Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Is mediteren wel goed voor lijf en leden? Tibetaans hardlopen, shiatsu en Lam Ngo
Uitzenddatum: Zaterdag 18-6-2011 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Deze maand is het thema op de radio gezondheid.
Tot begin juli staan onze uitzendingen in het teken van ziekte en gezondheid. Heeft het boeddhisme een andere visie op het lichaam dan de westerse zienswijze? Wat is gezondheid eigenlijk? Helpt meditatie ziekte te voorkomen? En, zijn boeddhisten gezonder dan niet-boeddhisten? Een greep uit de vele vragen die de revue zullen passeren.
Ga naar het overzicht van de themamaand.
Is mediteren wel goed voor lijf en leden?
Als je googelt op ‘mediteren’ en ‘gezondheid’ vind je uitsluitend verhalen over hoe gezond mediteren is en hoe goed het helpt tegen ongezonde gewoonten (als drinken, constipatie en neurosen). Maar waarom zou uren in de lotus of de halve lotus zitten eigenlijk gezond zijn? Zenmeesteres Jiun roshi heeft last van heupen en knieën, Irene Bakker houdt het geen sesshin meer vol en Jishin Hendriks heeft ‘priesterknieën’.  Ron Sinnige heeft marathonzittingen in een Japans klooster doorstaan en doet aan Agnes Sommer een boekje open over de ongezonde zenpraktijken in het land van oorsprong.

Tulku LobsangTibetaans hardlopen

Onlangs was Tulku Lobsang in Nederland voor een workshop Lungta, hardlopen op z’n Tibetaans. Menno Bijleveld sprak met hem over de rol van lichaamsbeweging in de Tibetaanse geneeskunst. 

Shiatsu
Het woord ‘Shiatsu’ komt van Shi, wat ‘vinger’ betekent en atsu, wat ‘druk’ betekent.
Shiatsu is een manuele therapie die wordt ingezet bij klachten als hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid en mentale spanningen.
Alan Nash is ruim dertig jaar shiatsu-therapeut en acupuncturist. Daarnaast is hij directeur van en docent aan de Nederlandse school voor klassieke shiatsu. Volgens Nash heeft met name de Japanse shiatsu therapie veel raakvlakken met een boeddhistische levensvisie. Marlous Lazal spreekt met hem.

Lam NgoDe column
Deze week is de column van Lam Ngo, die dit keer gaat over broederschap. 'Sinds enkele weken laait het conflict tussen China en Vietnam over de grenzen in de Zuid-Chinese Zee weer op. Dit conflict leidde tot enige discussie binnen mijn gezin"
Beluister de column al een paar dagen van tevoren op onze Facebookpagina.

Lam Ngo is vertaler Vietnamees en verbonden aan de Stichting Vietnamese samenwerking.De agenda

De komende week is Tulku Sonam Chodup Rinpoche in Nederland. Ruim tien jaar geleden ontvluchtte Tulku Sonam Tibet en sindsdien geeft hij onderricht in het Namdroling klooster in India.
http://www.tulkusonam.nl

Vrijdag 17 en zaterdag 18 juni geeft de Duitse lerares Karola Schneider drie lezingen in Boeddhistisch Centrum Amsterdam, achtereenvolgens Boeddhisme in het Westen, Werken met Emoties en Meditatie.
diamantweg-boeddhisme.nl

Vrijdag 17 juni organiseert Hospice De Liefde een retraite met Christine Longaker. Over de hele wereld gaf zij workshops over het onderwerp stervensbegeleiding en zij is auteur van het boek ‘Het licht van afscheid’. De retraite vindt plaats op kasteel Stoutenburg in Amersfoort en duurt van 09.30-17 uur.
www.hospicedeliefde.nl

Zaterdag 18 juni
geeft Peter Schuh in Soest een lezing in het kader van de cyclus ‘Bouwstenen van de boeddhistische filosofie’. Dit keer gaat het over het ontdekken van je volmaakte natuur. De lezing vindt plaats in Hoog Soestdijk aan de Prins Hendriklaan 5 en begint om elf uur.
www.stichtingbodhisattva.eu

Woensdag 22 tot en met vrijdag 24 juni is de Amerikaanse zenleraar Bernie Glassman in België. Op woensdagavond geeft hij een lezing over geëngageerd boeddhisme in de protestantse kerk van Brussel. Het adres daarvan is Nieuwe Graanmarkt 8 en de aanvang is half acht. Op donderdagavond geeft Glassman een dharmavoordracht over hetzelfde onderwerp in de zensangha in Gent. Ook die begint om half acht en het adres daar is Elyzeese Velden nummer 10 B. Op vrijdag begeleidt Bernie tot slot een workshop in de Gentse zensangha en die zal duren van tien tot vijf uur.
www.zensangha.be
www.zenpeacemakers.org

Zaterdag 25 juni
gaat in Landsmeer bij Amsterdam een driedaagse training mededogen en aanwezigheid van start, die wordt begeleid door Christine Longaker, Marijke Holt en Annie Birken van Rigpa. Op zaterdag duurt het programma van tien tot half zes, op zondag en maandag van half tien tot half zes. Het adres van de kerk van Landsmeer  is Dorpsstraat 28.
www.spirituelezorg.nl

Woensdag 22 juni is David Loy op bezoek in België. Hij geeft op woensdagavond in Gent een lezing met als titel ‘Healing ecology – a Buddhist perspective on the eco-crisis’. De lezing begint om half acht en vindt plaats in de zensangha aan de Elyzeese Velden 10 B.
www.zensangha.be

Vrijdag 24 juni
wordt in boeddhistisch Centrum Zurenborg in Antwerpen de documentaire de verstotene over het leven van zenmeester en Benedictijner monnik Willigis Jäger vertoond. Zijn innerlijke zoektocht bracht hem in conflict met het Vaticaan en uiteindelijk kreeg hij een spreekverbod opgelegd. De avond begint om 20.00 uur en het adres is Korte Altaarstraat 8.
www.antwerpen-meditatie.be

Gedurende de hele zomer
organiseert het Nyingma Centrum elke zondagochtend een open les Kum Nye Yoga. De lessen zijn bedoeld voor wie in de zomer graag wil dooroefenen, maar ook voor belangstellenden en complete beginners. De les duurt van tien tot twaalf en het Nyingma Centrum is gevestigd aan Reguliersgracht 25 in Amsterdam.
www.nyingma.nl

Samenstelling: Agnes Sommer, Menno Bijleveld en Marlous Lazal
Presentatie: Ton Maas