TV actueel

 

Wake-up Call Of a Poet - Anne Waldman

Beatdichters en activiste
Uitzenddatum: Zondag 27-12-2009 12:00 - 12:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 2-1-2010 09:20 - 09:50 NPO 2

(1)TV_Anne_Waldman_01.jpg

Niet online te zien

Anne Waldman is behalve dichteres ook activiste. Ze is een generatie jonger dan beatdichters als Michael McClure en Allen Ginsberg, al noemde laatstgenoemde haar zijn 'spirituele echtgenote'. Waldman is geboren en getogen in New York.

We zien haar tijdens een optreden in The Bowery Poetry Club, bij het door haar opgerichte St Mark's Poetry Project en bij de repetities van een toneelstuk door The Living Theatre, geregisseerd door Judith Malina. Ook bezoekt ze het Shambhala Center, dat ooit onder de bezielende leiding stond van haar leraar Chögyam Trungpa Rinpoche met wie ze ook werkte in Naropa University in Colorado.

Verder leidt Waldman ons rond in een tentoonstelling over Mandala's in The Rubin Museum of Art. In haar werk klinkt haar boeddhistische achtergrond luid en duidelijk door. Haar nieuwste bundel Manatee/Humanity heeft als centraal personage de zeekoe, een bedreigde diersoort. Voor Waldman is het essentieel om zich bezig te houden met milieukwesties en haar werk valt te beschouwen als activistische poëzie.

Regie/camera/montage: Alexander Oey
Met: Anne Waldman, Judith Malina, Pat Steir
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Geluid: Benny Jansen
Met dank aan: Judith Malina, Shambhala Center, Rubin Museum New York