TV actueel

 

Boeddhisme in Nederland

Afl 1: van het begin tot in de jaren 50
Uitzenddatum: Zondag 16-12-2007 11:59 - 12:29 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 22-12-2007 09:51 - 10:21 NPO 2

(2)boedNL1_02.jpg

Het boeddhisme geldt als een van de snelst groeiende religieuze stromingen in Nederland. Het eerste deel van deze driedelige serie, ingeleid door drs. Jacques den Boer, neemt de kijker mee van de eerste verwijzing naar het boeddhisme in Nederland in de Middeleeuwen tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen het Nederlands Boeddhistisch Centrum werd opgericht.

Vanaf de 17de eeuw krijgt het boeddhisme – in het Westen en ook in Nederland – geleidelijk meer bekendheid, vooral dankzij missionarissen. Hendrik Kern (1833-1917) hoogleraar Sanskriet aan de Universiteit van Leiden begint als eerste met de wetenschappelijke studie van het boeddhisme.
De theosofie komt naar voren als een soort voorloper: het programma toont unieke beelden van de Sterkampen in Ommen, waar Krishnamurti jaarlijks enorme aantallen volgelingen trok. De dochters van de baron van Pallandt – die zijn landgoed ter beschikking stelde aan Krishnamurti – halen herinneringen op.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat er meer en meer belangstelling voor het boeddhisme. In het Gooi organiseerde mevrouw Spruitenburg-Dwars bijeenkomsten – boeddhistische vriendenkring genaamd – die werden bijgewoond door tientallen belangstellenden uit het hele land. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van het Nederlands Boeddhistisch Centrum door onder andere Peter van der Beek. In het werk van Pali-vertaler prof. Robert Janssen krijgt het theravadaboeddhisme wat meer aandacht dan de andere latere boeddhistische stromingen.

Productie-regie: Joop van Wijk
Camera: Tim Klaasse
Geluid: Simon Bunt, Ferry de Pater
Muziek: Funckarma
Montage:Simon Bunt
Verteller: drs. Jacques den Boer
Protagonisten: Prof. Dr. Robert Janssen, Drs. Jan de Breet, Siem van Eeten, Erin barones van Pallandt, Irthe barones van Pallandt, Drs. Peter van der Beek, Everhard Post
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Met aan: Leen van Berloo, Krishnamurti Documentatie Centrum, Dr. Dory, Heilijgers, Instituut Kern, Leiden, Henk Soer, Streekmuseum Ommen, Jean-Karel Hylkema, Sameena Safiruddin, Wies Willemsen

Tags (wat zijn tags?)
Theravada, Zen, Tibetaans boeddisme