Radio actueel

 

REFLECTIES

De boeddhistische levensvisie van Annemarie Postma
Uitzenddatum: Woensdag 4-7-2007 22:00 - 23:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Annemarie PostmaAnnemarie Postma
Annemarie Postma is erg populair. Ze schreef een aantal bestsellers met als thema 'het ontwikkelen van eigenwaarde ' en met titels als Ik hou van mij en Liefde maken. Bovendien schrijft ze her en der columns. Haar nieuwste boek heet Het lichaam is perfect; Zeven weken en zeven principes voor een gezond en slank lichaam. Zelf zit ze, gezond en slank, al vanaf haar elfde in een rolstoel, wat haar er overigens niet van weerhield om fotomodel te worden. In een interview zei ze ooit 'eigenlijk een boeddhist' te zijn. Agnes Sommer wilde wel eens weten hoe dat zit.

Link:
www.annemariepostma.nl


Joost WarsanisJoost Warsanis
'All martial arts of this world were created under the sun of Shaolin.’ Aldus de homepage van Shaolin Nederland, de vaderlandse organisatie achter deze vorm van kung-fu, die vooral bekend is door de spectaculaire theatershows die Chinese monniken over de hele wereld opvoeren.

Shaolin is door zijn stichter op stevige boeddhistische principes gebaseerd, dus mag in onze themaserie ‘boeddhisme & geweld’ de visie van een kung-fu-meester op dit ogenschijnlijke dilemma niet gemist worden. Eelco Vijzelaar maakte een training mee in een gymzaal in de Bijlmermeer, en sprak met Joost Warsanis, oprichter van Shaolin Nederland.


Link:
www.shaolin.nl

Zen-dingen
Deze week in Zen-dingen: Lida Kerssies, in een bijdrage van Jacqueline Oskamp.

Muziek: Joyful aspiration
De 17de Gyalwang Karmapa is het hoofd van Karma Kagyu school van het Tibetaanse Boeddhisme. Hij werd als Orgyen Trinley Dorje is geboren in Kham, in Oost-Tibet in een nomadisch familie. In 1992 werd hij erkend als de reincarnatie van de 16de Gyalwang Karmapa en geïnstalleerd in het Tsurphu klooster, het traditionele klooster van de Karmapa in Tibet. In 1999 is hij gevlucht naar Nepal en India om te ontkomen aan het Chinese staatstoezicht en zijn Boeddhistische studies in India voort te zetten.

Tijdens zijn vlucht, op 28 december 1999, hoorde de Karmapa bij het oversteken van een 5000 meter hoge en ijzige pas een melodie die gezongen werd door de godin-moeder, een melodie die hem op been hield en India deed bereiken. Daar liet hij de melodie in muziekschrift uitschrijven en maakte hij er een 7 strofig gedicht bij 'Joyful aspiration' het thema van een in 2002 uitgegeven Cd van wind records met composities, teksten en recitaties van de Karmapa.

Joyful aspiration werd gecomponeerd en uitgevoerd door de 17de Gyalwang Karmapa en is te vinden op de CD Sweet Melody of Joyful Aspirations.

De agenda van deze week

vrijdag juli start in Amsterdam een vierdaagse stadsretraite, georganiseerd door Boeddhistisch Centrum Amsterdam. Het programma duurt elke dag van elf tot vijf uur en op de eerste dag worden de meditaties nader toegelicht. Aanmelden is niet nodig en u kunt ook aan afzonderlijke dagen deelnemen. Plaats van handeling is het centrum aan de Palmstraat 63, Amsterdam.

www.vwbo.nl

Presentatie: Marlous Lazal
Samenstelling: Agnes Sommer en Eelco Vijzelaar en Jacqueline Oskamp

Tags (wat zijn tags?)
Kung-fu Kungfu , Shao-lin , Shaolin ,