Radio actueel

 

REFLECTIES

Rondom de dood
Uitzenddatum: Woensdag 11-7-2007 22:00 - 23:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Judy ArpanaRondom de dood
Hoe gaan boeddhisten om met de dood? In deze uitzending drie items die daar dieper op in gaan.

Judy Arpana
De Australische psychotherapeute Judy Arpána beoefent het boeddhisme al 25 jaar en houdt zich al even zo lang bezig met stervensbegeleiding. Zij was in Australie nauw betrokken bij het opzetten van AIDS-klinieken en het geven van traininsgprogramma’s over stervensbegeleiding. Ze geeft lezingen over de hele wereld, en onlangs was ze in Nederland, om een seminar te geven voor vrijwilligers en professionals in de zorg voor stervenden. Jeanette Werkhoven vroeg Judy Arpana na afloop wanneer haar belangstelling voor de dood gewekt werd:

Een aantal boeddhistiche organisaties op verschillende plaatsen in de wereld houdt zich intensief bezig met stervensbegeleiding. Een bijzonder centrum is het door Rigpa opgerichtte centrum voor spirituele zorg in Dzogchen Beara, waar ernstig zieken en stervenden inspiratie en begeleiding kunnen vinden. Op dit moment wordt daar zelfs gewerkt aan de bouw van een hospice.

Links:
Spirituele Zorgprogramma Nederland
Spiritual Care Centrum Dzogchen Beara in Ierland
Spiritual Care, australie
Judy Arpana op rigpa.com

Uitvaartcentrum Elders
David Elders en zijn vrouwe Liva drijven een uitvaartcentrum aan de rand van Amsterdam. Net als de familie Fisher in de televisieserie Six Feet Under wonen ze pal boven de overledenen. Dat vinden ze heel belangrijk. In hun zorg voor de overledenen leggen ze hen vaak vooraf uit wat er staat te gebeuren. Een reportage van Agnes Sommer.

Link:
www.davidelders.nl

Boeddha op ZorgvliedBoeddha op Zorgvlied
Sinds ruim vijf jaar staat op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam een opvallend boeddhabeeld. Verantwoordelijk voor de aanschaf is de heer Arpad Nesvadba, hoofd van Zorgvlied. Tegenover Jacqueline Oskamp zet hij zijn overwegingen uiteen: in de eerste plaats is het beeld bedoeld als oriëntatiepunt.

Foto: Erik van den Berg

Links:
De website van Begraafplaats Zorgvlied
Zorgvlied op Wikipedia


Presentatie: Ton Maas
Samenstelling: Jeanette Werkhoven, Agnes Sommer en Jacqueline Oskamp

Tags (wat zijn tags?)
dood uitvaart , Stervensbegeleiding ,