Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Sanford Biggers, de poortloze poort, de Paraview-beurs en Jotika Hermsen
Uitzenddatum: Zaterdag 13-11-2010 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Sanford BiggersSanford Biggers
Werk van de New Yorkse multimediakunstenaar Sanford Biggers was hoofdact tijdens ‘Buddha Buzz & more’, onderdeel van de viering van het tienjarig bestaan van de BOS in het  Compagnietheater in Amsterdam. Met dansprojecten uit achterstandswijken creëerde Biggers een mix van inzichten, iconografie en Afro-Amerikaanse straatcultuur. The Mandala of the B-Bodhisattva neemt het publiek mee van stilte naar snelle rap en hiphop.
Sanford Biggers presenteerde zijn multimediaproject met Urban Acts, een groep van creatieve Nederlandse musici en dansers die werd samengesteld door MC Kimo. Menno Bijleveld sprak met Biggers over zijn kunst, zenboeddhisme en de wisselwerking met de hiphop straatcultuur.

De poortloze poortDe poortloze poort
In de boekenrubriek aandacht voor de pas verschenen Nederlandse vertaling van de zenklassieker De poortloze poort. Deze verzameling koans, Mumonkan geheten, is van commentaar voorzien door de Japanse zenmester Yamada Koun die overleed in 1989.

Jotika HermsenDe column
Deze week de column van Jotika Hermsen

Spirit-beurs
Ter gelegenheid van de Maand van de spiritualiteit namen we een kijkje op de Paraview-beurs, die elke week in een andere stad wordt gehouden. Hier presenteren zich allerlei spiritueel begaafden die, geflankeerd door een Boeddhabeeld, bezoekers de hand kunnen lezen of met behulp van kaarten meer zekerheid over belangrijke levensvraagstukken kunnen geven.
Maar, zo ontdekte programmamaker Peter Meijwes in Breda, boeddhabeeldjes alléén zijn niet voldoende om in de toekomst te kunnen kijken. Daar heb je eigenlijk ook nog Engelen voor nodig.......

Agenda
Zondagmiddag 21 november
treedt in het Tropentheater in Amsterdam een gezelschap van monniken uit Ladakh op. In de voorstelling voeren de monniken religieuze gezangen en gemaskerde dansen uit, waarin onder andere de strijd tussen goed en kwaad wordt uitgebeeld. Aan het eind van de voorstelling worden gebeden gereciteerd ter bevordering van de voorspoed en de spirituele ontwikkeling van de aanwezigen. Het concert begint om 3 uur en het Tropentheater bevindt zich aan de Linneausstraat 2.

Voor de luisteraars van de BOS stelt het Tropentheater 2x2 vrijkaarten per persoon ter beschikking. Hebt u belangstelling, stuurt u dan een mailtje naar radio@boeddhistischeomroep.nl. Deze aanbieding loopt tot woensdag 17 november.

www.tropentheater.nl


Zondag 14 november vindt in Leiden ‘Muziek in het Museum’ plaats, waarbij muzikanten uit Leiden en omgeving optreden in Leidse musea, die op deze dag gratis toegankelijk zijn. Ook het Nederlands Shakuhachi Genootschap Kaito geeft een concert, met op het boeddhisme en de natuur geïnspireerde muziek. Dit optreden begint om half drie in het Museum Volkenkunde aan de Steenstraat 1.
http://www.muziekinhetmuseum.nl
 

Zondag 14 november geeft Peter Schuh een lezing in de cyclus ‘Bouwstenen van de boeddhistische filosofie’. De bijeenkomst duurt van 11 uur tot half een, en vindt plaats in Huize het Oosten aan de Rubenslaan 1 te Bilthoven.
www.stichtingbodhisattva.eu
 
Donderdag 18 november geeft Tenkei Roshi, abt van het zencentrum Zenriver in Groningen, een teisho in Den Haag.  Hij is te gast in het Kanzeon Zen Centrum, Frankenslag 342. De lezing begint om 8 uur ’s avonds.
http://www.kanzeon.nl
 
Zaterdag 20 november geeft Saskia Mispelblom een workshop over de “Weg van Shambala, het hart van krijgerschap” in het Centrum voor Shin-Boeddhisme aan de Pretoriastraat 68 in Berchem bij Antwerpen. Het programma begint om 10 uur ’s ochtends en duurt de hele dag.
www.jikoji.com

Zaterdag 20 november  is er een feestelijk benefietdiner ten behoeve van Tibet bij het Nyingma Centrum aan de reguliersgracht 25 te Amsterdam. Belangstellenden worden verzocht om voor 16 november te reserveren.
Nu al is in het Nyingma Centrum de tentoonstelling te zien ‘Verhaal van hoop en volharding’. Deze toont uniek historisch beeldmateriaal van onder andere de beroemde fotografe Marilyn Silverstone over de komst van Tibetaanse vluchtelingen naar India en de ontwikkeling van de Tibetaanse cultuur in ballingschap.
Reserveren is noodzakelijk. Doe dit vóór 16 november
per mail:
info@tibetan-aid.nl
of telefonisch: 020 620 5207,
http://www.nyingma.nl


Samenstelling: Jacqueline Oskamp, Menno Bijleveld en Peter Meijwes
Presentatie: Marlous Lazal