Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

De essentie van haiku, erotische haiku's, Ik ben de sangha deel 3, Tom Hannes en de agenda
Uitzenddatum: Zaterdag 23-4-2011 15:00 - 16:00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

April is haikumaand bij de BOS. De hele maand april staan onze radio-uitzendingen in april in het teken van de haiku. tot 15 april kon iedereen ook zelf haikus opsturen. Lees ook de bijdragen van lezers op ons Forum.

Een jury buigt zich over de beste Haiku. De uitslag wordt bekend gemaakt in onze uitzending van 7  april.

Bart MesottenBart Mesotten over de essentie van haiku
EU-president Herman van Rompuy noemt hem ‘de vader van de haiku-dichtkunst in Vlaanderen’, maar zelf vindt Bart Mesotten (87) dat te veel eer. Feit is dat Mesotten zich al sinds 1972 intensief met de haiku bezig houdt en in 2000 in Japan werd onderscheiden met de Shiki International Haiku Award. Er werd in Japan zelfs een straat naar hem vernoemd.
Gevraagd naar de essentie van haiku antwoordt hij resoluut dat het niet de strenge vormregel van 5-7-5 lettergrepen is. Maar wat dan wel? 

Ik ben de sangha, deel 3

Als je toevlucht neemt of officieel boeddhist wordt, krijg je naast een boeddhistische naam ook het lidmaatschap van de sangha of gemeenschap van beoefenaren mee. Niet altijd mensen die je als je vrienden zou uitzoeken, maar waar je vanaf dat moment je spirituele pad mee deelt. In de verschillende tradities wordt het begrip sangha anders ingevuld. Zo zagen we bij het Tibetaanse Jewel Heart sangha dat het samen studeren en beoefenen bij sommigen de associatie bracht van een huwelijk aangaan. Vanuit de zenopvatting ben je één lichaam geworden met de sangha.
In het laatste deel van het drieluik ‘Ik ben de sangha’ staat theravada centraal. Marlous Lazal zoekt het uit. In het hartje van Amsterdam praat ze met Aad Verboom, leraar bij Dhammadipa, voorheen Sangha Metta.

Erotiku
In Tilburg hebben ze een Nachtburgemeester. Die, zo is de bedoeling, in Tilburg elke nacht voor een nieuwe betoverende ervaring zorgt. Zo'n burgemeester heeft daarbij natuurlijk hulp nodig en dat krijgt hij van zijn assistent die Nachtrijder wordt genoemd. Elke maand is er een nieuwe nachtrijder en voor de maand mei is dat Haiku en erotiek specialist Thomas Slieker. Programmamaker Peter Meijwes sprak met hem hem over zijn voorliefde voor erotische haiku.


Tom HannesDe column
Deze week is de column van Tom Hannes. Beluister de column al een paar dagen van tevoren op onze Facebookpagina.


De agenda
Woensdag 27 april
geeft Gabi Volenko in Venlo een lezing over boeddhisme in het dagelijks leven. Ze is een leerling van lama Ole Nydahl. Het programma begint om acht uur en het adres is Oranjestraat 4. De voertaal is Engels.
www.diamantweg-boeddhisme.nl

Woensdag 27 april geeft Gelek Rinposhe een lezing in Tilburg. Het onderwerp zal zijn ‘Boeddha’s leer in turbulente tijden’. Plaats van handeling is restaurant Boerke Mutsaers aan de Vijverlaan 2 en de aanvang is acht uur. Op vrijdagavond spreekt Gelek Rinpoche in Nijmegen over ‘de kracht van verbondenheid’. Die lezing vindt plaats bij Jewel Heart aan de Hatertseveldweg 284 en begint eveneens om acht uur.
www.jewelheart.nl

Komende week
gaat ook nog een vierdelige introductiecursus meditatie van start in Amsterdam, die wordt begeleid door Arthamitra. Het gaat om vier woensdagavonden, die duren van half acht tot tien uur. Plaats van handeling is Boeddhistisch Centrum Amsterdam aan de Palmstraat 63.
www.bctriratna.nl

Donderdag 28 april is in Diemen een workshop getiteld ‘Hoe kan ik mijn leven vereenvoudigen?’Het gaat om een praktische training voor mensen die affiniteit hebben met het boeddhisme. De begeleiding is in handen van Nynke Valk en de locatie is Inspiratiecentrum El’sina aan de Burgemeester Van Tienenweg 20. Het programma duurt van tien tot half vier en er is een terugkomdag op 12 mei, ’s ochtends van tien tot twaalf.
www.dehelderespiegel.nl

Vrijdag 29 april
wordt in Antwerpen een film van Yvan Flamant vertoond over de aanwezigheid van het boeddhisme in België. De voorstelling vindt plaats in de theaterzaal van de Antwerp British School aan de Korte Altaarstraat 19 en begint om acht uur.
www.antwerpen-meditatie.be

Zaterdag 30 april en zondag 1
mei houdt het centrum voor Shinboeddhisme in Antwerpen open huis. Iedereen is welkom om het centrum en de tempel te bezichtigen tussen tien uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds. Ook zijn er werken te zien van de kunstenaars Bert Caeckelberg en Frank de Waele. Het adres is Pretoriastraat 68.
www.jikoji.com


Samenstelling: Ton Maas, Peter Meijwes en Agnes Sommer
Presentatie: Marlous Lazal