TV actueel

 

Als rivieren konden vertellen - deel 1

Laos, bron van liefde
Uitzenddatum: Zondag 30-10-2011 14:00 - 14:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 5-11-2011 10:00 - 10:30 NPO 2

TV_rivieren_laos_01_300.jpg Als rivieren konden vertellen  is een serie waarin Rob Hof op zoek gaat naar de band tussen mens en rivier. Voor de BOS maakte hij twee films over de rivier de Mekong. Eerder maakte Hof Sporen uit het Oosten.

Zie ook aflevering 1: Cambodja: 3 jaar, 8 Maanden en 20 dagen

Deel twee van een serie waarin Rob Hof op zoek gaat naar de band tussen mens en rivier. Laos is een van de weinige overgebleven communistische landen op de wereld. De regering is nooit overgegaan tot een absoluut verbod van het boeddhisme, maar tot op heden heeft de staat de monniken allerlei beperkende maatregelen opgelegd. De laatste jaren is er echter ook sprake van een liberalisering. In dit deel, Laos, bron van Liefde, worden een schrijver, een bootsman, een blinde ondernemer en een monnik geportretteerd. Op intieme wijze tonen ze de band tussen de rivier en haar bewoners.

Als rivieren konden vertellenTijdens het volle maanfestival van Muan Sing staat alles in het teken van de liefde. Het is voor veel jonge mannen en vrouwen de tijd om een relatie te beginnen. Iedereen kijkt uit naar een partner. In de tempel wordt geofferd en gebeden om geluk en liefde. De bootsman dankt de rivier voor hoog water en monnik Vora Xai is gelukkig, omdat de rivier goedgestemd is. Vora Xai is de lachende monnik en de hoofdpersoon in deze film. Liefde is de rode draad in zijn leven. Iedere keer weer moest hij kiezen tussen het sobere monnikenleven of het seculiere liefdesleven. Altijd plooibaar maakte hij zijn keuzes, waarbij hij zijn vier kinderen grootbracht.

Als monnik wijdde hij zich volledig aan zijn vroegere dorpsbewoners en bouwde een tempel, die de deuren wijd open heeft voor iedere gast. ‘De rivier is als een levend wezen, een vrouw’ zegt Vora Xai. ‘Op het ene moment heeft ze goede zin en gaat alles fantastisch. Dan weer is ze slecht gehumeurd en kan ze vreselijk tekeergaan. Zolang je er maar op voorbereid bent, is dat geen probleem’.

Iedere tegenslag in het leven opvangen, altijd de zonnige zijde zien, is de les van Vora Xai, een naam die staat voor Schitterende Overwinning.

Regie: Rob Hof
Camera: Andrej Kaluza
Geluid : Erik Hof
Montage: Gil Bolanyos
Research: Gabi Wojtiniak
Muziek: Rob Hauser
Eindredactie Babeth M. VanLoo
Lokale productie:  Somporn Panyasatianpong, Panh Xaysongkham
Produktie-assistentie: Robert Weijs
Produktie: Hof Filmprodukties
In co-productie met de Boeddhistische Omroep
© 2011 Hoffilm/BOS /