TV actueel

 

Als rivieren konden vertellen - deel 2

Cambodja: 3 jaar, 8 Maanden en 20 dagen
Uitzenddatum: Zondag 16-10-2011 14:00 - 14:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 22-10-2011 10:00 - 10:30 NPO 2

TV_rivieren_cambodja_01_300.jpg Als rivieren konden vertellen  is een serie waarin Rob Hof op zoek gaat naar de band tussen mens en rivier. Voor de BOS maakte hij twee films over de rivier de Mekong. Eerder maakte Hof Sporen uit het Oosten.
Zie ook aflevering 2: Laos, bron van liefde

Hof reist grotendeels per boot van de bron in Tibet tot in de delta van Vietnam. Een reis van bijna 5000 kilometer. Onderweg legt hij bijzondere ontmoetingen van rivier en mens vast. Kleine verhalen die over de inspiratie, de liefde, de troost en de onvoorspelbaarheid van de rivier vertellen. Net als de rivierbewoners wil Hof naar de rivier luisteren. Is de rivier een leraar van het leven?

Als rivieren konden vertellenIn dit eerste deel vijf korte portretten van een visser, een onderwijzeres, een leraar, een roeister en een monnik die op intieme wijze de band tonen tussen de Mekong en haar bewoners. Tijdens de volkerenmoord van Pol Pot (die 3 jaar, 8 Maanden en 20 dagen duurde) verloor een kwart van de Cambodjaanse bevolking haar leven. De rivier zag slechts pijn en verdriet, zegt Monnik Luon Savath. Voor de leraar, die zijn ouders voor zijn ogen zag sterven, is de rivier een bron van troost. Voor de onderwijzeres de plek waar ze kan dromen over een betere toekomst voor haar leerlingen en zichzelf. Voor de visser is het de enige plek waar hij kan leven. En voor de roeister de plek waar ze voor even met een overwinning de armoede kan vergeten.

Centraal in deze documentaire staat de monnik Luon Savath. Samen met de boeren strijdt hij om landbouwgrond. Sinds 2005 wordt dit zonder compensatie afgepakt door de overheid, om door te verkopen aan bedrijven. Hij is de leider van hun verzet, en gaat op vredelievende wijze het gesprek aan met de autoriteiten.

Regie: Rob Hof
Camera: Andrej Kaluza
Geluid : Erik Hof
Montage: Gil Bolanyos
Research: Gabi Wojtiniak
Muziek: Rob Hauser
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Lokale productie: Somporn Panyasatianpong
Produktie-assistentie: Robert Weijs
Produktie: Hof Filmprodukties / in co-productie met de Boeddhistische Omroep
© 2011 Hoffilm/BOS