TV actueel

 

Moniek Toebosch: Wie ik was voordat ik was

Vergankelijkheid in werk en leven
Uitzenddatum: Zondag 27-11-2011 13:55 - 14:55 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 3-12-2011 09:30 - 10:30 NPO 2

TV_wie_ik_was_01_300x169.jpg Moniek Toebosch, een multi-disciplinaire kunstenares met een engagement dat anno 2011 zeldzaam is geworden, is bekend door haar uitzonderlijke stem-performances. Met haar werk in film, theater en kunst verwierf zij faam in binnen- en buitenland.

We zien Moniek met filmer Frans Zwartjes, die haar voor het eerst in zijn films liet optreden eind jaren zestig, en door wie zij een nieuwe theatrale ruimte ontdekte. Met Michel Waisvisz, met wie ze alle conventies overtrad van het muziektheater in de jaren zeventig. Haar stemperformances maakten nog meer furore toen zij in Carré voor het Holland Festival vier legendarische programma's Aanvallen van Uitersten presenteerde, live uitgezonden door de VPRO.

Overal weet Moniek een happening van te maken die het alledaagse doorbreekt. Zelfs de naderende dood weerhoudt haar er niet van door te gaan.

Regisseur Babeth VanLoo voelt zich als boeddhist op de proef gesteld wanneer zij hoort dat Moniek Toebosch nog maar drie maanden te leven heeft. Ze start een zoektocht naar vergankelijkheid in het werk en leven van Moniek Toebosch.


Luister ook
naar de uitzending De Nacht van het Goede Leven, in het fragment van 05 tot 06 uur.

Regie & producent: Babeth M. vanLoo
met: Moniek Toebosch, Frans Zwartjes, Trix Zwartjes, Wies Toebosch, Rudy Luijters, Lily van Ginneken, Antje von Graevenitz, Rudi Fuchs
camera: Bernd Wouthuijsen, Alexander Oey
geluid: Martijn van Haalen, Bennie Jansen, Frenk van der Sterre
montage: Chris Teerink
muziek: Moniek Toebosch
Filmuziek: Frans Zwartjes
eindredactie: Kees Hin, Babeth M. vanLoo
geluidsmixage: Mark Glynne
kleurcorrectie: Ruud de Bruyn
© 2011 Een Boeddhistische Omroep productie