Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

REFLECTIES


Uitzenddatum: Woensdag 1-11-2006 22:00 - 23:00 NPO Radio 5

bekijk podcast
Podcasts

Zen en zangCaroline Ko-ran

Carolina Ko-ran de Ruiter is zangeres. Ze volgde jarenlang een opleiding in de Indiase klassieke zangtraditie. Sinds haar kennismaking met het zenboeddhisme combineert zij Japanse soetra’s en darani's (incantaties) met Indiase melodieën, een vocale vorm die zij Zen-Zang noemt. Ook beoefent ze al vele jaren de Japanse vechtsport kendo – voor haar een vorm van meditatie die kracht en stabiliteit geeft.

Carolina Ko-ran geeft in haar kleine Zendo iedere vrijdagavond bijeenkomsten, die voor iedereen toegankelijk zijn. Verder geeft zij regelmatig Zen-Zangdagen op verschillende plaatsten in Nederland. Voor informatie kunt u bellen met 020-6658923 of kijk op
www.zen-zang.nl

 
Brug tussen Oosterse  en Westerse geneeskunde
De vader van Tibetaans genezer Amchi Lobsang Tsultrim was lijfarts van de Dalai Lama. Zoonlief heeft tegenwoordig een praktijk in Ede en is er van overtuigd dat de westerse en oosterse geneeskunde elkaar aanvullen. Op 4 november organiseert hij een seminar over dit onderwerp met zijn praktijk voor Traditionele Tibetaanse Geneeskunde . Peter Meijwes interviewde vooraf een van de sprekers: huisarts Hoevenaars uit Elsendorp. Ook sprak hij met Erna Baay, een patiente van Amchi Lobsang Tsultrims.

Meer info: tibetmedicine.nl

WERELDNIEUWS

De boeddha's van Bamyan
Volgens ooggetuigenverslagen was Osama Bin Laden persoonlijk betrokken bij de verwoesting van de grote boeddhabeelden van Bamiyan in Afghanistan. Volgens getuigen zette de Taliban gevangenen in om de beelden met bijlen te bewerken en werden later explosieven gebruikt. Voormalig voetballer Nizar Trabelsi die in 2003 in Belgie werd veroordeeld voor het plegen van terroristische aanslagen verklaarde samen met Osama Bin Laden een dag naar Bamiyan te zijn gereisd waar ze de beelden hadden gebruikt als doelwit om schietoefeningen te doen.

Tibetaanse vluchtelingen vast
Het grootste deel van de groep Tibetaanse vluchtelingen die eind september werd beschoten door de Chinese grenspatrouilles is inmiddels veilig in New Delhi aangekomen. Van de groep van 70 personen die vertrok uit Tibet, zijn er twee neergeschoten bij de Nepalese grens. Europese reizigers hadden daarvan videobeelden gemaakt die lieten zien dat de patrouilles niet werden aangevallen zoals de autoriteiten beweerden. Meer dan 20 anderen waaronder 7 kinderen werden op 30 september gearresteerd en zullen minimaal een jaar gevangenisstraf moeten uitzitten, omdat ze zonder geldige papieren reisden. De groep die wel in India is gearriveerd zal doorreizen naar Dharamsala voor een ontmoeting met de Dalai Lama.

Z.H. de Dalai Lama in Japan
Eergisteren is Zijne heiligheid de Dalai Lama in Japan gearriveerd voor een bezoek van twee weken. De Japanse regering gaf toestemming voor dit bezoek onder de voorwaarde dat de Dalai Lama zich niet met politieke activiteiten zou bezighouden.
Op het programma staan onder meer lezingen gepland in Tokyo en Hiroshima.

Coyote girls
De koningin van het boeddhistische Thailand is bezorgd over de seksueel getinte dansen van zogenaamde coyote girls tijdens een boeddhistische ceremonie, eerder deze maand. Het Coyote dansen is een rage in Thaise bars en werd populair door de film Coyote ugly. Hoewel er buiten de tempel werd gedanst, heeft de Thaise koningin middels een brief aan de regering haar bezorgdheid uitgesproken. Ze is bang dat dit ongepaste optreden, dat ook op televisie is uitgezonden, schade toebrengt aan het beeld van Thailand als boeddhistisch centrum.

AGENDA VOOR DEZE WEEK

woensdag 1 november
Kaye Miner geeft bij studiegroep Maitreya in Breda een lezing over het onderwerp: Boeddhisme in het dagelijks leven. De avond begint om 19:30 in De Blaker, Graaf Hendrik III-plein 26, Breda.
http://www.maitreya.nl/breda.html

donderdag 2 november
Mantra's rollen, tsa-tsa's maken en gebeden reciteren – het hoort allemaal tot de voorbereidingen voor de bouw van een Stoepa van Verlichting bij Maitreya in Emst. Op 2 november tussen 10.00-17.00 uur is iedereen van harte welkom en deelname is gratis.
www.maitreya.nl/emst.html

zaterdag 4 en zondag 5 november
Het LaoShan Centrum Holland organiseert op 4 en 5 november een Weekend QiGong en Meditatie in Klooster Denekamp in Twente. QiGong is een oude chinese Bewegings- en ontspanningsleer, die bestaat uit tere verstilde heilgymnastische oefeningen of uit een opeenvolging van zacht vloeiende sierlijke bewegingen op prachtige poetische Chinese muziek.
www.laoshan.nl

dinsdag 7 november
Op 7 november geeft Lama Karta in het boeddhistisch centrum Karma Eusel Ling in Vorstenbosch een lezing over de Hart Soetra. De avond begint om 20.00 uur en het adres is Heuvel 1 in Vorstenbosch.
www.karmaeuselling.org

dinsdag 7 november

De Lama en de Coach is de titel van een seminar over ‘verbindend leiderschap’ dat dinsdag 7 november in Amsterdam wordt gehouden. Het seminar wordt aanstaande dinsdag gehouden van 16.00 tot 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De kosten bedragen € 125,- ex. BTW (incl. licht buffet). Voor meer informatie verwijzen we u naar de website: www.theprojectnetwork.nl


Verder: de column van Varamitra.

Presentatie: Marlous Lazal
Samenstelling: Peter Meijwes en Jeanette Werkhoven