Radio actueel

 

REFLECTIES

Interreligieuze dialoog en boeddhistische barbaren
Uitzenddatum: Woensdag 21-3-2007 22:00 - 23:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

logo BUNInterreligieuze dialoog
De Boeddhistische Unie Nederland neemt deel aan de dialoog tussen de religies in Nederland. Deze heeft ten doel om niet alleen onderling maar ook bij niet-religieuze mensen meer begrip te kweken over opvattingen en drijfveren van de verschillende stromingen. Fred Gales sprak met Varamitra, een van de drijvende BUN-krachten achter de interreligieuze dialoog.


mekong-rivierGerrit van Wuysthoff en de boeddhistische afgoden
Als de Nederlander Gerrit van Wuysthoff in 1642 als eerste westerling Laos bezoekt, kijkt hij zijn ogen uit.
Van Wuysthoff reist van Phnom Penn - waar de Hollanders een handelpost hebben - over de heden ten dage nog steeds ontoegankelijke rivier de Mekong. In zijn dagboek schrijft Van Wuysthoff over de boeddhistische afgoden die hij onderweg aantreft: 'In een oude vervallen kerk brengen ze offers aan de beelden en branden er kaarsen voor. En als ze bidden, is hun hart daarbij dermate bewogen dat ze in al hun devotie zo luid worden dat het bijna lijkt alsof ze krijsen.' Peter Meijwes toog met Van Wuysthoffs dagboek in de hand naar Laos en doet in vier afleveringen verslag.

Zensanga
Zensanga GentAandacht voor Zensangha Gent onder leiding van zenleraar en beeldend kunstenaar Frank De Waele Sensei. De sangha heedt recent een nieuwe grote zendo ingericht en biedt naast de reguliere activiteiten ook een Zenatelier. Van maandag 9 tot zondag 15 april organiseert de sangha een Paas-sesshin in samenwerking met Genno Roshi van het Dana zencentrum in Parijs.

meer info: http://www.zensangha.be

Column
Deze week: de colum van Nhut Quang Nguyen.

Presentatie: Ton Maas
Samenstelling:
Fred Gales en Peter Meijwes

Tags (wat zijn tags?)
ja Laos ,