Radio actueel

 

DE ZEVENDE HEMEL

Geweldloze communicatie, relikwieën van de Boeddha op tournee, de boekenrubriek en de column
Uitzenddatum: Zaterdag 21-11-2009 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Marshall RosenbergVrede verwoorden
De grote vraagstukken van deze tijd maken duidelijk hoe onderling afhankelijk we als mensen wereldwijd zijn. Hoe we met elkaar communiceren kan deze verbinding ondersteunen, maar ook verwijdering en pijn veroorzaken. Het boeddhisme en 'Geweldloze Communicatie' (zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg) bieden bruikbare adviezen voor bewustwording en gebruik van taal. Wat gebeurt er tijdens een ontmoeting tussen mensen die zich graag laten inspireren door boeddhistische inzichten en/of Geweldloze Communicatie?

Heart Shrine Relic Tour
Eind oktober vond in de Aa-kerk in Groningen de Heart Shrine Relic Tour plaats. Vanaf 2001 bezochten wereldwijd al meer dan een miljoen mensen de relikwieën van de Boeddha, zijn voorgangers, zijn leerlingen en van meditatiemeesters uit het huidige millennium.De relikwieën die deel uitmaken van deze Relic Tour zullen ca 2012 geplaatst worden op een altaar in het hart van het 152-meter hoge beeld van Maitreya Boeddha in Kushinagar in India. De bouw van dit hoogste boeddhabeeld ter wereld is een initiatief van Lama Zopa Rinpoche en de Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition(FPMT). Het project heeft als doel om, voor een periode van tenminste 1000 jaar, zoveel mogelijk mensen te inspireren tot liefdevolle vriendelijkheid en mededogen.
Menno Bijleveld sprak met tourbegeleider Andy Melnic over magische verschijnselen en andere gebeurtenissen die verband houden met de Relic Tour in de afgelopen jaren.

Boekenrubriek
Han de Wit duikt wederom in zijn boekenkast om een favoriete bundel poëzie te bespreken.

De column

Deze week de column van Lam Ngo. Lees de volledige column.

Agenda
Zondag 22 november
is er in Amsterdam een dag over boeddhisme als weg van zelfopmerkzaamheid, met medewerking van Jeroen Witkam, Jan Dinkelaar, Kine Sittig en Dorothea Franck. Het programma duurt van elf tot half vijf en de plaats van handeling is de Uilenburgersjoel aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 91.
wederzijdsefstival.blog.com


Zondag 22 november 
is er in Wageningen een seminar met Lama Tsultrim Allione, onder de titel ‘Bevrijd je demonen’. Dat gebeurt bij Centrum Kenkon aan het Nieuwe Kanaal 11. De bijeenkomst duurt van half acht tot half tien ’s avonds.
www.kenkon.org

Dinsdag 24 november
geeft Gelek Rinpoche een lezing in Nijmegen, met als titel ‘First step to freedom’. Hij doet dat bij Jewel Heart aan de Hatertseveldweg 284 en de aanvang is acht uur.
www.jewelheart.nl

Woensdag 25 november
start in Amsterdam een vierdaagse cursus introductie in meditatie. Die wordt verzorgd door Boeddhistisch Centrum Amsterdam aan de Palmstraat 63. De aanvang is half acht.
www.vwbo.nl

Samenstelling: Marlous Lazal, Menno Bijleveld en Agnes Sommer
Presentatie: Ton Maas