Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Kiezen trekken in Mongolië, bericht uit Birma en boeddhistische stervensbegeleiding
Uitzenddatum: Zaterdag 4-9-2010 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

MongolieKiezen trekken in Mongolië
Tandarts Joost van Vlijmen trekt iedere zomer met een team naar Mongolië of Nepal om er drie weken lang de allerarmsten te behandelen. Hij werkte op de vuilnisbelt van Ulaan Batar, in scholen en ziekenhuizen en bezocht mijnwerkers die onder erg slechte omstandigheden leven. Dit gebeurt met ondersteuning van Stichting Dhampus.

Linda Kirby
Deze maand is het precies drie jaar geleden dat in Birma de Saffranen Revolutie plaatsvond. Ruim 20.000 Birmezen, waarvan meer dan de helft monnik, gingen de straat op om te demonstreren tegen het beleid van de militaire junta. Sindsdien zijn duizenden monniken gearresteerd, waarvan er nog zeker 1500 vast zitten. De junta heeft inmiddels verkiezingen aangekondigd, maar de kans op een democratisch gevormde regering is bijzonder klein.
Linda Kirby leeft al 20 jaar in Birma en kwam in eerste instantie naar het land om er een scriptie over politiek boeddhisme te schrijven. Inmiddels werkt zij als beleidsmedewerker voor verschillende NGO’s die zich onder meer bezig houden met humanitaire hulp na de orkaan Nargus. Marlous Lazal sprak Kirby in Amsterdam, waar zij een bezoek bracht aan haar vriendin, schrijfster Minka Nijhuis, die het boek Birma, land van geheimen schreef. De Nederlandse vertaling vindt u alhier.

Stervensbegeleiding
Deze maand gaat de eerste groep vrijwillige stervensbegeleiders van hospice De Liefde aan de slag bij stervenden thuis, in zorghuizen of in de palliatieve zorg van verpleeghuizen in de omgeving van Rotterdam. Deze vrijwilligers namen het afgelopen jaar deel aan een speciale training. In het werken met stervenden wordt het accent gelegd op openheid, aandacht en compassie. Zij onderzochten de momenten waarop je op de grenzen van je compassie stuit of de momenten waarop het onverdraaglijk wordt ‘gewoon te zijn’ en je van alles wil gaan doen voor de stervende, die daar niet om vraagt.
Deze training en het gaan werken met stervenden is een initiatief van boeddhistisch hospice De Liefde - waar natuurlijk iedereen welkom is. Het verzachten van het lijden van stervenden is waar het daar om draait, maar dat vraagt van de begeleiders dat zij zelf lijden kunnen verdragen en hun eigen vergankelijkheid en sterven onder ogen kunnen zien. Deze precaire evaringen waren belangrijk onderdeel van de training. Onlangs werd deze training feestelijk afgesloten met de uitreiking van certificaten aan de deelnemers.

De column

Deze week de column van Ananda Olande

De agenda
De komende week
gaat weer een groot aantal nieuwe cursussen van start. Op maandag is dat module 1 van de jaarcursus meditatie. Dat gebeurt bij BC Haaglanden aan de Uilebomen 55 in Den Haag.
www.bchaaglanden.nl

Maandag 6 september begint een nieuwe zencursus in Paesens-Moddergat onder leiding van Tenjo Anshin Schröder, die zal duren tot 13 september. Plaats van handeling is Dharmahuis Leeuwarden aan de Seewei 61 in Moddergat.
www.dharmahuis.nl

Woensdag 8 september gaat in Groningen een vijfdelige basiscursus vipassana-meditatie van start. Het programma begint om half acht en het adres is Kamerlingh Onnesstraat 71.
www.vipassana-groningen.nl

Donderdag 9 september begint in Vianen een vijfdelige introductiecursus meditatie, die wordt geleid door Petra Hubbeling. De avonden beginnen om acht uur en het adres is Brederodestraat 5.
www.petrahubbeling.com

Vrijdag 10 september gaat in Rotterdameen basiscursus meditatie van start onder leiding van Lama Jigmé Namgyal. Dat gebeurt bij Phuntsok Chö Ling aan de Rodenrijselaan 25 D en de aanvang is half acht.
www.phuntsokcholing.org

Zaterdag 11 september organiseert Filosofie Oost-West weer een cursusdag in Utrecht. Ton Lathouwers en Jan Bor zullen er spreken over Lijden, angst en eenzaamheid als ingang tot bevrijding en Henny van der Veere over de ontwikkeling van de Japanse religie. Plaats van handeling is Vergadercentrum Vredenburg 19.
www.filosofie-oostwest.nl

Zaterdag 11 september begint in Den Haag een studie- en leesgroep rond het boek Aldus sprak de Boeddha. De maandelijkse bijeenkomsten duren van twee tot vijf en vinden plaats bij BC Haaglanden aan de Uilebomen 55.
www.bchaaglanden.nl

Zaterdag 11 september is in het Groningse Uithuizen een introductiedag Zazenkai. Het programma duurt van tien tot zes en u vindt Zen River aan de Oldörpsterweg 1.
www.zenriver.nl

Het komende weekend van 11 en 12 september
gaat het nieuwe onderkomen van Spiritueel Centrum Stiltij in Zuid-Limburg na een grondige verbouwing open. Van twee tot vijf is iedereen welkom om een kijkje te nemen aan de Heerenstraat 75 in Moorveld bij Geulle.
www.stiltij.nl

Zaterdag 11 september houdt centrum Rigpa iIn Amsterdam open huis. Van twee tot half vijf kunnen belangstellenden het centrum bezichtigen en informatie krijgen over het cursusaanbod. Van drie tot vier uur wordt een proefles meditatie gegeven. U vindt Rigpa aan de Van Ostadestraat 300.
www.rigpa.nl


Samenstelling: Jeanette Werkhoven,  Agnes Sommer en Marlous Lazal.
Presenaie: Ton Maas