Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Boeddhistisch cabaret met Arie Vuyk, Samadhi, Reizen naar Tibet en Lam Ngo
Uitzenddatum: Zaterdag 18-9-2010 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Boeddhistisch cabaretArie Vuyk
Arie Vuyk won twee cabaretfestivals, maakte een cd en is met zeven grappen opgenomen in Het Grootste citatenboek ter wereld. Sinds vijftien jaar mediteert hij. Vuyks werk was toch al nooit grof, maar zijn nieuwste, boeddhistisch geïnspireerde voorstelling, is milder dan ooit. Heeft cabaret dat niet kwetst nog wel humor?

Samadhi
Aad Verboom van Sangha Metta licht de verschillende niveaus van samadhi toe die in de theravadatraditie worden onderscheiden. Ze hebben te maken met concentratie en vervolgens penetrerend inzicht. Op het hoogste niveau is de bevrijding bereikt.

Reizen naar Tibet
Afgelopen zomer organiseerde Annick Nevejan namens Stichting Rokpa een tweede Tibetreis voor een Nederlands reisgezelschap. De route van deze reis door Oost-Tibet werd uitgezet door Akong Rinpoche, de eerste abt van het klooster van Dolma Lakhang in de provincie Kham. Hermien Buyse nam voor de tweede keer deel aan de reis, waarbij ook een aantal ontwikkelingsprojecten van Rokpa werden bezocht.

Lam NgoDe column
Deze week gaat de column van Lam Ngo over Vu Lan-viering.

De agenda
Deze week ging in Leiden een twaalfdelige reeks colleges van start waarin Peter Verhagen volk, cultuur, religie en architectuur van Tibet behandelt, alsmede een aantal sleutelfiguren uit de Tibetaanse geschiedenis. De colleges vinden plaats op vrijdagmiddag van drie tot vijf en zijn toegankelijk voor toehoorders. De locatie is zaal 004 van Gebouw Eyckhof in het Doelen Complex van de Universiteit aan de Witte Singel.
mail: p.c.verhagen@hum.leidenuniv.nl
of: zzoa@hum.leidenuniv.nl

Komende week wordt in Amsterdam het nieuwe centrum van Rigdzin Dzogchen Ling geopend. Dinsdagavond is er een lezing over boeddhisme in het dagelijks leven, woensdag een lezing over Madyamika, de filosofie van de middenweg, en donderdag een Amitayus Lang Leven initiatie. De officiële opening zal worden verricht door Namkha Rinpoche. Het centrum is gevestigd aan de Middenweg 22.
www.rigdzin.nl

Dinsdag 21 september
Naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Vrede van de World Peace Prayers Society organiseert de Japanse kunstenaar Simsa Cho in Amsterdam een interreligieuze bijeenkomst met veel muziek en kunst. Dat gebeurt op 21 september in de Maarten Lutherkerk aan de Dintelstraat  134. Het programma begint ’s avonds om half acht en duurt tot een uur ’s middags de volgende dag met het plaatsen van een vredespaal.
www.simsacho.com

Woensdag 22 september
Aanstaande woensdag leidt Tulku Lobsang in Westerbork een workshop Lu Jong. Dat gebeurt bij QUENO Fitness & Dance aan de Hoofdstraat 55B. Aanvang tien uur ’s ochtends. De volgende dag geeft Tulko Lobsang een workshop medicijnboeddha in Ter Apel, die plaatsvindt in het Centrum voor Natuurgeneeswijzen aan het Ruiten-A-Kanaal Noord 1. Op vrijdag, tenslotte, geeft de Lama nog een workshop droommeditatie, eveneens in Ter Apel. Aanvang ook daar tien uur ‘s ochtends
[www.tulkulamalobsang.org]

Donderdag 23 september
Volgende week donderdag geeft Paul van der Velde in Leiden een lezing met als titel ‘Van de boeddha tot Amitabh Bachchan’. Dat gebeurt in het Lipsiusgebouw aan de Cleveringaplaats 1. Aanvang half acht.
http://portal.leiden.nl/

Donderdag 23 september
Ook op donderdagavond geeft Jim Valby in Amsterdam een lezing met als titel ‘Five aggregates and Three Paths of Liberation’. De lezing vindt plaats in het Okido Centrum aan de Van Ostadestraat 387 en begint om zeven uur
www.dzogchen.nl

Zondag 27 september
Volgende week zondag vindt in Amsterdam een speciale twitterdienst over compassie plaats, geïnspireerd door het Charter for Compassion van schrijfster Karen Armstrong. Het bijzondere van de dienst, die om twee uur ’s middags begint in de Vincentiuskerk aan de Jacob van Lennepkade, is dat ook van buitenaf kan worden deelgenomen en gereageerd.
www.twitter.com/basalk (hashtag= #twitterdienst)
http://twitterdienst.ning.com

Cursusaanbod
Vrijdag 24 september
En dan gaat er ook deze week weer een aantal cursussen van start. In Amsterdam begint vrijdag een introductiecursus meditatie bij Rigpa aan de Kuipersstraat ter hoogte van nummer 148.
www.rigpa.nl

Zaterdag 25 september

Op zaterdag organiseert het European Zen Center in Amsterdam een gratis informatiebijeenkomst over hun introductiecursus, die op 27 september begint. Adres: Valckeniersstraat 35; aanvang half twee.
www.zen-deshimaru.nl

Zaterdag 25 september
In Den Haag gaat op zaterdag de jaarcursus Wijsheid van het hart van start bij BC Haaglanden aan de Uilebomen 55. Aanvang tien uur.
www.bchaaglanden.nl


Samenstelling: Jeanette Werkhoven, Marlous Lazal en Menno Bijleveld
Presentatie: Ton Maas