Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

HEMELSBREED

God is niet één, Koningen van de Himalaya, boeddhisme in het Roergebied en Nathaniel Dorsky
Uitzenddatum: Zaterdag 10-9-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

BOS radio voortaan op zaterdagmiddag
Onze programma's de Zevende Hemel en de Middenweg gaan met ingang van vandaag, 10 september, samen op zaterdagmiddag verder als Hemelsbreed.
Stephen ProtheroGod is niet één
In de boekenrubriek praten Jacqueline Oskamp en Nico Tydeman over het boek God is niet één van de Amerikaanse schrijver Stephen Prothero. Daarin betoogt deze dat het onjuist is alle godsdiensten over een kam te scheren, omdat de onderlinge verschillen groot zijn. Volgens Tydeman is dat laatste een open deur.

HimalayaKoningen van de Himalay
a
Koningen van de Himalaya is een autobiografisch reisverslag van Lennaert van Veen over de chaos die hij van dichtbij meemaakte toen de Nepalese kroonprins Dipendra op 1 juni 2001 vrijwel de gehele koninklijke familie uitmoordde. Van Veen was niet aangekomen in zijn hotel toen de moorden plaatsvonden. De adembenemende en levensgevaarlijke vlucht uit Kathmandu die hij vervolgens ondernam, voerde hem dwars door de Himalaya over het Tibetaanse plateau naar Lhasa. Van Veen beschrijft niet alleen zijn belevenissen en ontmoetingen maar gaat ook in op de geschiedenis van de regio en de rol die het boeddhisme er speelt. Jeanette Werkhoven spreekt met de auteur.

TriennaliaRuhr Triënnala
Peter Meijwes reisde af naar het Roergebied in Duitsland, voor een gesprek met Willy Decker, artistiek directeur van de Ruhr Triënnala. Het derde en laatste jaar van dit evenement is gewijd aan het boeddhistisch gedachtegoed dat terug te vinden is in westerse kunstuitingen op het gebied van theater, muziek en literatuur.

De column
De column is deze week van Jotika Hermsen. Ditmaal over Dorien Roling - bloemiste in Tokyo - en haar Warme Harten Project, opgericht ter ondersteuning van 170 kinderen die op één dag hun ouders verloren, omdat hun school op de berg gespaard bleef toen de tsunami het dorp beneden in het dal verzwolg.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Dorsky - stills Nathaniel Dorsky
Het Rotterdams Filmfestival eerde dit jaar de boeddhistisch geïnspireerde cineast Nathaniel Dorsky met een retrospectief. De Amerikaanse 16mm-filmer is een buitenbeentje in de experimentele cinema. Met zijn beeldenstromen creëert hij een meditatieve ervaring. Daartoe worden zijn films in volledige stilte vertoond. Zijn oeuvre heeft geen onderwerp en verwijst niet naar de realiteit; de beelden staan louter op zichzelf. Dorskyfs korte film Pastourelle werd bekroond met een Tiger Award for Short Film. Menno Bijleveld sprak met Dorsky na afloop van  een Q&A met het publiek.

Agenda
Tulku Sonam Chodup Rinpoche brengt een bezoek aan ons land. Zondag 11 september spreekt hij tijdens de Paranormaalbeurs in Den Bosch spreken over de kunst van het geluk. Op dinsdag 13 september geeft hij onder dezelfde titel een lezing in theaterschool De Wildeman in Den Briel. En zaterdag 17 september spreekt hij in Bussum over de 21 Tarafs.
www.tulkusonam.nl

Maandag 12 september organiseren Compassionate Leadership en Groene Tara in Krimpen a/d IJssel een seminar met de titel eLeiderschap vanuit een wel heel speciale en authentieke basisf. Belangstellende ondernemers, managers en andere leidinggevenden kunnen er kennis maken met de Tibetaans-boeddhistische visie op leiderschap. Lama Jigmé Namgyal zal als speciale gast vragen beantwoorden. Deelname kost 135 euro en vooraf aanmelden is noodzakelijk.
www.compassionate-leadership.net

Maandag 12 september geeft Dirk Beemster van Zen River in Hoorn een lezing over hoe we vanuit een boeddhistische zienswijze kunnen omgaan met de huidige crisis. Is er een alternatief voor angst en andere negatieve emoties als raadgever? Hoorn,
Italiaanse Zeedijk 13, 19.30 u.
www.jizopad.nl

Aan de universiteit van Leiden gaan komende week drie BA-werkcolleges van start die worden begeleid door Henk Blezer. Op dinsdag 13 september is dat eBoeddhisme en psychologief en op vrijdag eKarma in het boeddhismef. Enige basiskennis van het boeddhisme is gewenst, maar formele toelatingseisen worden niet gesteld.
www.buddhiststudies.ning.com
http://hum.leiden.edu/lias/staff/blezerhwa.html

Woensdag 14 september is de eerste van een zevental open meditatie-avonden in Groningen, waar behalve instructie ook gelegenheid is voor het stellen van vragen en napraten over eigen ervaringen. De bijeenkomsten vinden plaats in het Rigpacentrum en zijn steeds op woensdagavond van acht tot half tien. Groningen, Aweg 18.
www.rigpa.nl

Vrijdag 16 september is de non Dhammadipa te gast bij Ehipassiko in Antwerpen. Ze zal er spreken over haar vroegere leven als Ulrika Böttcher, toen ze jarenlang werkzaam was in een Hamburgs ziekenhuis, en over haar beslissing om baan en bezittingen op te geven en als non te gaan werken in Sri Lanka.
www.antwerpen-meditatie.be


Samenstelling: Jacqueline Oskamp, Jeanette Werkhoven, Fred Gales, en Menno Bijleveld
Presentatie: Ton Maas