Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Altruïsme en compassie in de economie, Ngawang Choephel, Centrum Stiltij en de column
Uitzenddatum: Zaterdag 17-4-2010 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

conferentieAltruïsme en compassie in de economie
Het afgelopen weekend vond in Zürich een Mind Life-conferentie plaats rond het thema Altruism and Compassion in Economic Systems. De Mind Life-conferenties hebben onder meer als doel het tot stand brengen van onderzoek op het gebied van wetenschap en Boeddhisme. Al sinds 1983 is de Dalai Lama de spil van deze internationale conferenties die dit jaar voor de tiende keer werd georganiseerd.

Ex-bankier Sander Tideman was aanwezig bij de conferentie in Zürich waaraan, naast de Dalai Lama, diverse economische-, neurologische- ook contemplatieve wetenschappers deelnamen. Menno Bijleveld sprak met Tideman de belangrijkste bijdragen en inzichten van deze laatste conferentie.

ngawang choephelNgawang Choephel
Tijdens het Movies that Matter Film Festival eind maart was de Tibetaanse regisseur Ngawang Choephel (spreek uit: Náwang Tjúppel) aanwezig om zijn nieuwe film Tibet in Song te presenteren. Jeanette Werkhoven sprak daar met hem.

Choephel is een Tibetaanse etnomusicoloog, filmmaker en voormalig gevangene. In 1995 trok hij met een videocamera, een taperecorder en geldige reispapieren voor vier maanden naar Tibet om een film te maken over traditionele Tibetaanse dans- en muziekvormen. Hij werd echter opgepakt en zonder aanklacht of proces veertien maanden vastgehouden. In 1996 kreeg Ngawang achttien jaar omdat hij 'onder het mom van filmresearch aan het spioneren was geweest'. Hiervoor kreeg hij achttien jaar gevangenisstraf. In februari 2002 kwam hij vrij na 6 jaar gevangenschap.

In de traditionele Tibetaanse muziek die in Tibet in Song te horen is, wordt het belang van de familie en de schoonheid van het land bezongen. Maar de film gaat niet alleen over muziek. Tibet in Song laat ook zien wat vijftig jaar culturele onderdrukking voor gevolgen heeft voor het door China gecontroleerde Tibet.

Centrum Stiltij

Centrum Stiltij bij Maastricht wordt geleid door Ad van Dun. Hij begon in 1977 met de beoefening van zen en een jaar later met aikido. In 2000 werd hij leerling van Nico Tydeman en stichtte zencentrum Prajna en aikidoschool Inai. Die zijn nu samengevoegd tot Stiltij.
Noot van de redactie: Het buitencentrum van Stiltij is gevestigd in Moorveld en niet, zoals abusievelijk in de uitzending vermeld wordt, in Moorsel.


Lam NgoDe column
Deze week de column van Lam Ngo:
30 april is het Koninginnedag. Sinds mijn aankomst in Nederland is dit een echte feestdag voor mij geworden.  Ik zeg ‘een echte feestdag’, omdat 30 april ook een feestdag is in het Vietnam van nu, maar dat gold niet voor mij en vele anderen.
Lees de volledige column 'Koninginnedag'.


De agenda
Zondag 18 april spreekt Amnyi Trulchung Rinpoche in Amsterdam over ‘practical mind – an intelligent approach to happiness’. De bijeenkomst vindt plaats aan de Prins Hendrikkade 20 en begint ’s ochtends om tien uur.
www.amnyitrulchung.org


Woensdag 21 april begint in Eindhoven een tweedaagse workshop Grief & Loss, die wordt begeleid door Caroline Brazier. Op beide dagen duurt het programma van tien tot vijf de locatie is Centrum Aquamarijn aan de Stratumsedijk 57.
www.amidacounselling.nl

Donderdag 22 april worden in Zutphen lamadansen opgevoerd door Tibetaanse monniken uit het Sera klooster in Zuid-India. De voorstelling vindt plaats in Buitensociëteit In de Hanzehof aan de Coehoornsingel 1 en begint om acht uur.
www.bewustzijninzutphen.nl

Vrijdag 23 april
geeft Lambert Schmithausen, emeritus hoogleraar aan de universiteit van  Hamburg, een lezing onder de titel The Problem of the Relation of Philosophical Theories and Spiritual Praxis in Buddhism. Het programma begint om 4 uur ’s middags aan de universiteit van Leiden,  Rapenburg 59.
pdf van het programma

Vrijdag 23 en zaterdag 24 april geeft Amnyi Trulchung Rinpoche een weekend rond het thema: `Op weg naar een beter leven'. De bijeenkomst vindt plaats in het  'Tara Centrum' aan de Surmerhuizerweg  21 in Eenigenburg. Vrijdagavond begint het programma om half acht, zaterdagochtend om  10.00 uur.
www.amnyitrulchung.org

Vrijdagavond 23 tot en met en zondag 25 april organiseert Jewel Heart in Nijmegen een weekend met Gelek Rimpoche rond het thema  De Grondslag Voor Alle Vervolmaking. Onderdeel van het weekend is een gesprek tussen de lama en vijf wetenschappers, onder wie Henk Barendregt, Johan Niezing, Merel Ritskes-Hoitinga, Ben Scheres en Matthijs Schouten. Dit debat wordt zaterdagmiddag om 14.00 uur gehouden. De locatie is Hatertseveldweg 284 in Nijmegen.
www.jewelheart.nl

Zaterdag 24 april organiseert de BUN een symposium over het onderwerp
Compassie in de Samenleving. De bijeenkomst begint om half tien ’s ochtends en vindt plaats in het Zalencentrum Utrecht-Zuid in Utrecht.
www.boeddhisme.nl

Samenstelling: Menno Bijleveld, Jaqueline Oskamp en Marlous Lazal
Presentatie:
Marlous Lazal