Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015

HEMELSBREED

Volheid en leegte | Oryoki | Annewieke Vroom | Over Canto | Crisis
Uitzenddatum: Zaterdag 26-11-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
Beluister deel I in mediaplayer
Beluister deel II in mediaplayer
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

Ton LathouwersVolheid en leegte
Eind oktober besteedde zenleraar Ton Lathouwers tijdens een bijeenkomst in Amsterdam bij de Vrije Gemeente aandacht aan het thema: De taal van Volheid en de taal van Leegte.

Hij lichtte deze begrippen toe aan de hand van twee belangrijke auteurs uit het zenboeddhisme: Hisamatsu Shin’ichi en Masao Abe. Zij kunnen worden beschouwd als belangrijke vernieuwers van Zen in Japan en als de woordvoerders van de dialoog tussen boeddhisme, christendom en de moderne wereld. 

In hoeverre kan je praten over 'volheid' en 'leegte'? De essentie van deze begrippen onttrekt zich nu juist aan taal. Lathouwers legt uit hoe we dat desondanks toch kunnen doen. En hoe we kunnen proberen de taal los te laten en 'erdoorheen te vallen'.

Annewieke VroomDe column
De column is deze week van Annewieke Vroom. Ze stelt de vraag wat filosofie eigenlijk is. Ze doet dat aan de hand van uitspraken van de Japanse zenfilosoof Masao Abe, die de filosofie van het ontwaken van zijn eigen leraar Hisamatsu vergelijkt met westerse denkers als Hegel en Kierkegaard.
Beluister de column al een paar dagen van te voren op onze Facebookpagina.

OryokiOryoki in de culinaire keuken
Culinaire programma’s en kookclubs zijn de laatste tijd razend populair. Vaak worden daar complexe Franse recepten bereid waarbij het allemaal ‘ietsje meer’ mag zijn. Marlous Lazal en Willem SchuitemakerBinnen de zentraditie bestaat het zogenaamde oryokiritueel, een rituele manier van eten die zowel meditatief als praktisch is. Het woord oryoki betekent letterlijk: 'Precies de juiste hoeveelheid'. Wat zou er gebeuren als de kookclub een avondje ‘Oryoki style’ zou koken? We gaan op onderzoek met zenkok Willem Schuitemaker. in de keuken van Cuisine Culinaire in Almere.

De Gouden eeuw van China
in het pas gerenoveerde Drents Museum in Assen is onlangs de expositie De Gouden eeuw van China geopend. Conservator Benoît Mater vertelt meer over over de Tang-dynastie, een van de hoogtepunten in de Chinese beschaving tijdens de bloeitijd van de Chinese cultuur in de 7e tot en met de 9e eeuw na Christus. Dankzij de handel van de zijderoute ontstond een open samenleving met grote rijkdom en tolerantie. Nog te zien tot en met 15 april 2012.

Over Canto

‘Is muziek in staat om mensen te veranderen? Ja, het gebeurt, heel af en toe, net als met liefde.’ Dat is het motto van de film Over Canto van Ramon Gieling, die in het kader van de IDFA wordt vertoond.

De muziek waar het om gaat is de Canto Ostinato, een minstens anderhalf, maar soms ook wel drie uur durend stuk voor vier vleugels, van Simon ten Holt. In de film vertellen 9 mensen hoe hun leven is veranderd: de een is op de muziek bevallen, een ander heeft de partituur als herinnering aan zijn moeder op zijn arm laten tatoeëren, een derde ziet een relatie met zijn wetenschappelijk onderzoek naar het principe van de rotonde. Agnes Sommer heeft een gesprek met de regisseur Ramon Gieling over het hoe en waarom van de film.

Over Canto
is vanaf 8 december in de bioscoop te zien en wordt volgend jaar op televisie uitgezonden door de BOS.

Bekijk de trailer:

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30


Zenleraren over de crisis

StudiogesprekGeen onderwerp beheerst de media dezer dagen meer dan de crisis. De laatste tijd neemt vooral het onbehagen toe dat de effecten ervan ons wel eens directer zouden kunnen gaan treffen dan we eerder dachten en/of hoopten.

Is de crisis al voelbaar in de verschillende sangha's? Krijgen leraren er vragen over gesteld en wat geven ze dan voor antwoorden? Ton Maas nodigde drie gasten uit voor een studiogesprek naar aanleiding van de crisis: Varamitra (geeft leiding aan BC Haaglanden, foto links) en Kees Klomp (zenbeoefenaar en auteur van het boek Karmanomics, foto midden) en Han de Wit (als leraar verbonden aan Shambhala, foto rechts).

Samenstelling: Marlous Lazal, Jeanette Werkhoven, Agnes Sommer en Ton Maas
Presentatie: Ton Maas

Reacties
8-1-2012  Jeroen
The Money Fix - Quote
Graag wil ik reageren op het deel dat gaat over de crisis. In de uitzending wordt gezegd dat het probleem uiteindelijk de mensen zijn. Voor een deel is dat natuurlijk zo, maar om het echt goed te kunnen begrijpen is het noodzakelijk te weten hoe het economische en monetaire systeem echt werkt. Als je dat weet zul je zien dat er altijd crisissen zullen ontstaan, om de eenvoudige reden dat het systeem zo in elkaar zit.

Mensen moeten met elkaar concurreren om hun schulden te kunnen afbetalen. Helaas is er niet genoeg geld in het systeem aanwezig dat het iedereen ook echt lukt. Hoe goed iedereen ook zijn best zou doen, er vallen altijd mensen buiten de boot. Die mensen moeten weer nieuwe leningen aangaan om oude schulden te kunnen aflossen. Je hoeft niet overdreven intelligent te zijn om in te zien dat dit een systeemfout is.

Van middel, is geld tot een doel op zich geworden. Dit systeem is ontstaan aan het begin van de vorige eeuw, door afspraken die toen gemaakt zijn.

In de documentaire The Money Fix wordt uitgelegd hoe het systeem in elkaar zit. Er worden ook alternatieve systemen voorgesteld, bijvoorbeeld het mutual credit system.

Hier een link met Nederlandse vertaling: http://dotsub.com/view/38d7177f-869c-4922-8424-9795986de2f2

Op youtube is deze documentaire ook te vinden.