Radio actueel

 

REFLECTIES

Het lijden van de verlichte
Uitzenddatum: Woensdag 17-10-2007 22:00 - 23:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

paul van de VeldeHet lijden van de verlichte
De biografieën van de Boeddha zijn voor veel boeddhisten een inspiratie. Boeddha’s ideeën over het lijden – zowel in het algemeen, als over zijn persoonlijke leven – zijn met name interessant voor de praktijk van de psychotherapie. De Boeddha gebruikte termen als ‘dukkha’ (onstandvastigheid), ‘anicca’ (inpermanentie) en ‘anatta’ (er is geen zelf). Wat betekenden die begrippen toen en hoe zit dat tegenwoordig?
Jeanette Werkhoven sprak met Paul van der Velde over de stelling: ‘De Boeddha is er niet op uit om psychisch lijden op te heffen; de Boeddha is erop uit dukkha te verwijderen’.


Tashi NorbuTashi Norbu schildert Mandala in Weesp
Van 12 tot en 25 oktober schilderen de Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu en zijn broers, alledrie monnik en woonachtig in Dharamsala een bijzondere mandala in de Weesper Synagoge. Gedurende deze periode is ook het hedendaagse werk van Tashi Norbu daar te zien. Marlous Lazal was bij de opening op vrijdagavond en maakte een reportage.

Wie mee wil doen aan het schilderen, is welkom voor 15 euro. Verdere toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ook zal er in de loop van de week een film over het werk van Tashi Norbu worden vertoond.

Vanaf zaterdag 13 oktober kan het werk iedere dag tussen 13.00 en 21.00 uur bezocht worden.
Adres: Nieuwstraat 3-5 1381 BB Weesp.

De synagoge is gesloten van vrijdagavond tot zaterdagmiddag 19 en 20 oktober, evenals op dinsdag 16 en 23 oktober. Het eindritueel zal plaatsvinden op donderdag 25 oktober.

Link:
www.erichage.com

ZendoenZendoen
In het voormalige poppentheater in Gouda heeft inmiddels Zendoen onderdak gevonden. Ronald Uijtdehaage geeft er niet alleen meditatiecursussen maar ook workshops, onder de titel ‘Zen in de Zandbak’.
Link: www.zendoen.nl

Nieuwe columnist
Lam NgoDeze verwelkomen we een nieuwe columnist. in deze uitzending de eerste maandelijkse bijdrage van onze nieuwe columnist Lam Ngo.

De column is staat nu ook online. Lees hem hier nog eens op uw gemak na

De agenda van deze week
Zaterdag 20 oktober
begint het bezoek dat zes Nepalese nonnen uit het Khachoe Ghakyil klooster brengen aan ons land. Op diverse plaatsen – in Nijmegen, Apeldoorn, Delft en Leiden – zullen zandmandala’s worden gelegd en verder zullen de nonnen dansen en zingen.
www.maitreya.nl
www.ladakhnuns.com

Zaterdag 20 oktober gaat bij het Instituut voor Wijsbegeerte in Leusden een basiscursus Oosterse filosofie van start – van Aurobindo tot Zhuangzi. Het gaat om vijf weekendbijeenkomsten verspreid over het seizoen.
Meer info op:
www.isvw.nl
Presentatie: Marlous Lazal
Samenstelling: Jeanette Werkhoven, Marlous Lazal en Jacqueline Oskamp