Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

HEMELSBREED

Compassietraining, David Loy, een bezoek aan Antwerpen en Geertje Couwenbergh
Uitzenddatum: Zaterdag 24-9-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

nevejanAnnick Nevejan ontwierp samen met enkele trainers van de Schotse Mindfulness Asscociation een compassietraining voor mensen die mindfulness beoefenen, maar ook voor studenten aan de universiteit van Aberdeen. De training is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie die een nieuwe kijk biedt op eeuwenoude wijsheid, namelijk het belang van (zelf)compassie voor fundamenteel welzijn. Bij zelfcompassie gaat het om drie dingen: begrip opbrengen voor jezelf als je het moeilijk hebt, accepteren dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven en onder ogen zien wat je emoties zijn, zonder te oordelen. Het beoefenen ervan is dus allebehalve egocentrisch en zorgt juist voor een gezonde relatie met jezelf en voor meer openheid en empathie jegens anderen. Of, om met de Dalai Lama te spreken: ‘Self-compassion is the first step towards compassion for others.’ Marlous Lazal sprak met Nevejan.

Licht en Mededogen in Antwerpen
Peter Meijwes nam een kijkje in de tempel van Licht en Mededogen in Antwerpen. Het Shinran Shönin boeddhisme komt uit Japan en bestaat 750 jaar. Om dit te vieren maken de leden van de sangha binnenkort een reis naar Japan. Volgens de leer van Shinran Shönin kan de kracht van de Amida Boeddha iedereen in dit leven verlicht raken.

Geertje CouwenberghVolgens het persbericht van de uitgeverij is Zin; Lust in leven door te schrijven ‘eindelijk een boek over zin in het leven!’ Dat krijg je dan door ‘filterloos schrijven, zonder regels’, want dat is immers ‘de mooiste manier om liefde, Geluk en hartstocht voor het leven te herontdekken’. Zo hadden we het nog niet bekeken, maar auteur Geertje Couwenbergh, tevens cultureel antropoloog, conceptontwikkelaar, boeddhist en oprichter van ‘Potential Buddha’ gaat het ons uitleggen in gesprek met Agnes Sommer.

De leegte en het woord
Zondag gaat de film De leegte en het woord in première op het Nederlands filmfestival in Utrecht. Een interview met regisseur Floris-Jan van Luyn. De film is te zien op het filmfestival in Utrecht op zondag 25, woensdag 28 en donderdag 29 september. Onder de Engelse titel The last frontier wordt hij ook vertoond op zondag 2 oktober tijdens het Boeddhistisch filmfestival in Amsterdam.

Annewieke VroomDe column

De eerste bijdrage van onze nieuwe columnist Annewieke Vroom, die Tom Hannes tijdelijk vervangt. Haar column is gewijd aan de 20ste eeuwse Japanse zendenker Masao Abe en diens fascinatie voor sunyata, oftewel leegte.
Beluister de column al een paar dagen van te voren op onze Facebookpagina

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

David LoyGeëngageerd boeddhisme volgens David Loy
De Amerikaanse hoogleraar en zenboeddhist David Loy heeft een groot aantal boeken gepubliceerd over de filosofie van het boeddhisme en de dialoog tussen het boeddhisme en de moderniteit, met nadruk op de sociale implicaties van de leer van de Boeddha. Hij schreef boeken als Nonduality. A study in Comparative Philosophy, The great awakening. A Buddhist social theory, het door Kunchab ook in het Nederlands uitgegeven Money, Sex, War, Karma. Notes for a Buddhist revolution en recentelijk The world is made of stories. Afgelopen juni was Loy in Cadzand om deel te nemen aan een seminar van het International Netwerk van Geëngageerde Boeddhisten (INEB), een gelegenheid die Fred Gales aangreep om hem diepgaand te ondervragen over zijn opvattingen.

Agenda
Vanaf maandag 26 september kunt u deelnemen aan een introductiecursus van vijf avonden bij het European Zen Center in de Valckenierstraat. De bijeenkomsten zijn telkens op maandagavond van zeven tot negen uur. Morgenmiddag vanaf half twee is er bovendien een gratis informatiebijeenkomst over de cursus. Valckenierstraat 35, 1018 XD Amsterdam]
www.zen-deshimaru.nl

Donderdag 29 september organiseert trainingscentrum KenKon in Wageningen een seminar met als titel ‘Colorful Wisdom’. Sprekers zijn Irini Rockwell, Diane Hamilton en Sydney Leijenhorst. Het programma begint donderdagavond om half acht en wordt zondagmiddag 2 oktober om vijf uur ’s middags afgesloten. Nieuwe Kanaal 11, 6709 PA Wageningen
www.kenkon.org
www.fivewisdomsinstitute.com

Presentatie: Marlous Lazal en Ton Maas
Samenstelling: Marlous Lazal, Agnes Sommer, Peter Meijwes en Fred Gales
Eindredactie Jacqueline Oskamp
Techniek: Rob Gerritsen.