Radio actueel

 

DE MIDDENWEG

Portret van de eerwaarde Mettavihari
Uitzenddatum: Zondag 1-4-2007 19.30 – 20.00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

Eerwaarde Mettavihari 'Als ik dood ben, wil ik geen traditionele Thaise ceremonie. Ik voel mij tot geen enkel land meer behorend en ook tot niemand iets verplicht.

Ik ben een vrij mens. Mijn wens is het om mijn lichaam ter beschikking te stellen van de zee en zo tot voeding te zijn voor de vissen.

Ik verbied niemand om een ceremonie te houden, maar niet omdat ik er naar vraag of dat zou willen. Niemand hoeft mij nog te sturen. Als mensen voor zichzelf een ceremonie nodig hebben, is dat voor henzelf, niet voor mij.'

Aldus de vorige week overleden Thaise monnik Mettavihari in een interview uit 2004.

Mettavihari kwam in 1975 naar ons land ten behoeve van de Thaise gemeenschap, maar is sindsdien ook voor veel Nederlanders van grote betekenis geweest als Vipassana-leraar. In de loop van de jaren verwierf hij veel aanzien als vipassana meditatieleraar en was hij betrokken bij de oprichting van een aantal meditatiecentra en tempels. De laatste jaren was Mettavihari abt van de Buddhavihara tempel in Amsterdam Noord, die enkele maanden geleden verhuisde naar Landsmeer.

In dit programma, dat eerder werd uitgezonden op 28 maart 2004, vertelt Mettavihari over zijn levensloop en zijn visie op het boeddhisme in het Westen.

Presentatie: Marlous Lazal
Samenstelling: Fred Gales

Lees het complete persbericht over de crematie

Tags (wat zijn tags?)
Thailand