Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

REFLECTIES


Uitzenddatum: Woensdag 13-12-2006 22:00 - 23:00 NPO Radio 5

bekijk podcast
Podcasts

Maitreya Instituut AmsterdamMaitreya instituut begint Master program
Het Maitreya Instituut is begonnen met een 6-jarig Master Program Tibetaans boeddhisme.
De leergang is gebaseerd op de studie waarmee men geshe (zeg maar doctor) kan worden aan een Gelugpa kloosteruniversiteit. Agnes Sommer sprak met studente Jannie de Boer en met Paula de Wijs, directeur van Maitreya Amsterdam, over de opzet en de inzet.
kaft Spiritualiteit in de uitverkoopSpiritualiteit in de uitverkoop

Nico Tydeman becommentarieert het boek Spiritualiteit in de uitverkoop. De auteurs betogen dat spiritualiteit vaak wordt gezien als een soort tegengif tegen het materialisme en neoliberalisme. Het tegendeel is volgens hen het geval: spiritualiteit wordt juist gebruikt als middel om consumenten te conformeren aan de kapitalistische ideologie.
Harpmuziek uit Birma
Het klassieke Birmese repertoire omvat een paar honderd liederen, begeleid door harp, die in twee grote collecties zijn ondergebracht. De musici voeren deze liederen of op authentieke wijze uit of laten zich inspireren tot nieuwe composities. In deze uitzending Swedaw Kyo oftewel De tand van de boeddha, een lied dat de buitengewone kracht van relikwieen bezingt.De cd waarvan dit nummer afkomstig is heet Zayatut – chants de benediction, en is uitgebracht op het label Colphon Records.
Overigens gaat het verhaal dat de Boeddha in een van zijn vorige levens zelf de harp bespeelde en om die reden worden de traditionele liederen nog altijd op heilige plaatsen gespeeld.


Verder: de column van Varamitra

 
AGENDA VOOR DEZE WEEK


Donderdag14 december

Stichting Bodhisattva organiseert een avond ' In Dialoog ' , waarbij een een uitspraak van Boeddha Shakyamoeni wordt vergeleken met een uitspraak van Spinoza. De uitspraak van de Boeddha luidt: Er is geen geboorte en geen dood; er is alleen vóórtbestaan, terwijl Spinoza heeft gezegd: Een vrij mens denkt aan niets minder dan aan de dood. Wilt u deze avond bijwonen dan kunt u terecht in de kapel van de Schutsmantel, Gregoriuslaan 35, Bilthoven. Aanvang 19:00 uur. (voor meer informatie kunt u bellen met tel. 06 – 28373039.)

Donderdag14 december
De Stichting Filosofie Oost-West organiseert een avond in Rotterdam onder de titel: Hoe leeg is het leven tussen culturen? Van multicultureel naar intercultureel samenleven. De sprekers zijn Henk Oosterling, Jan Bor en Hans van Rappard.
De avond vindt plaats in het bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam en begint om 19.30. de toegang is gratis maar reserveren is gewenst: tel. 010-2816262

Vrijdag 15 december
Gabi Volenko geeft een lezing getiteld Boeddhisme en meditatie. Hij legt uit hoe meditatie de sleutel is tot het bewust duurzaam maken van de eigen geest. De lezing wordt gehouden in het Engels en begint om 20.00 uur in het Wereldmuseum in Rotterdam.
www.wereldmuseum.nl

Zaterdag 16 december
Jewel Heart Nijmegen, centrum voor Tibetaans boeddhisme, houdt op zaterdagmiddag 16 december haar maandelijkse Dharma-café, dit keer met het thema: ‘Boeddhistisch opvoeden?’. Op deze middag vindt een forumdiscussie plaats met mensen die zowel professioneel als persoonlijk ervaring hebben met opvoeden, en al langere tijd het boeddhisme beoefenen. Aan de hand van een kort filmfragment gaan ze met elkaar en de zaal in gesprek. Bestaat er zoiets als een boeddhistische visie op opvoeding? Wat zijn belangrijke elementen daarin en hoe pakken die uit in de praktijk? Zijn boeddhistische opvattingen zomaar toe te passen op onze westerse samenleving?
Het Dharmacafe wordt gehouden in Boeddhistisch centrum Jewel Heart, Hatertseveldweg 284 in Nijmegen. Het café gaat om 15.30 uur open en de forumdiscussie is van 16.00 tot 17.00. de toegang is gratis.
www.jewelheart.nl

Zondag 17 december
Maya Hoogveld organiseert een filmvoorstelling in het Louis Hartloopercomplex te Utrecht. Tijdens die filmvoorstelling zullen de films “Illusies” van Philip van Engelen en “Vlucht over de Himalaya” vertoond worden. Ook het vervolg op laatstgenoemde film zal worden vertoond. Deze film gaat over dezelfde kinderen als in het eerste deel, maar dan 5 jaar later.
Maya Hoogveld werkt als tolk/vertaler en besteedt een groot deel van haar tijd aan het inzamelen van geld voor de Tibetaanse vluchtelingen. Zij kreeg een Koninklijke onderscheiding voor dit werk. Dankzij haar inspanning kan bij Chauntra (India) een complex kindertehuizen en kostscholen gebouwd worden. Haar werk doet zij in nauw contact met de zuster van de Dalai Lama, Jetsun Pema.
Hoogveld zal zelf een korte lezing geven over haar werk voor de Tibetaanse kinderen.
Aanvang: 12.00 uur (programma tot 14.00 uur), toegang: € 10,-
De totale opbrengst van deze voorstelling gaat naar de Tibetaanse vluchtelingen.
http://tibet.nu/site/Utrecht.html
www.louishartloopercomplex.nl/


Presentatie: Ton Maas
Programmamaker: Marlous Lazal, Agnes Sommer