Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

The best friend
Uitzenddatum: Zaterdag 31-10-2009 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Ashin KovidaThe Best Friend
De Birmese monnik Ashin Kovida was vorige maand in Nederland ter gelegenheid van de oprichting van de plaatselijke afdeling van The Best Friend, een door jonge Birmese monniken in 1999 opgerichte ondergrondse ontwikkelingsorganisatie die zich richt op het opzetten van educatieve projecten in Birma, in de vorm van leeskringen, bibliotheken en het geven van Engelse les in tempels en kloosters. The Best Friend was een voorloper van de oppositiebeweging onder jonge monniken die in 2007 leidde tot de saffranen revolutie.

Terwijl Ashin Kovida al in 2006 het land moest verlaten, zagen ook King Zero en Ashin Sopakka, medeoprichters van de The Best Friend, zich na de revolutie gedwongen hun activiteiten in het buitenland voort te zetten, met name in Birmese vluchtelingenkampen in Thailand. Ashin Kovida leeft nu in Zwitserland en probeert onvermoeibaar de dramatische situatie in Birma aan de kaak te stellen en aan te tonen dat het ware boeddhisme democratisch is en de dhamma noodzakelijk om tot een rechtvaardige samenleving te komen.

  Links
Lees een recent artikel in de Burma digest over Ashin Kovida:'Change Will Come, No Matter What'.
Ashin Kovida’s heeft ook een weblog
Amnesty-medewerker Elke Kuijper over het bezoek van Ashin Kovida

De column
Ron SinnigeDe columnist deze week is Ron Sinnige. Hij is verbonden aan Zen onder de Dom in Utrecht.Padmasambhava, de tweede boeddha
Ani Jinba Palmo (foto links) is een Nederlandse non in de nyingmaschool van het Tibetaans boeddhisme. Sinds de jaren zestig bezocht zij vele plaatsen die verband houden met het leven van Padmasambhava. Padmasambhava, die ook wel bekend staat als de tweede Boeddha, is vooral bekend geworden doordat hij in 810 na Chr. het boeddhisme vanuit India naar Tibet bracht. Ani Jimba PalmoIn 1969 zat Ani Jinba negen maanden in een grot bij Tso Pema (Rewalsar), een van de meest beroemde plaatsen die verband houden met Padmasambhava in India.

IPadmasambhava Thangkan Bhutan bezocht zij heilige plaatsen als Paro Taktsang en Bumthang en in Nepal Yangleshod (Pharping) en Maratika. Allemaal plekken waar Padmasambhava tijdens zijn leven verbleef en beoefening deed. In 1986 bezocht Ani Jinba Samye, het eerste boeddhistische klooster dat door Padmasambhava in Tibet werd gesticht. In de grotten boven Samye (Samye Chimphu) hield zij een retraite van zes weken. In gesprek met Menno Bijleveld schetst Ani Jinba Palmo een levendig beeld van zowel haar eigen leven als het onnavolgbare leven van Padmasambhava.


De agenda van deze week
Donderdag 12 november zal wereldwijd het Charter for Compassion worden gepresenteerd, een initiatief van de Britse schrijfster Karen Armstrong, die verschillende boeken over de grote wereldreligies publiceerde. Ook Nederland is van de partij met een bijeenkomst in de Mozes en Aron kerk in Amsterdam. 

Zondag 1 november beginnen zes nonnen uit het Kopanklooster in Nepal bij het Museon in Den Haag met het vervaardigen van een Medicijnboeddha zandmandala, waar zij de hele week mee bezig zullen zijn. Zaterdag 7 november wordt de mandala traditiegetrouw weer vernietigd en het evenement wordt afgesloten met een muziek- en dansvoorstelling.
www.museon.nl

Zondag 1 november wordt in het Vestzaktheater Naat Piek in Uden een middag over haiku gehouden. Beeldend kunstenaar Madelon Hooykaas zal een lezing geven over haar werk en tevens wordt haar film ‘Haiku, de kunst van het nu’ vertoond.
De website van Naat Piek

Zondag 1 november geeft het Ensemble Barcelona Nova Música een concert geïnspireerd op haiku. De middag begint om 13.00 uur en het adres is Pnemstraat 1. http://www.theaterspoor.nl

Zondag 1 november geeft de Amerikaanse leraar Jack Petranker bij het Nyingma Centrum in Amsterdam een lezing onder de titel Time, Space, and Knowledge: New Potentials for Creativity. De avond begint om 19.30 uur en het adres is Reguliersgracht 25. De toegang bedraagt €10.
www.nyingma.nl

Donderdag 5 tot zondag 8 november
wordt in Zandvoort een introductiecursus contemplatieve fotografie gegeven, onder de titel Het Goede Oog Openen.  De cursus is gebaseerd op de ideeën van Chögyam Trungpa over waarneming. De kosten bedragen €395.
www.miksang.nl

Zaterdag 7 en zondag 8 november viert de Stichting Boddhisatva in Bilthoven haar vijfjarig bestaan. Het programma bevat o.a. een lezing door André van der Braak, een klankschalenconcert door Leo Hoog en een optreden door Lama Karta. Raadpleegt u onze website voor het complete programma.
stichtingbodhisattva.eu


Samenstelling: Agnes Sommer, Fred Gales en Menno Bijleveld

Presentatie: Marlous Lazal