TV actueel

 

De leraar der leraren - Lopön Tenzik Namdak

Portret van leraar van de dalai lama
Uitzenddatum: Zondag 15-11-2009 12.00 - 13:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 21-11-2009 09:20 - 10:20 NPO 2

tv_02_lopon4.jpg Ver vóór Boeddha leefde Tonpa Shenrab, stichter van de bönreligie. Deze leer heeft wortels in onder andere het Tibetaans sjamanisme en er wordt gezegd dat bön achttienduizend jaar oud is.

Eén van de grootste leraren binnen de Yungdrung bön-traditie is Lopön Tenzin Namdak. In de jaren zestig jaren doceerde hij aan de Oxford University in Engeland. Door zijn enorme expertise van dzogchen, de leer van de grote perfectie, en zijn persoonlijke overdracht weet hij deze voor westerse leerlingen toegankelijk te maken. Ook de Dalai lama heeft dzogchen-onderricht van de Lopön gevolgd. Bön werd door toedoen van de Dalai Lama enkele jaren geleden erkend als de vijfde boeddhistische traditie van Tibet.

De Lopön (Tibetaans voor ‘leraar’) heeft de bönleer na zijn vlucht uit Tibet verspreid via Nepal en India naar Europa en Amerika. In zijn klooster in Frankrijk houdt hij regelmatig zomerretraites. Tijdens zijn onderricht geven diverse leerlingen hun visie weer op het sleutelbegrip van de leer: het herkennen van de ‘natuur van de geest’. Gaandeweg wordt duidelijk hoe de Lopön hun leven op ingrijpende wijze heeft verrijkt.

Recentelijk leeft de Yungdrung bön traditie – verrassend genoeg – ook op in Mexico. De gedreven Mexicaanse ondernemer Leonides Guadarrama zoekt de Lopön op in zijn basisklooster te Kathmandu. Hij maakt ons deelgenoot van de wijze waarop de heldere wijsheid van deze leraar hem aangezet heeft tot het ontplooien van talrijke initiatieven.

Regie: George Schouten & Babeth M. VanLoo
Met: Yongdzin Lopön Tenzin Namdak, Kenpo Tempa Yungdrung Rinpoche, John Myrdin Reynolds, Florens van Canstein, Isabelle van Canstein, Ruby van Canstein ,Leonides Guadarrama, Dimitri Ermikova, Ani Sherab Wangmo
Eindredactie
producent: Babeth M. VanLoo
Camera: Alexander Oey, Bernd Wouthuysen
Geluid: Leon van Sprakelaar, Martijn van Haalen
Montage: Chris Teerink
Muziek: George Schouten
Mixage: Michael Sauvage, Warnier Studio
Kleurcorrectie: Jef Grosfeld, Loods & Lumen
Met dank aan: Triten Norbutse klooster Nepal, Kenpo Tempa Yungdrung, Florens van Canstein, Leonides Guadarrama, Shenten Dargyé Ling klooster Frankrijk, Isabelle Cantona
© 2009 een Boeddhistische Omroep productie