Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

HEMELSBREED

Leven in het moment? Chögyam Trungpa, Boeddha’s beestenboek, Ferry van Haastert, en de 'nieuwe mens'
Uitzenddatum: Zaterdag 1-10-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

NUHoezo 'leven in het moment'?
Han de Wit gaat weer een bekend boeddhistisch cliché te lijf, dit keer ‘leven in het hier en nu’. We moeten ons immers niet af laten leiden door dagdromen en fantasieën, maar ‘in het moment’ leven. Wat wordt daar mee bedoeld? Hoe kun je leven zonder dromen, visioenen, gedachtenspinsels en idealen? En gaat ‘leven in het hier en nu’ niet ook over betrokkenheid bij de wereld? (En waarom horen we daar nooit iets over?) Een bijdrage van Agnes Sommer. Han de Wit is als leraar verbonden aan de Shambhalaschool van het Tibetaans boeddhisme.

Trungpa RinpocheKunst en gedichten van Chögyam Trungpa
Meino Zeilemaker is student en leraar in de Shambhala-traditie van Chögyam Trungpa Rinpoche, over wie de BOS deze maand de televisiedocumentaire Crazy Wisdom uitzendt.
In de zomer van 1979 nam Meino als filmer deel aan het kunstprogramma van de door Trungpa Rinpoche opgerichte Naropa-universiteit, waar belangrijke figuren uit de Amerikaanse literatuur en toneelwereld bijeen kwamen. Trungpa Rinpoche, een groot kalligraaf en ikebanameester, trad ook op als ontwerper en dichter – zijn gedichten zijn verzameld in de bundel First Thought, Best Thought. Zijn lezingen over kunst hebben Zeillemaker geïnspireerd om zich vooral te verdiepen in de esthetica, erover te schrijven en er les in te geven. Menno Bijleveld sprak met hem over de kunst en de gedichten van Chögyam Trungpa Rinpoche.

BeestenboekBoeddha’s beestenboek
In het Anton Pieck museum in Hattem is een tentoonstelling te zien van de originele prenten en illustraties die de kunstenares Moniek Peek maakte voor Boeddha’s beestenboek en Dikke maatjes. Tijdens de kinderboekenweek (6-16 oktober) stelt Peek ook illustraties uit deze boeken tentoon in het Wereldmuseum te Rotterdam. Boeddha’s beestenboek is gebaseerd op de Jataka’s, verhalen over de vorige levens van de Boeddha die erg populair zijn in de boeddhistische wereld.  Genoeg aanleiding voor Fred Gales om haar te interviewen. De tentoonstelling in het Anton Pieckmuseum duurt nog tot 15 januari.

In memoriam Maarten Houtman
Afgelopen januari overleed de tao-zenleraar Maarten Houtman. Naast een aantal boeken liet hij ook een grote hoeveelheid korte verhalen en notities achter. In het kader van onze themamaand over geestelijke gezondheid selecteerden wij twee korte verhalen, getiteld Zen-Ziekte. 
Luister ook naar het gesprek met zijn weduwe Hannah Mobach, dat we uitzonden op 17 september.

De column
Deze week is de column van Ferry van Haastert. Beluister de column al een paar dagen van te voren op onze Facebookpagina. Ferry van Haastert is werkzaam voor het Nyingma centrum in Amsterdam en levert regelmatig bijdragen aan de jongerenwebsite Bodhitv.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Adi IchsanDoor boeddhisme een beter mens...
Vaak wordt gezegd dat je door het boeddhisme een beter mens wordt. Sommigen claimen zelfs dat als je jezelf op boeddhistische wijze verandert, de wereld een betere plaats zal worden. Maar wie en wat is dan die ‘nieuwe mens’. Is het de boeddhist van het welbekende stereotype ‘bedachtzaam, vredelievend en altruïstisch’? En is deze potentie om de mens te verbeteren ook de reden waarom boeddhisme zo populair is onder therapeuten? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als een ideale boeddhistische persoonlijkheid en kan de mens met behulp van bepaalde opvattingen en beoefeningen evolueren naar een hoger plan, weg van instincten en ‘vergiften’? Of is dit streven naar zelfverbetering eerder een reflectie van de heersende cultus van het individu? Vragen die in dit item beantwoord zullen worden door godsdienstpsycholoog en Shambala -leraar Han de Wit, leraar vipassana-meditatie in de Theravadatraditie Adi Ichsan (foto rechts), en Christa Anbeek. Zij doceert bestaansfilosofie en is werkzaam als geestelijk verzorger. Een bijdrage van Fred Gales.

Agenda
Zondag 2 oktober organiseert Sakya Thegchen Ling in Den Haag een open dag, en later in de week, op woensdag 5 oktober, een themabijeenkomst over liefde en mededogen in ons dagelijks leven. Zondag van twee tot vier uur kunnen belangstellenden uitleg krijgen over het centrum en de activiteiten die er plaatsvinden. De themabijeenkomst is op woensdagmiddag 5 november van half drie tot half vijf. Adres: Laan van Meerdervoort 200A, 2517 BJ Den Haag
www.sakya.nl

Dinsdag 4 oktober
organiseert Yoga-Ahimsa een bijeenkomst op het plein voor het Binnenhof in Den Haag om in het kader van Wereld Dierendag aandacht te vragen voor de misstanden in de nertsenfokkerij. De demonstratie zal een geweldloos karakter dragen, geïnspireerd door de grote yogi Mahatma Gandhi.
www.yoga-ahimsa.nl

Woensdag 5 oktober is er in Utrecht weer een lezing uit de cyclus ‘Levenskunst – deugden en ondeugenden’, waarin Maarten van Buuren en Joep Dohmen elkaar beurtelings bevragen. Op 5 oktober is het onderwerp ‘Wu wei – doen door niet te doen’. Adres: Aula Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
www.sg.uu.nl

Donderdag 6 oktober gaat in Amsterdam een vierdaagse sesshin en kalligrafieworkshop met zenmeester Ryurin uit Lyon. Dat gebeurt in het European Zen Center aan de Valckenierstraat. Adres: Valckenierstaat 35, 1018 XD Amsterdam
www.zen-deshimaru.nl

Donderdag 6 oktober
is er in Jewel Heart in Nijmegen een zenavond met  Brad Warner, voormalig basgitarist van de Amerikaanse punkbands Zero Defex en Dimentia. Warner is opvolger van Nishijima en staat in de Soto-traditie binnen zen. Het programma duurt van acht tot tien uur ’s avonds. Adres: Hatertseveldweg 284, Nijmegen.
Lees meer informatie op bodhitv.nl
www.jewelheart.nl

Presentatie: xx
Samenstelling: Agnes Sommer, Fred Gales en Menno Bijleveld
Eindredactie Jacqueline Oskamp
Techniek: Rob Gerritsen en Klaas Pot