Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Uitslag haikuwedstrijd, het 'Bronnenboek boeddhisme', karma, Henk Baay, de agenda en Ferry van Haastert.
Uitzenddatum: Zaterdag 7-5-2011 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

April was haikumaand bij de BOS. Tot 15 april kon iedereen ook zelf haikus opsturen. Lees de bijdragen van lezers op ons Forum.
Een jury heeft zich gebogen over de beste Haiku. De uitslag wordt in deze uitzending bekend gemaakt.
Bronnenboek boeddhismeBronnenboek boeddhisme
In de grote stroom publicaties is dit boek, dat ruim een jaar  geleden verscheen, ietwat onopgemerkt gebleven, maar daarom niet minder interessant: het Bronnenboek boeddhisme, samengesteld door Anton de Wit en Paul van der Velde. De bloemlezing bevat behalve fragmenten uit de klassieke boeddhistische literatuur - zoals Nagarjuna, Shantideva en Dogen Zenji - ook anonieme werken, teksten van recenter datum en voorbeelden van eigentijdse schrijvers als Hermann Hesse, Jack Kerouac, Chögyam Trungpa, Janwillem van de Wetering, Nico Tydeman, Ton Lathouwers en Jotika Hermsen. Anton de Wit maakte eerder al een Bronnenboek christendom en er zullen nog andere bronnenboeken volgen. Jeanette Werkhoven spreekt met hem.

Karma?

Hoe zit het eigenlijk met mijn karma? Kan ik daar nu wel of niet iets aan doen? Is ‘karma’ een ander woord voor lotsbestemming (hetgeen mij weerloos maakt) of moet ik als een padvinder goede daden gaan verrichten om mijn karma op te lappen? In deze aflevering van de serie Bij nader inzien legt Han de Wit uit wat er met ‘karma’ wordt bedoeld.

boeddhistisch filmfestioval maastrichtHenk Baay
Als je als succesvol ondernemer je bedrijf verkoopt om in alle rust te kunnen leven en mediteren, heb je ongetwijfeld een ingrijpende transformatie meegemaakt. Henk Baay is zo iemand. Naast mediteren houdt hij zich inmiddels ook bezig met het organiseren van een jaarlijks boeddhistisch filmfestival in Maastricht. Peter Meijwes zoekt hem op.

De column
Deze week is de column van Ferry van Haastert. Ditmaal over leven na de dood, en wat Einstein met de Pali-canon te maken heeft. Beluister de column al een paar dagen van tevoren op onze Facebookpagina.

De agenda
Woensdag 11 mei
gaat in Maastricht het Boeddhistisch Filmfestival van start met de film Siddharta. Er zijn tot en met zondag veel films te zien, waaronder de nodige documentaires, zoals Blessings, over het Tibetaanse monnikensysteem, Wheel of Time van Werner Herzog over het Kalachakra-ritueel in Bodh Gaya, en Sunrise sunset, een intieme blik in het leven van de Dalai Lama. De voorstellingen vinden plaats in Filmtheater Lumiere aan de Bogaardenstraat 40B.
www.tibetaans-boeddhisme.eu

Woensdag 11 mei  is in Amsterdam de boeddhistische film Little Buddha van Bernardo Bertolucci te zien. De voorstelling vindt plaats in het Maitreya Instituut aan de Brouwersgracht 157 en begint om acht uur.
www.maitreya.nl/Amsterdam-film-night-video.htm

Vrijdagavond 13 mei gaat in Maastricht het Tibetaans Festival van start. Marijn Moerbeek en Rob van Rooij zullen twee concerten geven en verder zijn er lezingen door Edel Maex op 17 mei, Lama Karta  op 23 mei en Paul van der Velde op 7 juni. De lezingen vinden plaats in de Aula Minderbroedersberg van de Universiteit Maastricht en beginnen telkens om acht uur ’s avonds.
www.tibetaans-boeddhisme.eu

Zaterdag 14 mei
is er weer een studiedag van Filosofie Oost-West in Utrecht. In de eerste reeks ‘Filosofie tussen culturen’ geeft Nico Tydeman college over Meister Eckharts negatieve theologie en de contemplatieve praktijk van zen. Henk Barendregt zal spreken over Mindfulness en Vipassana – een discontinue overgang. Plaats van handeling is de Universiteit voor Humanistiek aan de Kromme Nieuwegracht 29.
www.filosofie-oostwest.nl]

Zaterdag 14 mei  begint in Lage Vuursche een reeks themadagen over Nagarjuna, een van de grote filosofen van het boeddhisme en oprichter van de Madhyamika, de Middenwegschool. De begeleiding is in handen van Dorien Quik van Stichting Bodhisattva en de bijeenkomsten vinden plaats in Farm Eterna aan de Koudelaan 25, steeds van half elf tot vier.
www.stichtingbodhisattva.euSamenstelling: Jeanette Werkhoven, Peter Meijwes en Agnes Sommer
Presentatie: Marlous Lazal