Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

HEMELSBREED

Zijn boeddhisten navelstaarders? | Dag van de Stilte | Loi Krathong | Ferry van Haastert | Meredith Monk
Uitzenddatum: Zaterdag 5-11-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

Zijn boeddhisten navelstaarders?
Van boeddhisten heeft de wereld weinig last. Niet alleen zijn ze enorm vredelievend, ook houden ze zich voornamelijk bezig met zichzelf. Han de Wit gaat deze maand in op de betrokkenheid van het historisch en het hedendaags boeddhisme. De Wit is zelf overigens betrokken bij het Gesard Fund, dat in Tibetaanse dorpen microkredieten verstrekt en zo de gemeenschapszin probeert te versterken. Volgende maand meer over vredelievendheid.

Nieuws: dag van de stilteDag van de Stilte
Op 30 oktober werd zowel in Nederland als België een Dag van de Stilte georganiseerd. In Vlaanderen werd op die dag Cultuur van Stilte gelanceerd, een bewustwordingscampagne rond de waarde van stilte, rust en ruimte in het leven van alledag. Ook ging een meerjarig participatietraject van start rond stilte en leefkwaliteit in hoofdstad Brussel. Dirk Sturtewagen van Centrum Waerbeke, een van de initiatiefnemers van Cultuur van de Stilte, legt uit wat het project inhoudt.

Loi KrathongLoi Krathong
Loi Krathong is een jaarlijks terugkerend festival in Zuid-Oost Azië, aan het einde van het regenseizoen en de boeddhistische vastenperiode. Het ontleent zijn naam aan de krathongs, kleine bootjes, traditioneel gemaakt van bananenplanten, palmbladeren en bloemen met daarop een kaarsje en wierook, die men op de rivier laat wegdrijven. Met deze symbolische daad hoopt men tegenslag, ongeluk en slecht karma te verdrijven.

In deze periode wordt in de tempels de Vessántara Jataka gereciteerd. De Jataka-verhalen gaan over de vorige levens van de Boeddha en vertellen hoe hij de kwaliteiten ontwikkelde om tot verlichting te komen. Deze populaire legendes zijn alom tegenwoordig in de vorm van tempelschilderingen, beeldhouwwerken en toneelvoorstellingen. Om meer te weten te komen over de Jataka-verhalen ging Fred Gales op bezoek bij Marijke Klokke, hoogleraar Kunst en materiële cultuur van Zuidoost-Azië aan de Universiteit van Leiden. Zij bestudeerde onder andere beeldverhalen in de Borobudur in Indonesië.

Ferry van HaastertDe column
Deze week is de column van Ferry van Haastert. Hij gaat op zoek gaat naar de diepere betekenis van een muggebeet. Beluister 'm nu al op onze Facebookpagina.
Ferry van Haastert is verbonden aan de jongerenwebsite Bodhitv.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Meredith Monk
Op 1 oktober was de Amerikaanse componist, zangeres, regisseur, choreograaf, film- en theatermaker Meredith Monk te gast bij de achterbandag van de BOS in het Amsterdamse Compagnietheater, waar ze een lezing, een workshop en een concert gaf. Monk is het meest bekend geworden als stemkunstenares.

Tijdens haar lange carrière groeide ze uit tot een van de belangrijkste creatieve krachten in de wereld van de podiumkunsten. In 1974 kwam Monk in contact met de Tibetaanse leraar Chögyam Trungpa. Sinds 1975 geeft ze onderricht aan het het door hem opgerichte Naropa Institute in Colorado. Binnen de Shambhalaschool van Trungpa volgde Monk een training van twintig jaar en tegenwoordig is ze leerling van de westerse lerares Pema Chödrön.

Menno Bijleveld sprek met Monk over haar ontmoeting met Trungpa, de stem als boodschapper van de ziel, de relatie tussen kunst en boeddhisme en haar opera over de beroemde avonturier Alexandra David-Néel.

Bekijk een fragment van haar optreden op de Achterbandag:De agenda

Zaterdag 5 november is Het Nederlandse folkduo Linde Nijland en Bert Ridderbos om half negen te zien in het Cultureel Centrum van Zuidhorn bij Groningen. Ze spelen samen met het trio Druk Yul uit Bhutan. Bijzonder is dat de twee Bhutanese zangeressen Lhamo Dukpa en Namkha Lhamo van koninklijken bloede zijn. De tournee nog tot en met  zondag 13 november. 
newfolksounds.nl
reserveren: bert@noordfolk.nl of bij de zalen in kwestie

Op dit moment brengt Tulku Lobsang een bezoek aan ons land. In het kader daarvan worden op verschillende locaties activiteiten georganiseerd. Zo kunt u op maandag 7 november in Laren terecht voor een persoonlijk consult. Tulku Lobsang is namelijk niet alleen spiritueel leraar, maar ook Tibetaans arts. Het spreekuur is van zeven tot negen uur ’s avonds maar vooraf aanmelden is noodzakelijk.
NieuwSicht, Houtweg 21, 1251 CS Laren 

Dinsdag 8 november geeft hij in Eemnes onderricht over Tog Chöd, het wijsheidszwaard. Het programma duurt van tien tot half vijf en ook hier is aanmelden noodzakelijk. Hasselaarlaan 1C, 3755 AV Eemnes

Woensdagavond 9 november geeft Lobsang in Almere onderricht over Tonglen – geven en nemen vanuit je hart. Het programma duurt van kwart voor acht tot tien uur. De Open Ruimte, Josephine Bakerstraat 40, 1311 GA Almere]

Donderdag 9 november is Lobsang in Naarden voor onderricht over Rigpa, de toestand van puur bewustzijn. Besant Hall van het Theosofisch Centrum. Aanvang is half elf. Meentweg 9, 1411 GR Naarden.
Voor alle activiteiten is aanmelden noodzakelijk.
tulkulobsang.org

Maandag 7 november vindt in Amsterdam een eendaagse training ‘Leiderschap vanuit het hart’ plaats, gebaseerd op het boek Mindfulness in leiderschap van Michael Carrol. Het programma vindt plaats in Centrum De Roos en duurt van tien tot vijf uur. P.C. Hooftstraat 183, Amsterdam
leiderschapenmindfulness.nl

Vrijdag 11 november is de derde ‘Day of Interconnectedness’. Ook in Nederland wordt van alles georganiseerd.
interconnectedness111111

Zaterdag 12 november is er weer een studiedag van Filosofie Oost-West bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Adeline Waning zal er een lezing geven met als titel ‘Het bezielde lichaam en de belichaamde ziel in het boeddhisme’. Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht
filosofie-oostwest.nl

Zaterdag 12 november
geeft Lut van Schoors in Antwerpen een lezing met de titel ‘Verlang naar wat je hebt’. Hij doet dat in het Centrum voor Shinboeddhisme en de aanvang is tien uur ’s ochtends. Pretoriastraat 68, Antwerpen-Berchem
www.jikoji.com

Zaterdag 12 en zondag 13 november brengt de Amerikaanse zenleraar Brad Warner een bezoek aan Antwerpen. Op zaterdagavond zal hij uitleg geven over zen en over de plaats van seks in het boeddhisme. De Engelstalige lezing vindt plaats op het adres Vlaanderenstraat 7 en begint om half acht ’s avonds.
hardcorezen.blogspot.com
rsvoga.eu

Samenstelling: Agnes Sommer, Marlous Lazal, Fred Gales en Menno Bijleveld
Presentatie: Ton Maas