Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

HEMELSBREED

30 jaar Shinto | Een hel op aarde | Imaginatie. | Lam Ngo | Transculturele psychiatrie
Uitzenddatum: Zaterdag 15-10-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

ShintoDertig jaar Shinto
Op 22 september vierde Shinto Europa haar 30 jarig bestaan. Shinto wordt voornamelijk beoefend in Japan, middels ceremonies en rituelen waarin de relatie met de natuur centraal staat. In Nederland is Paul de Leeuw opgeleid tot Shintomeester en hij leidde ook de feestelijke ceremonie in het stadhuis van Amstelveen, waarbij burgemeester van Zanen de gasten welkom heette.

Een hel op AardeEen hel op aarde
Als de Vlaming Dennis Barbion op vakantie is in India ontmoet hij de Tibetaanse monnik Bagdro. Deze blijkt een boek te hebben geschreven over zijn gevangenschap in de Chinese cel. Het relaas van Bagdro is zo shockerend dat Dennis nauwelijks in staat is het boek uit te lezen. Afgelopen september bracht Barbion in eigen beheer een Nederlandse vertaling uit, getiteld: Een hel op aarde
Programmamaker Peter Meijwes ging bij Dennis Barbion op bezoek.
Noot: alle inkomsten van de verkoop van het boek gaan volledig naar Bagdro.

Jan TaalImaginatie
Psycholoog Jan Taal richtte ruim 25 jaar geleden de School voor Imaginatie op. Imaginatie is een psychotherapeutische techniek die diepere lagen in de psyche kan openleggen, want de taal van de psyche bestaat uit beelden. Innerlijk beeld en (uiterlijk) gedrag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veranderingen in innerlijke beelden beïnvloeden het gedrag op allerlei gebieden: emotie, denken, lichamelijke processen en concreet gedrag. Zelfs onze taal is van beelden doordrenkt: ‘ik zit in de put’, ‘mijn hart breekt’, ‘de moed zakt me in de schoenen’. Cruciaal voor een vruchtbaar therapeutisch gebruik is de manier waarop de cliënt contact met de eigen innerlijke beelden kan maken en de inhouden daarvan weet te verwerken en te assimileren. Een bijdrage van Jeanette Werkhoven.

De column
Lam NgoDeze week is de column van Lam Ngo. Nogmaals blikt hij terug op zijn verleden als Vietnamese bootvluchteling. Ik weet niet of u in het lot gelooft, maar ik geloof wel degelijk in het lot. Veel gebeurtenissen in het verleden hebben een langdurige of zelfs blijvende invloed op mijn leven gehad.
Beluister de column van te voren op onze Facebookpagina. Of lees hem hier na.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

handboekTransculturele psychiatrie
Prof. Joop de Jong is hoogleraar geestelijke gezondheidszorg en cultuur aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij is oprichter van de Transcultural Psychosocial Organization (TPO), een internationale NGO - en de grootste in zijn soort die psychosociale programma's uitvoert in vijftien voormalige conflictgebieden in Afrika, Azië en Europa. De Jong is ook auteur van het Handboek Culturele psychiatrie en psychotherapie.

De Jong wordt wereldwijd gezien als een van leidende wetenschappers op het gebied van culturele psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg in conflict- en rampgebieden. Hij heeft heeft gewerkt in Afrika, in Cambodja, met Tibetanen in India en met migranten en asielzoekers in Nederland. Maar hij is ook directeur geweest van de GGD in Amsterdam en adviseert de stad nog steeds op het gebied van volksgezondheid en geestelijke gezondheidszorg.

Fred Gales met hem over de relatie tussen cultuur en psychiatrie, over genen en diagnostiek en over de samenwerking tussen psychiaters en alternatieve genezers.

De agenda
Zondag 16 oktober geeft Peter Schuh in Soest een lezing in het kader van de cyclus ‘Bouwstenen van de boeddhistische filosofie’. Het onderwerp is dan ‘Het kostbare juweel vinden’. De aanvang is 11:00 uur. Adres: Hoog Soestdijk, Prins Hendriklaan 5, Soest
www.stichtingbodhisattva.eu

Dinsdag 18 oktober organiseert Sakya Tegchen Ling in Den Haag een thema-avond over liefde en mededogen in het Tibetaans boeddhisme. De aanvang is half acht. Laan van Meerdervoort 200 A, Den Haag.
www.sakya.nl

Dinsdag 18 oktober vindt om 19.00 uur in bioscoop De Uitkijk in Amsterdam de Nederlandse première plaats van de  film Light of the Valley. Deze documentaire geeft een impressie van de restauratie van de Swayambu Stoepa, de oudste boeddhistische stoepa in het dal van Kathmandu, in Nepal. Het project werd geleid door Tsering Gellek, de jongste dochter Lama Tarthang Tulku, het hoofd staat van Nyingma. Zij is na afloop aanwezig  om vragen te beantwoorden.
www.nyingma.nl


Woensdag 19 oktober geeft Carolyn Pasternak in Amsterdam een openbare lezing met als titel ‘Meditation in action – Work als spiritual practice’. Het zal vooral gaan over de praktische toepassing van skilfull means. De lezing vindt plaats in het Nyingma Centrum en begint om half acht. Reguliersgracht 25, Amsterdam
www.nyingma.nl

Zaterdag 22 oktober geeft Martine Strubbe in Antwerpen vanaf 10:00 uur een lezing over het Bodhisattva-ideaal. Dat wordt meestal alleen in verband gebracht met mahayana, maar het speelt ook bij theravada een belangrijke rol. Pretoriastraat 68, Berchem-Antwerpen
www.jikoji.com

Samenstelling: Jeanette Werkoven, Marlous Lazal, Peter Meijwes en Fred Gales
Presentatie: Ton Maas