Radio actueel

 

HEMELSBREED

Expeditie geluk | Boeddhisten vredelievend? | Jerry de Groot | De column | Verlangen
Uitzenddatum: Zaterdag 3-12-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

Expeditie GelukExpeditie geluk
Hoe leef je een zinvol leven en waar vinden we geluk? George Schouten ging op zoek. Expeditie geluk is zijn aanstekelijke en inspirerende verslag, onder meer over spiritueel leiders die hij ontmoette tijdens het maken van documentaires voor de Boeddhistische Omroep.

In India werd hij door de Dalai Lama ‘aangeraakt’. In Arizona leerde Geshe Michael Roach hem hoe hij geestelijk én materieel rijk kon worden, en in Kathmandu werd hij door ‘de leraar der leraren’, Lopon Tenzin Namdak, op mystieke wijze ‘gezuiverd’.

Even nuchter als nieuwsgierig onderzoekt hij de wereld van meditatie en stilteretraites, de ‘wereldreis in mijzelf’. Hij adopteerde een Thais weeskind, in navolging van het motto van zenmeester Bernie Glassman: ‘Helpen waar je helpen kan’.
Schouten ziet zijn inmiddels zevenjarig zoontje soms als een kleine boeddha. Uiteindelijk vond hij de sleutel tot geluk dicht bij huis.

De BOS geeft weg: 10 exemplaren van Expeditie Geluk
De BOS geeft 10 exemplaren weg van het boek van George Schouten! Maak kans door voor dinsdag 13 december 12:00 uur een mailtje te sturen aan actie@boeddhistischeomroep.nl
Vergeet daarbij niet uw naam, adres en postcode. Anders kunnen we het boek niet opsturen.

http://www.buddhistmedia.com/uploadedImgs/handewit(5).jpgBoeddhisten vredelievend?
Boeddhisten staan bekend als vredelievende mensen. Maar als je de geschiedenis van dichtbij bekijkt, blijkt daar niet veel van te kloppen. In een ver verleden dienden boeddhistische kloosters ook wel als militaire vestingen en leerde monniken allerlei vechtkunsten. In de tweede wereldoorlog had je de beruchte Japanse kamikazepiloten, in het huidige Myanmar zijn kloosters betrokken bij het militaire regime. Hoezo vredelievend? Han de Wit vertelt Agnes Sommer hoe het zit. Han de Wit is godsdienstpsycholoog en leraar in de Shambhalatraditie van het Tibetaans boeddhisme.

Jerry de GrootJerry de Groot
De eerste aflevering van een serie van vier gesprekken met jonge boeddhisten. Jerry de Groot (29) studeerde technische natuurkunde en doet momenteel promotieonderzoek bij het AMC naar de vraag of de methode voor het vroegtijdig opsporen van borstkanker minder pijnlijk kan. Deze methode wordt gebruikt bij het nationaal bevolkingsonderzoek waarvoor alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd worden.
De meeste wegblijvers doen dat omdat zij de mammografie te pijnlijk vinden. De alternatieve methode waar Jerry de Groot aan werkt, moet de screening minder pijnlijk maken. Naast zijn onderzoek is Jerry actief bij Shambhala en richt hij zich op het organiseren van activiteiten voor jongeren. Menno Bijleveld vroeg Jerry om een beeld te schetsen van zijn promotieonderzoek en de achtergronden ervan. Aflevering een van een serie van vier gesprekken met jonge boeddhisten.
Aflevering 2: Pieter Snijders-Mulder

Ferry van HaastertDe column
Columnist Ferry van Haastert bemerkte op het IDFA veel aandacht voor de seksindustrie. Maar wie is nu eigenlijk de echte pooier, hoer of slaaf? Zijn we niet allemaal verslingerd aan onze eigen verlangens, zelfs de spirituele? Beluister de column al aan paar dagen van tevoren op onze Facebookpagina
Ferry van Haastert is verbonden aan de jongerenwebsite Bodhitv.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Donca VianuVerlangen
Verlangen is een belangrijke drijfveer in ons leven. Of het nu gaat om materieel bezit, een partner, seks, drank, drugs, intellectuele prestaties of zakelijke succes, verlangen houdt ons gaande, houdt ons gericht op resultaten en dus op de toekomst. Daarnaast hebben velen van ons ook nog een sterk verlangen naar verlichting.

Hoe kunnen we ‘gedreven’ blijven en toch niet gehecht raken aan de resultaten van ons verlangen? Jeanette Werkhoven in gesprek met psychiater Donca Vianu (foto rechts) en filosoof en zenleraar André van der Braak.

De agenda
Zondag 4 december
vindt in Brussel een debat plaats met als thema ‘Het boeddhisme en ethische dillemma’s’. Lama Karta en Dhammaketu zullen de dag openen met onderricht, waarna een plenaire discussie volgt onder leiding van de heer Trotignon, directeur van de Europese Boeddhistische Universiteit in Parijs. Onderwerpen die aan bod zullen komen, zijn bijvoorbeeld euthanasie, palliatieve sedatie, orgaandonatie, abortus en genetische manipulatie. De bijeenkomst duurt van negen tot vijf. Wetenschapsstraat 14B, 1040 Brussel.
www.buddhism.be

Zaterdag 10 december
is in Utrecht weer een studiedag van Filosofie Oost-West. Matthijs Schouten zal er spreken over het natuurbeeld in hindoeïsme en boeddhisme en André van der Braak over de verlichting van het lichaam. Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht.
www.filosofie-oostwest.nlSamenstelling: Jeanette Werkhoven, Agnes Sommer, Marlous Lazal en Menno Bijleveld
Presentatie: Ton Maas