Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

REFLECTIES

Kum Nye
Uitzenddatum: Woensdag 26-9-2007 22.00 – 23.00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Boeddhisme in het wereldnieuws

monks in the labProtest in Birma
Zoals u in alle journaals heeft kunnen zien of in de krant heeft gelezen, zijn boeddhistische monniken al ruim een week aan het demonstreren tegen het militaire regime in Birma. De Buddhist Peace Fellowship heeft een speciale website geopend waar een online-petitie kan worden getekend ter ondersteuning van de acties door Birmese monniken en nonnen. Ook kan een poster worden gedownload om in het raam op te hangen, samen met een brandende kaars.

Lees meer op buddhistchannel.tv
De petitie staat op: www.bpf.org

merkel en de Dalai LamaMerkel en de Dalai Lama
Bondskanselier Angela Merkel heeft zich de irritatie van de Chinese machthebbers op de hals gehaald door haar persoonlijke ontmoeting met de Dalai Lama in Berlijn. China had de ontmoeting vooraf al bekritiseerd en besprekingen met de Duitse minister van justitie afgezegd. De Duitse regering weigerde details vrij te geven over wat een ‘privé-onderhoud’ wordt genoemd tussen de bondskanselier en de Dalai Lama. De Chinese regering stelde daarentegen dat het bezoek deel uitmaakt van pogingen om Tibet los te maken van de volksrepubliek. De Dalai Lama reageerde op de Chinese beschuldiging door te benadrukken dat hij alleen uit is op autonomie voor Tibet, en niet onafhankelijkheid. Volgens hem protesteren de Chinezen tegen elk bezoek dat hij aflegt en dat ze gewoon uitproberen hoever ze kunnen gaan.

Diefstal in Birmingham
De monniken van een Birmese boeddhistische tempel in de Engelse stad Birmingham werden vorige week opgeschrikt door een inbraak. Een van de monniken betrapte de bende op heterdaad terwijl zij bezig waren in leer gebonden boeken en bronzen beelden te ontvreemden. De monnik reageerde alert door, nog voordat de dieven konden ontsnappen, de deur op slot te draaien en hen zo in te sluiten. Terwijl hij in een nabijgelegen klooster hulp ging halen, slaagden de boeven er toch in ervan door te gaan – met een deel van de kostbaarheden, die volgens de monniken van onschatbare waarde zijn. Volgens de politie is er vermoedelijk sprake van een diefstal op bestelling. Rechercheurs denken dat de bijzondere boeken en beelden terecht komen in de zogenaamde kofferbak-handel. De monniken onderzoeken ondertussen of zij de overgebleven kostbaarheden kunnen verzekeren.

Rafto Prijs voor Dalits
De Rafto Prijs 2007, een Noorse prijs die de aandacht richt op verbetering van de mensenrechten, is dit jaar toegekend aan de boeddhistisch geinspireerde NCDHR uit India. Deze organisatie komt op voor de rechten van de Dalit, de laagste kaste in India, een groep die maar liefst 167 miljoen mensen omvat. Het grote voorbeeld van de beweging is de in 1956 overleden Bhimrao Ambedkar, zelf een Dalit, die zich vlak voor zijn dood samen met 300.000 andere ‘onaanraakbaren’ tot het boeddhisme bekeerde.

De NCDHR biedt juridische bijstand in gevallen van discriminatie en geweld en voert campagnes om de bevolking bewust te maken van deze schending van de mensenrechten.

De smaak van zen
De smaak van zenPer abuis werd dit item niet uitgezonden, maar werd het interview met Myra de Rooy van 19 september herhaald. Het interview met Brigitte van Baren, auteur van De smaak van Zen, wordt alsnog op 10 oktober uitgezonden.


 

 

Column
Ron SinnigeDeze week: de column van Ron Sinnige.
Nyingma CentrumKum Nye
Kum Nye is de Tibetaanse variant van yoga, gericht op balans tussen lichaam en geest. Kum Nye bestaat uit lichaamsoefeningen en massages. Het is een oude geneeswijze waarbij het erom gaat energiekanalen te ontwikkelen en gevoeligheid te vergroten. De techniek, die in Nederland werd geïntroduceerd door Tarthang Tulku, wordt sindsdien onderwezen bij het Nyingma Centrum. Jeanette Werkoven ging op onderzoek.

Link:
www.nyingma.nl

Buddha hotel
NL-hotelWie op de website van het NL-hotel in Amsterdam een kamer wil reserveren, kan kiezen uit kamers met en zonder boeddha-thema. Het logement, dat zichzelf 'design hotel' noemt, heeft namelijk een aantal kamers gedecoreerd met boeddhistische motieven. De beoogde uitstraling van het hotel is 'zen-georiënteerde rust met een Hollands toefje'. Peter Meijwes ging er de rust proeven en sprak met de beide eigenaren.
Link:
www.nl-hotel.com
De agenda van deze weekDonderdag 27 september spreekt Ken Holmes in Wageningen over de zes Paramita’s, getiteld Zes bevrijdende adviezen. De lezing begint om half acht in Trainingscentrum KenKon aan
Nude 28, Ingang 5, Wageningen
www.kenkon.org

Donderdag 27 september om acht uur, begint in Nijmegen een lezing door Alfred Woll over Liefde en mededogen – de weg van de bodhisattva. Donderdagavond dus, bij Jewel Heart aan de Hatertseveldweg 284, in Nijmegen
www.jewelheart.nl

Zaterdagochtend 29 september gaat in Amsterdam een jaarcursus Ruimte, Tijd en Kennis van start, die zes zaterdagen in beslag zal nemen. De begeleiding is in handen van Joleen Vries en de cursusdagen vinden plaats in het Nyingma Centrum aan de Reguliersgracht 25 te Amserdam
www.nyingma.nl

Zaterdag 29 september verzorgt Charaka Jurgens, die u eerder in deze uitzending kon horen, een workshop Kum Nye met als motto De kunst van het ontspannen. Ook dat gebeurt bij Nyingma in Amsterdam en de workshop duurt van tien tot vier uur.
www.nyingma.nlPresentatie: Ton Maas
Samenstelling: Jeanette Werkhoven en Peter Meijwes