangrijkste spirituele centrum van Nederland, een boeddhistische leerschool die werd opgezet door mensen als Han de Wit, Paula de Wijs, Nico Tydeman en anderen.

Met deze voorlopers van de boeddhistische beweging en anderen die hun werk voortzetten – zoals Zenmeester Jiun Hogen Roshi en Ton Lathouwers praten we over de spirituele ontmoeting van Oost en West in Nederland. In een meeslepend exposé over het wezen van meditatie staat de Hart Soetra – die wijsheid voorbij de wijsheid bezingt – centraal.

Regie/productie: Joop van Wijk
Met: Jotika Hermsen, Jiun Hogen, Dr. Han F. de Wit, Nico Tydeman, Prof. Dr. Johan Niezing, Mr. Jan Willem Houthoff, Meino Zeilemaker, Erik Hoogcarspel, Dr. Jildi Mohamad Sjad, Eveline Beumkes, Caroline Hissink, Joke van der Horst, Aad Verboom, Prof. Dr. Henk Barendregt, Philip Seligmann en Dr. Christa W. Anbeek.
Eindredactie: Babeth M. Vanloo
Camera: Tim Klaasse, Hans Bouma
Geluid: Simon Bunt, Frenk van der Sterre
Montage: Simon Bunt
Productie assistentie: Sameena Safiruddin
Graphics: Animen
Muziek: Funckarma
© 2007 BOS
Met medewerking van: Madelon Hooykaas, Jaap Verhoeven.
Met dank aan: Vipassana Meditatie Centrum ‘de Pieterspoort’, Zen Centrum ‘Noorderpoort’, Kanzeon Zen Centrum Amsterdam, Stayokay Amsterdam.
Michel Schöpping, Richard Venema, Winet van den Akker, Wies Willemsen.

Tags (wat zijn tags?)
Theravada, Zen, Tibetaans boeddisme