Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Lama Govinda
Uitzenddatum: Zaterdag 27-8-2011 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

De Middenweg verhuist in september naar zaterdagmiddag
Onze programma's de Zevende Hemel en de Middenweg gaan met ingang van zaterdag 10 september samen op zaterdagmiddag verder als Hemelsbreed. Luister elke zaterdagmiddag van 15:00 tot 16:30. Lees verder
Dit is een herhaling van de Zevende Hemel van 3 maart 2011

Lama govindaLama Govinda
Deze hele uitzending is gewijd aan Lama Anagarika Govinda (1898 - 1985). Hij was een van de eerste verbreiders van het Tibetaans boeddhisme in het Westen, onder meer via de door hem in 1933 opgerichte Arya Maitreya Mandala-orde.

Volker Zotz over Lama Govinda
Volker Zotz, oud-leerling van Lama Govinda, is filosoof en godswetenschapper aan de Universiteit van Luxemburg. Op dit moment werkt hij aan een biografie van Lama Govinda.  Dat is geen sinecure, omdat zijn nalatenschap over drie continenten verspreid is geraakt en de lama het bovendien ook niet graag had over zijn eigen leven.  Toch is het volgens Volker Zotz van belang om de geestelijke nalatenschap van deze  kunstenaar, die ongewild pionier werd van het boeddhisme in het westen, te bestuderen. Zijn leven is namelijk exemplarisch voor hoe de dialoog tussen oost en west in de twintigste eeuw met vallen en opstaan is ontstaan.

De Arya Maitreya Mandala werd in 1933 opgericht door Lama Anagarika Govinda, met als doel om het Tibetaans boeddhisme naar het Westen te verbreiden. Hoewel hij al vroeg een aantal westerse studenten had, werd pas in 1952 een eerste afdeling van de AMM in Europa opgericht en wel in Duitsland, gevolgd door België en Nederland. De AMM is al lang niet meer de enige Tibetaanse boeddhistische organisatie in het Westen, maar bestaat nog altijd, met aan het hoofd asanga Armin Gottmann. Ook in academische kringen begint belangstelling te ontstaan voor de AMM en Lama Govinda. 
de weg van de witte wolkenDe weg van de witte wolken
Naar aanleiding van de heruitgave van Lama Govinda’s De weg van de witte wolken bespreekt Nico Tydeman deze klassieker, het verslag van een reis door Tibet.

Rob Jansen over Lama Govinda
Rob Jansen, emeritus hoogleraar en samen met Jan de Breet vertaler van de Pali-canon, was een van de eerste Nederlandse leerlingen van Lama Govinda. Aan Jeanette Werkhoven legt hij uit waarom hij zich aangetrokken voelde tot Lama Govinda en hoe deze hem stimuleerde zijn werk als vertaler door te zetten.

De column
Deze week de column van Jotika Hermsen. Zij geeft leiding aan Sangha Metta in Amsterdam.

Wie was Lama Govinda?
Een introductie door Fred Gales. Eerder verschenen in de Boswijzer, de maandelijkse nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Boeddhistische Omroep. Wilt u de Boswijzer ontvangen? Word dan begunstiger, of vraag eerst een gratis proefnummer aan.

Ernst Lothar Hoffman was een Duitser die gevormd werd door een mix van impressionisme en mystiek, een combinatie die 100 jaar geleden in kunstzinnige kringen erg populair was. Het leidde hem via een afgebroken studie filosofie en een leven als schilder in de kunstenaarskolonie van Capri naar een kloostereiland in Sri Lanka. Hier verwierf hij de naam Anagarika Govinda.
In 1931 ontmoette hij, ingesneeuwd in Darjeeling, Lama Ngawang Kalzang. Het moet een magisch moment geweest zijn, want de rest van zijn leven wijdde hij zich aan het Tibetaans boeddhisme. Hij ging in India wonen, waar hij leefde van lesgeven en schilderen, reisde kriskras door Tibet en werkte via de door hem in 1933 opgerichte Arya Maitreya Mandala aan de verbreiding van het Tibetaans boeddhisme in het Westen.
Ook in Nederland stond deze groep aan de wieg van het georganiseerd boeddhisme. Uit gezondheidsoverwegingen verhuisde hij in 1978 met zijn vrouw Li Gotama (Ratti Petit) naar Californië. Het was de tijd waarin zijn boeken bestsellers werden, maar waarin hij ook bekritiseerd werd door de ‘serieuzen’ vanwege zijn belangstelling in esoterie. In 1997 werd als eerbetoon zijn as bijgezet in de Nirvana stupa van het Samten Choeling klooster in Darjeeling.

Samenstelling: Jacqueline Oskamp, Jeanette Werkhoven en Fred Gales
Presentatie: Ton Maas