Radio actueel

 

Hemelsbreed

Zen tekenboek | Musica Sacra | De B.V. IK
Uitzenddatum: Zaterdag 1-9-2012 15:00 - 16:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_zen_tekenboek_300.jpg

Het zen tekenboek

Michelle Dujardin schreef en tekende Het zen tekenboek dat onlangs is verschenen bij uitgeverij Asoka. ‘Tekenen als meditatietechniek’ luidt de ondertitel. Agnes Sommer zoekt Michelle Dujardin op en krijgt ter plekke een stoomcursus. Maar eerst: wat is zen tekenen eigenlijk?

Musica Sacra

Musica SacraDonderdag  6 september begint in Maastricht het jaarlijkse festival Musica Sacra, dat is gewijd aan religieuze muziek. Dit jaar is er drie avonden lang aandacht voor rituelen uit de Japanse Shingon traditie, die worden uitgevoerd door monniken van het ensemble Karyobinga Shomyo Kenkyukai.

In deze uitzending opnamen van eerdere uitvoeringen van het ensemble, afgewisseld met commentaar door Henny van der Veere. Hij is japanoloog en Shingon priester en vanuit Japan geeft hij een voorbeschouwing op deze muziektheatervoorstellingen. Met dank aan Musica Sacra voor het beschikbaar stellen van de opnamen. Een bijdrage van Fred Gales.

Column: Guan Her Ng

In zijn allereerste bijdrage als columnist voor Hemelsbreed haalt Guan Her Ng herinneringen op aan zijn jeugd. Het dwangmatig stoeptegels tellen van toen heeft plaatsgemaakt voor veelvuldig uitgevoerde rituelen voor Boeddha. Heel veel veranderd is er eigenlijk niet. Guan Her Ng is werkzaam bij de He Hua tempel op de Zeedijk in Amsterdam.
Luister naar de column:Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

BV Ik

De B.V. IK


‘De grenzeloze generatie en de opkomst van de B.V. IK’, zo heet het boek dat Frits Spangenberg vorig jaar samen met Martijn Lampert uitbracht. Het is een publicatie van onderzoeksbureau Motivaction, dat in 1984 door Frits Spangenberg werd opgericht.

Aan het boek liggen diepgaande gesprekken met jongeren, werkgevers en deskundigen ten grondslag. Volgens de auteurs zijn jongeren van nu ongeduldig, kunnen niet omgaan met tegenslagen en hebben moeite zich te concentreren. Ze zijn ook verwend, egocentrisch en eigenwijs. Toch zal deze generatie de arbeidsmarkt in tijden van vergrijzing in evenwicht moeten houden.

De auteurs pleiten daarom voor een pas op de plaats en een analyse van de waarden, drijfveren en verlangens. Luister naar Frits Spangenberg in gesprek met programmamaker Menno Bijleveld.

Agenda
Dinsdag 4 september
20.00 u.
Lezing: Derde en vierde edele waarheid
Lama Karta zal in ingaan op de derde edele waarheid, die van het bevrijden van lijden. De vierde edele waarheid: er is een pad dat ons bevrijd van het lijden. Het edele wijst op de beoefenaar die zover gekomen is dat hij of zij begrijpt, dat het lijden voortkomt uit de lagen van misleiding in ons bewustzijn
Leraar: Lama Karta
Locatie: Karma Eusel Ling, Heuvel 1, Vorstenbosch (Noord-Brabant)
Traditie: Mahayana, Kayupa lijn.
Taal: Engels, wordt vertaald naar Nederlands
www.karmaeuselling.nl

Dinsdag 4 september 19.00-21.30 u.
Openbare les Tibetaanse yoga en meditatie.
Locatie: De Roos, P.C. Hooftstraat 183, Amsterdam
www.karnak.nl

Zaterdag 8 september 11.00-17.00 u.
Open dag Maitreya Instituut
Locatie: Maitreya Instituut, Brouwersgracht 157, Amsterdam
Programma:
11.15–11.30 Welkomstwoord – Paula de Wijs
11.30–12.00 Meditatie – Kaye Miner
12.00–12.15 Pauze, uitleg over de meditatieruimte
12.15–13.00 Introductie lesprogramma en Discovering Buddhism – Kaye Miner
13.30–14.00 Meditatie – Greg Suffanti
14.15–15.00 Lezing – Geshe Sonam Ngodrup, met vertaling naar Engels en Nederlands
15.00–15.30 Pauze, gelegenheid voor kennismaking met Geshe-la
15.30–16.00 Korte presentaties over schilderen, boetseren en dierenritueel
16.00–16.30 Begeleide meditatie door ervaren student
www.maitreya.nl