Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

REFLECTIES


Uitzenddatum: Woensdag 16-8-2006 19.30 - 20.00 NPO Radio 5

bekijk podcast
Podcasts

Let op: Met ingang van woensdag 6 september 2006 wordt het radio-programma Reflecties 's niet meer 's middags uitgezonden, maar 's avonds, van 22:00 tot 23:00 uur.


Merel RitskesHeeft de rat een boeddhanatuur? Dat was de titel van de oratie die Merel Ritskes-Hoitinga uitsprak bij haar benoeming tot hoogleraar proefdierkunde. Agnes Sommer toog naar het UMC St. Radbout in Nijmegen en werd door de kersverse professor rondgeleid in het Centraal Proefdier Laboratorium. Alwaar Merel Ritskes vertelde  over haar werkgebied en de relatie tussen zen en wetenschap.

ING gebouwHet grote glazen hoofdgebouw van ING is een van de meest opvallende gebouwen aan de Amsterdamse Zuidas. Behalve de werknemers van ING weet bijna niemand dat aan de achterkant, boven op het dak van het Amsterdamse Waterleidingbedrijf, misschien wel de grootste zentuin ter wereld ligt.

Zentuin op hoog niveau
ING Zen tuin, copyright Diederik KlombergDrie jaar geleden werd deze zentuin ontworpen en aangelegd door beeldend kunstenaar Diederik Klomberg. Droog Water heet het kunstwerk. Voor het eerst in al die jaren keert Diederik Komberg nu terug in het ING House en vertelt aan Jacqueline Oskamp over de achtergronden van dit project.










Links:
www.klomberg.info
http://maxbruinsma.nl/index1.html?klomberg_nl.htm
http://www.kunstenbedrijf.nl/amsterdamklomberg.htm







Verder een nieuw kort verhaal van Pamela Koevoets.

TempuraIn aflevering 7 van Instructies voor de kok: De Amerikaanse zenleraar Bernie Glassman zegt in zijn boek Aanwijzingen voor de kok: 'Het is makkelijk een feest te vieren als er iets te vieren is, maar het is moeilijker en tegelijk belangrijker om elk ogenblik opnieuw het potentieel van het leven te zien. Daarom vier ik graag een feest als er niets te vieren is.' Tenzo (zenkok) Willem woont en werkt in de Parijse Dana Sangha onder leiding van Catherine Genno Pages Roshi. Voor zijn culinair kritische sanghagenoten maakt hij een feestmaal met Tempura van stukjes groente met dipsaus. Lees het recept op deze pagina.


Presentatie: Ton Maas
Samenstelling: Marlous Lazal, Pamela Koevoets en Jacqueline Oskamp