TV actueel

 

Ongehoord: Merlijn Twaalfhoven

Aflevering 2 van zesdelige late night talkshow
Uitzenddatum: Maandag 26-7-2010 24:05 - 24:35 NPO 2
Herhaling: Zondag 1-8-2010 12:01 - 12:30 NPO 2

tv_ongehoord_merlijn.jpg

In de zesdelige late night talkshow Ongehoord praat schrijver en journalist Chris Keulemans met zijn gasten over de muziek die ze maken, de muziek waarvan ze houden en hoe muziek hun visie op het leven en de kunst bepaalt. Hij verkent de inspiratiebronnen van zijn gasten, hun werkwijzes en hun muzikale dromen. Hoe perfect willen ze zijn en wat zetten ze daarvoor in?

In deze tweede aflevering is de gast componist, altviolist en theatermaker Merlijn Twaalfhoven. Voor de componist, altviolist en theatermaker Twaalfhoven mag kunst niet afgebakend zijn van de rest van de wereld en moet deze bij voorkeur een plek zoeken buiten de muren van musea en concertzalen. Waar zijn vaak grootschalige projecten zich ook afspelen, op een onderzeeboot, in de Amsterdamse haven, in Palestijnse huiskamers in Jeruzalem, op Cypriotische daken, Twaalfhoven wil communiceren met zijn publiek, mensen raken. Zijn muziek is letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend, hij werkt met professionals en amateurs. Hij hoopt rimpels in het bestaan te veroorzaken, bekommert zich om de poëzie van het alledaagse. Perfectie is voor hem dodelijk, fouten leveren de mooiste ideeën op, problemen leiden tot de mooiste resultaten.

De serie Ongehoord is geïnspireerd door de zes paramita’s van het Boeddhisme: vrijgevigheid, discipline, geduld, inspanning, concentratie/meditatie en inzicht/wijsheid.

Meer over de Paramita's

In het Sanskriet staat ‘paramita’ voor ‘gearriveerd op de andere oever’. Het betekent het vervolmaken van je pad en volledig bereiken van je doel. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om een boeddha te worden, dan is het bereiken van de boeddha-staat je paramita. Wanneer je honger hebt, is het stillen van die honger je paramita. Traleg Kyabgon Rinpoche, een leraar uit de Tibetaanse Kagyu-linie, vertaalt ‘paramita’ met ‘transcendentale handeling’. ‘Transcendentaal’ verwijst daarbij niet naar het ontstijgen van het leven om in een externe werkelijkheid te komen, maar naar de manier waarop we in het leven kunnen staan – op een egocentrische manier of op een niet-egocentrische manier. De zes paramita’s helpen om deze non-egocentrische levenshouding te bereiken, en de op het ego gerichte levenshouding te ontstijgen.

Alle afleveringen

Regie/camera: Marjoleine Boonstra
Presentatie/interviews: Chris Keulemans
Met: Merlijn Twaalfhoven, Naomi Sato
Eindredactie: Babeth M. VanLoo  Redactie: Pieter van Huystee, Hans Dortmans, Lies Janssen
Camera: Gregor Meerman
Camera assistentie: Sam Yazdanpanna
Geluid: Menno Euwe, Kees de Groot
Licht: Guus Smorenburg, Smile Licht & Geluid
Research: Hans Dortmans, Rieneke de Man
Uitvoerend producent: Claire van den Ende, Natascha Teunissen
Producent: Pieter van Huystee Film & TV, Boeddhistische Omroep Stichting
Productie: Lies Janssen
Productie-assistentie: Nicky Maas
Technische assistentie: Maarten Schmidt
Montage: Noël van Rens
Mixage: Jeroen Goeijers
Kleurcorrectie: Ronald van Dieren
Publiciteit: The Publicity Company, Trix van Alphen / Curien Kroon
Met dank aan: Gertjan Mulder, Colet van der Ven, Ramon de Jong, La Vie sur Terre, Adam Sèbire, Tolhuistuin: Chris Keulemans, Touria Meliani, Sharine Visman, Koosje Laan,
© 2010 BOS/PvH Film & TV