Radio actueel

 

Hemelsbreed

Marij Geurts | Lopen als religieus ritueel | Jan Bor | Guan Her Ng | De Pali canon
Uitzenddatum: Zaterdag 4-5-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)degodvanhetlopen300.jpg

De God van het lopen

Ineke Albers doet wetenschappelijk onderzoek naar lopen als religieus ritueel. Lopen werkt in allerlei culturen als drug, geneesmiddel, meditatie en realisering van ‘het goede leven’. Ze dook in de gesloten wereld van Japanse kaihogyo-monniken, die lopen om tot verlichting te komen.
Haar zojuist verschenen boek De god van het lopen. De monnik, de sporter en de weg naar verlichting is zowel een reisverhaal, en een onderzoeksverslag, als een filosofische verhandeling. Agnes Sommer liep een stukje met haar mee.

Meer dan meditatie alleen

Marij GeurtsMarij Geurts van de Stichting Inzichtsmeditatie beoefent vipassanameditatie. Maar een echte praktijk, benadrukt ze, is meer dan meditatie alleen. Ze is op zoek gegaan naar een Birmese leraar en heeft die ook gevonden. Toch is voor haar een uitgesproken westers boeddhisme absoluut noodzakelijk. Peter Meijwes spreekt met Marij over haar drijfveren. 


Jan Bor en moderne spiritualiteit


Filosoof en schrijver Jan Bor was ooit zenstudent en mediteerde zelfs een aantal maanden in een Japans klooster. Vele jaren later verbaast hij zich er steeds meer over dat westerse boeddhisten oosterse gewoontes, tradities en hiërarchieën overnemen. Zo beoefenen westerlingen bijvoorbeeld zenmeditatie in zwarte kimono's bij een (Nederlandse) meester die ze roshi noemen. Westerse Tibetaans boeddhisten herhalen dan weer duizenden malen een mantra om een bepaald doel te bereiken. En welke overtuigde boeddhist heeft thuis geen altaartje met alle attributen?
Bor erkent dat het modern is om je open te stellen voor andere religies, wijsheidstradities en filosofieën. Maar hoe modern is het om de oude gebruiken uit het christendom zomaar te ruilen voor die van andere oude tradities, die net zo goed dogma's kennen?

De column van Guan Her Ng: Denken over de dood


De jaarlijkse dodenherdenking deed columnist Guan Her Ng weer eens stilstaan bij een van de belangrijkste thema's van het boeddhisme.Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

De Pali canon volgens Janssen & de Breet

Janssen & de BreetAfgelopen vrijdag werden Rob Janssen en Jan de Breet benoemd tot ridder in de orde van Oranja Nassau, omwille van de maatschappelijke verdienste van hun Nederlandse vertaling van de Pali-canon. Geen klein project, want met deze basisteksten van de theravada-traditie kun je een hele boekenkast vullen. De Engelse Pali Text Society is bijvoorbeeld al meer dan honderd jaar bezig om de klus te klaren. En ook zij hebben nog enkele duizenden bladzijden te gaan.

Ondertussen hebben Janssen en De Breet tien boekdelen afgewerkt. Waar halen ze de moed vandaan? En hoe vertaal je 2000 jaar oude Indiase teksten in mooi modern Nederlands?