Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Tijn Touber, alledaagse mystiek, het oudste boeddhabeeld van Nederland en de column van Lam Ngo
Uitzenddatum: Zaterdag 24-10-2009 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

spoedcursus verlichtingSpoedcursus verlichting?
Tijn Touber is schrijver, componist en oprichter van de popgroep Lois Lane. Na dit muzikale avontuur trok hij zich terug om zich toe te leggen op bewustzijnsontwikkeling. Hij leefde veertien jaar als een asceet en reisde de wereld rond om yogi’s en leraren te ontmoeten. Onlangs verscheen zijn tweede boek: Spoedcursus Verlichting, een innerlijk avontuur. Tegen de Volkskrant zei Touber: ‘Ik heb niet zo heel veel met het boeddhisme. Ik mis er de romantiek van het leven zelf. Boeddhisten willen vooral een einde aan het lijden maken, en er nooit meer in terugkeren.’ Maar hoe raak je verlicht zonder boeddhisme? Marlous Lazal vraagt het hem.

Zie ook de ingezonden reactie onderaan deze pagina

Alledaagse mystiek
Bij de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Amsterdam werd op 10 oktober het 25-jarig bestaan gevierd van Huis op het Spui, Centrum voor Spiritualiteit. Met als thema Mystiek in de praktijk van alledag. Han de WitEr werd gesproken door Prof. Dr. Kees Waayman, emeritus hoogleraar spiritualiteit aan de Radboud Universiteit en hoofd van het Titus Brandsma Instituut, en door Dr. Han de Wit (zie foto), psycholoog en boeddhistisch leraar, verbonden aan het Shambhala Centrum.
Jeanette Werkhoven praatte met beide heren over de vragen: wat houdt mystiek precies in, wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de christelijke en de boeddhistische tradities en hoe kan mystiek in het dagelijks leven toegepast worden?

Het oudste boeddhabeeld van Nederland
Verborgen onder de grond van Limburg staat al bijna een eeuw lang in een duistere grot het wellicht eerste volledig in Nederland vervaardigde boeddhabeeld. Het is uitgehouwen in natuursteen en sinds de dag dat het werd gemaakt, niet meer verplaatst. Peter Meijwes kroop samen met een gids door donkere gangen om het beeld te zien en de geheimen ervan te doorgronden.

Lam NgoDe column
Deze week gaat de column van Lam Ngo over 379 volgelingen van zenmeester Thich Nhat Hanh die werden verjaagd uit de Bat Nha pagode in de Vietnamese provincie Lam Dong.

Teken de internationale petitie tegen het politiegeweld in het Bat Nha klooster.
   Lees de volledige column.

De agenda van deze week
Zondag 25 oktober organiseert Museum Volkenkunde in Leiden een rondleiding boeddhisme. Die veindt plaats tussen half twee en half drie en het adres is Steenstraat 1.
www.rmv.nl

Zondag 25 oktober vindt in Hillegom een Vidyadhara sponsordag plaats met lezingen en workshops. Dat gebeurt in Villa Uitzicht aan de Haarlemmerstraat 43 en de aanvang is tien uur.
www.villauitzicht.nl

Maandag 26 oktober organiseert Hospice De Liefde in Reeuwijk een dag over spiritualiteit in de palliatieve zorg. Motto is ‘De dood als kans en uitdaging’. De bijeenkomst vindt plaats in Zalencentrum De Brug aan de Dunantlaan 1 en de aanvang is tien uur.
www.hospicedeliefde.nl

Maandag 26 oktober is er in Amsterdam een workshop mindfulness in de dagelijkse praktijk, die wordt begeleid door Tulku Lama Lobsang. De workshop, die wordt georganiseerd door Stichting Nangten Menlang Nederland, vindt plaats in het HUB aan de Westerstraat 187 en begint om half acht ’s avonds.
www.tulkulamalobsang.nl

Donderdag 29 oktober geeft voormalig BOS-directeur Jean Karel Hylkema in Groningen een lezing over de toepassing van boeddhistische inzichten op de werkvloer, met als titel: ‘Leiderschap - Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en anderen’. Hij doet dat in Het Kasteel aan de Melkweg 1 en de aanvang is half acht ’s avonds.
www.bisho.nl


Zaterdag 31 oktober geeft Fons Martens in Antwerpen de eerste van drie inleidende lezingen over het zuiver-land-boeddhisme. De lezingen vinden steeds plaats op zaterdagochtend tussen tien en half een en het adres van het Centrum voor Shin Boeddhisme is Pretoriastraat 68.
www.jikoji.com

Samenstelling: Jeanette Werkhoven, Marlous Lazal en Peter Meijwes
Presentatie: Marlous Lazal
Onderstaande reactie op het item met Tijn Touber ontvingen we van Fenny Stavast. 

Ik ben geen boeddhist, wel Palestina-aktivist. Af en toe luister ik naar een radio-uitzending van BOS.
 
Ik veronderstel dat ik in uw visie "vastzit" in het uitgangspunt dat recht, internationaal recht en naleving van mensenrechten een leidraad kan zijn in de wereld.
 
Als u, lekker niet oordelend, stelt dat Palestijnen en Israeliers ELKAAR pijn en leed aandoen, dan gaat u voorbij aan onrecht. Israel verjaagde en verjaagt Palestijnen van hun leefgebied.
 
Mij lijkt het dat we eerder een conflict uit de wereld helpen als we een overtreder van de wet dwingen zich daar aan te houden, dan dat we alle partijen tot Boeddhist (in de zin van je niet definieren als identiteit) om kunnen turnen.
U zult waarschijnlijk eenvoudig kunnen analyseren, waarom ik niet verlicht ben. Maar ik hoop dat u mijn wanhoop kunt begrijpen dat in mijn indruk u uw verlichting bereikt, en ook eist dat iedereen tot uw verlichting overgaat, en daardoor onrecht in de wereld alleen kunt wegdenken door de gedachtensprong dat ieder boeddhist moet worden. Evengoed een paradigma dus. En Erica Terpstra, de superboeddhist, vindt het prima dat er gigantische machtsverschillen in de wereld zijn en heel grote uitbuitingssystemen.
 
Spiritueel ten koste van onrecht, dat is mijn indruk.
 
Met vriendelijke groet,
 
Fennie Stavast

Wat vindt u? Laat het ons weten! En reageer op deze uitzending