Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

De poëtische economie, stilte als antwoord, en wanneer ben je boeddhist?
Uitzenddatum: Zaterdag 10-4-2010 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Robert FilliouDe poëtische economie van Robert Filliou
Na een studie economie in de Verenigde Staten werkte de Fransman Robert Filliou van 1951 tot en met 1954 voor de Verenigde Naties in Zuid-Korea om het land na de Koreaanse oorlog weer uit het slop te helpen. In deze periode raakte hij teleurgesteld in het kapitalistische systeem en keerde hij terug naar zijn geboorteland Frankrijk.

In Parijs vond hij aansluiting bij de kunstenaars van de Fluxus-beweging en werd zelf ook Fluxuskunstenaar. Het streven van Fluxuskunstenaars was het bij elkaar brengen van kunst en dagelijks leven. Daartoe moest de kunstpraktijk 'gezuiverd' worden van de door de musea en de commercie aangehangen 'elitaire' kunstopvattingen. In de geest van Fluxus ontwikkelde Filliou zijn ideeën voor een poëtische economie, een economie waarin geld even vrijelijk beschikbaar zou moeten zijn als leidingwater.

Beeldend kunstenaar en schrijver Louwrien Wijers kende Robert Filliou persoonlijk en  volgde zijn artistieke ontwikkeling tot zijn dood in december 1987. Robert Filliou stierf in de Dordogne tijdens een driejaarretraite onder leiding van de Tibetaanse leraar Dudjom Rinpoche. Menno Bijleveld sprak met Louwrien Wijers over leven en werk van Robert Filliou.

Stilte als antwoordStilte als antwoord
In Stilte als antwoord doet Sara Maitland verslag van haar persoonlijke zoektocht. Van stilte na seks tot de stilte van de solozeiler, van stilte als verzet tot stilte als moderne levensstijl. Nico Tydeman gaat in op de vraag of de ‘boeddhistische stilte’ wezenlijk anders is.

Wanneer ben je boeddhist?

Wanneer ben je boeddhist? Het is een van de vragen die de gemoederen in het (westers) boeddhisme op het ogenblik bezig houden. Het is ook een van de vragen waarop Paula de Wijs antwoordt geeft in de workshop Boeddhisme in een notedop. Heeft boeddhist-zijn te maken met het lidmaatschap van een sangha, met geloof, met het doen van geloftes, het doen van de juiste beoefeningen, poedja's en recitaties, met meditatie, het bestuderen van de woorden van de Boeddha, of kunnen er nog andere redenen zijn? Paula de Wijs is al sinds de jaren 'zeventig boeddhist.

De column
Deze week de column van Jotika Hermsen.

De agenda
maandagavond 12 april organiseert Karma Eusel Ling in Vorstenbosch een cursus bardo meditatie voor beginners. Aanvang is acht uur en het adres is Heuvel 1.
www.karmaeuselling.nl

Komende week gaan in Den Haag twee tien weken durende beginnerscursussen zenboeddhisme van start, die worden verzorgd door Raoul Destrée. De ene is op maandagavond  12 april van acht uur tot kwart voor tien en de tweede op woensdagochtend 14 april van tien uur tot kwart voor twaalf. Het adres is Oude Boomgaardstraat 17.
www.zen.nl/denhaag

Donderdag 15 april is in het Belgische Schoten de eerste van drie avonden over de basisgiften. Lama Karta zal ze een voor een onder de loep nemen, te beginnen met bezitsdrang. De bijeenkomst duur van acht tot half tien en het adres is Kruispadstraat 33.
www.tibetaans-instituut.org

Donderdag 15 april wordt iIn het kader van het Shambhala Festival van de Kunsten in Amsterdam een lezing gegeven over Miksang Contemplatieve Fotografie. De aanvang is acht uur en het adres is 1e Jacob van Campenstraat 4.
www.shambhala.nl

Vrijdag 16 april gaat in Maastricht een introductiecursus meditatie van start die vijf avonden zal duren. De bijeenkomsten duren van half acht tot half tien en vinden plaats in de City Gym. Het adres is Achter de barakken 13.
www.stiltij.nl

Vrijdag 16 april geeft Herman Kyosen Kief In Nijmegen een lezing over mindfulness en hoe verder? Het gaat om een gezamenlijk initiatief van Zengroep Oshida en het Han Fortmann Centrum voor Mindfulness. De lezing begint om acht uur en het adres is Erasmuslaan 15.
www.hanfortmanncentrum.nl


Vrijdag 16 april gaat in Groningen de filmcyclus van het Vipassana Centrum verder met de film Unmistaken Child van Nati Baratz. De voorstelling begint om half acht en u vindt het centrum aan de Kamerlingh Onnesstraat 71.
www.vipassana-groningen.nl

Zondag 18 april geeft Amnyi Trulchung Rinpoche in Amsterdam een lezing getiteld ‘Practical Mind, an intelligend approach to happiness’. De rinpoche is leraar in de Nyingma traditie en opgeleid door grote Dzogchenmeesters. De bijeenkomst vindt plaats op het adres Prins Hendrikkade 20 en duurt van tien tot vier uur.
www.amnyitrulchung.org


Samenstelling: Menno Bijleveld, Jaqueline Oskamp en Jeanette Werkhoven,
Presentatie:
Marlous Lazal