Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

HEMELSBREED

Hanna Mobach, Stephan Peters, Rinus Laban en mediteren in het bos
Uitzenddatum: Zaterdag 17-9-2011 15:00 - 16:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

BOS radio voortaan op zaterdagmiddag
Onze programma's de Zevende Hemel en de Middenweg zijn met ingang van 10 september gefuseerd, en gaan samen op zaterdagmiddag verder als Hemelsbreed.
Stephan PetersStephan Peters
Beeldend kunstenaar Stephan Peters is een veelzijdig talent, dat zijn sporen in de kunstwereld inmiddels heeft verdiend. Hij geeft les aan jong en oud, op scholen, in bedrijven en in zijn eigen atelier.
Peters schildert portretten en decors, maakt plafond- en wandschilderingen en maakt ruimtelijk werk voor particulieren en bedrijven. Hij heeft zelfs complete flatgebouwen beschilderd. Soms weet hij met zijn werken op subtiele wijze een boeddhistische boodschap uit te dragen. Kunstwerken kunnen volgens hem een spiegel zijn die ons herinnert aan onze ware natuur. Jeanette Werkoven zocht Peters op in zijn atelier. Benieuwd naar zijn werk? Peters heeft in vanaf 30 oktober een expositie bij Ateliers Apeldoorn.

Khyentse Yangsi RinpocheRinus Laban en Khyentse Yangsi Rinpoche
Rinus Laban is boeddhist, werkt bij een bank en vervult in zijn vrije tijd diverse vrijwilligersfuncties. Hij werd uitgenodigd om deel te nemen aan een pelgrimage langs acht boeddhistische heligdommen in India. Deze pelgrimage vormde de afsluiting van een wereldtour van Khyentse Yangsi Rinpoche die vorig jaar juli was begonnen in Frankrijk.
De zeventienjarige Khyentse Yangsi Rinpoche staat aan het hoofd van het Shechenklooster en wordt beschouwd als de reïncarnatie van wijlen Dilgo Khyentse Rinpoche. In het kielzog van Khyentse Yangsi Rinpoche reisde een gezelschap van vijftig Tibetaanse geestelijken en vijfentwintig westerse boeddhisten om bij elk heiligdom een stoepa in te wijden. Menno Bijleveld sprak met Rinus Laban over zijn reis in de voetsporen van Boeddha.

PanbosMediteren in het Panbos
Het programma van Zendo Noord-Oost begon eind augustus met een meditatieochtend in het Panbos bij Bilthoven. Vier weken lang kan elke zondagochtend zittend in het bos worden gemediteerd. Marlous Lazal doet verslag.

Noot: in ons programmablad De Boswijzer stond per ongeluk vermeld dat dit item zou worden uitgezonden op 3 september. De reportage over de openbare transmissie van Gretha Aerts, Meindert van den Heuvel en Joke Huiberts is te beluisteren in de uitzending van 3 september.

De column van Lam Ngo
Lam NgoDeze week is de column van Lam Ngo. Hij vertelt over nostalgie en zijn vlucht uit Vietnam: 'Deze zomer maakte ik een nostalgische reis met mijn vrouw en mijn kinderen naar de plek waar ik dertig jaar geleden aan land kwam na een lange tocht over zee. Dat was toen beslist geen pretje, omdat wij met zo’n honderd mensen zaten samengepropt in een boot van nog geen vijftien meter lang. Al na enkele dagen dobberen op zee was al het water en voedsel op.'
Lees de hele column hier nog eens op uw gemak na.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 / 16:30

Hanna Mobach over haar leven en werk
‘Het werk gaat over de paden en de wegen, de holtes en de aanhechtingen, de verbindingen en de scheuren, de rondingen en hun afdrukken, de slijtage door de tijd, in het lijf en in het gesteente, de rimpelingen van het water en het lijf dat zich uitbreidt als een landschap en de staketsels en de tegenslagen die het al gaande tegenkomt.’
Aldus Hanna Mobach, telg uit een pottenbakkersgeslacht. Aanvankelijk werkte ze als ontwerpster in de aardewerkfabriek te Utrecht. Later begon ze als zelfstandig kunstenares en maakte enorme beelden waar ook staal en koper was verwerkt. Ze tekende lichamen als landschappen en landschappen als lichamen. Vanaf 5 september 1975 leefde ze samen met zenleraar Maarten Houtman in Amsterdam. Die datum weet ze nog precies. Ze praat met zachte, haperende stem maar is zeker van haar woorden. Het interview is van Agnes Sommer.

Agenda
Maandag 19 september organiseert het European Zen Center in Amsterdam een informatiebijeenkomst over de introductiecursus die op 26 september begint. De aanvang is zeven uur.
Valckenierstraat 35, Amsterdam.
www.zen-deshimaru.nl

Woensdag 21 september organiseert Het Rigpa centrum in Groningen een open meditatieavond waar iedereen welkom is voor instructies en vragen. De avond duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Tot half december vindt met regelmaat zo¹n laagdrempelige instructieavond plaats en de precieze data vindt u eveneens op onze website.
Aweg 18, Groningen
www.rigpa.nl

Zaterdag 24 en zondag 25 september
brengt lama Dondrup Dorje een bezoek aan ons land. Op zaterdagochtend geeft hij in Dordrecht onderricht met als motto ‘Eight verses on Transforming the Mind’. Plaats van handeling is Kokopelli Aurora 69 en de aanvang is 11 uur. Kromhout 89, Dordrecht.
www.pathgate.org

Samenstelling: Marlous Lazal, Jeanette Werkoven, Menno Bijleveld en Agnes Sommer
Presentatie: xx