TV actueel

 

De dalai lama als toonbeeld

De dalai lama in België
Uitzenddatum: Zondag 7-1-2007 18:30 - 19:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 13-1-2007 09.25 - 09:55 NPO 2

(2)dalai_toonbeeld.jpg

De Dalai Lama, de politiek en geestelijk leider van Tibet in ballingschap, kwam eind mei 2006 naar België om er in Huy een tempel te openen en deel te nemen aan een conferentie over wereldvrede en in de senaat in Brussel een toespraak te houden.

De burgemeester van Huy en voorzitter van de senaat, mevrouw Anne-Mari Lizin, heeft de boeddhisten in Huy alle ruimte gegeven om hun tempel te kunnen bouwen. Als zij de Dalai Lama begeleidt naar de senaat in Brussel geeft ze vanuit haar politieke loopbaan inzicht in de politieke status van haar gastheer. Ze benadrukt haar bezorgdheid over het stijgende aanzien van China en de tanende steun voor Tibet.

Frans Goetghebeur, voorzitter van de Boeddhistische Unie Belgie en ruim 25 jaar nauw verbonden aan vier Tibetaanse instituten in België geeft inzicht in zijn leven, de werking van de centra en de komst van het boeddhisme naar het Westen. Hij beschouwt de Dalai Lama in zijn kracht en eenvoud als het toonbeeld van authenticiteit. Iets wat je niet kunt zeggen van de modieuze trekjes die het boeddhisme hier en daar wel eens krijgt. Hij pleit voor een terugkeer naar de levendige woorden van de Boeddha zelf.

Regie: George Schouten
camera: Bernd Wouthuysen
geluid: Martijn van Haalen
montage Niels de Roos
eindredactie/productie Babeth M. VanLoo
© 2006 Boeddhistische Omroep Stichting

Tags (wat zijn tags?)
dalai lama tibet , Tibetaans boeddhisme ,