Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Tibetaanse kunst op tournee. Verder: zen en golf, Thaise tempel in de lift en de agenda
Uitzenddatum: Zaterdag 17-10-2009 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

50 jaar TIPA – Colourful Tibet
Tot 24 oktober is de voorstelling Colourful Tibet op tournee door ons land, een productie van het dit jaar 50 jaar bestaande Tibetan Institute of Performing Arts. TIPA werd door de Dalai Lama, direct na zijn vlucht naar India, in Dharamsala opgericht om de eeuwenoude Tibetaanse muziek, theater en dansvormen te behouden en jonge musici te stimuleren hun cultuur uit te blijven dragen. Marlous Lazal zag de voorstelling en sprak met de leider van TIPA over de geschiedenis van het instituut.

zengolfZen en golf

Op 20 november geven zenleraar Raoul Destrée en mental golfcoach Geert Vroege, van de website mentalgolfcoach.nl een cursus die bestemd is voor golfers die meer rust, concentratie en plezier in hun spel willen ervaren. De cursus bestaat uit een inleidingen in zenprincipes, de toepassing van zen bij golf en een kennismaking met zenmeditatie. Maar gaan we beter golfen door dagelijks op een kussentje een meditatiesessie in te lassen? De zenleraar en de mental golfcoach denken van wel. Nieuwsgierig geworden naar de relatie tussen zen en golf toog Menno Bijleveld naar de golfbaan en sprak met daar de initiatiefnemers.
  Link:
zen.nl

Wat Buddhavihara weer in de lift

De Thaise monnik Mettavihari bracht het theravadaboeddhisme naar Nederland. Niet alleen was hij de oprichter van de tempels in Waalwijk en Amsterdam-Noord (later Wat Buddhavihara in Landsmeer), ook de meeste vipassana-leraren in Nederland, van Jotika Hermsen en Henk Barendregt tot Frits Koster, gingen bij hem in de leer. Na zijn dood in 2007 was het voor Wat Buddhavihara mede dankzij het restrictieve immigratiebeleid moeilijk om een opvolger voor Mettavihari te vinden, met als gevolg dat de activiteiten van de tempel op een laag pitje kwamen te staan. Maar sinds de komst van de monnik Pramaha Chamreon wordt het weer drukker. Ook vinden steeds meer Nederlanders hun weg naar de tempel in Landsmeer.

De agenda van deze week
Zondag 18 november start in Groningen een nieuwe jaargroep bij het Vipassana Meditatiecentrum. Het gaat om 7 middagen en een hele dag en het programma duurt tot 13 juni. Het begint om half twee en het adres is Kamerlingh Onnesstraat 71. Een link naar meer informatie vindt u op onze website, en dat geldt uiteraard ook voor alle andere aankondigingen in deze agenda.
www.vipassana-groningen.nl

Dinsdag 20 november is er in Amersfoort een workshop East Meets West met Tulku Lama Lobsang. Dat gebeurt in ‘Het Klooster’ aan de Daam Fockemalaan 10 en de aanvang is tien uur ’s ochtends.
www.tulkulamalobsang.nl

Donderdagavond 22 november geeft Nagabodhi in Amsterdam een lezing over ‘the Challenge of the sangha’. Plaats van handeling is Boeddhistisch Centrum Amsterdam aan de Palmstraat 63 en het begint om half acht.
www.vwbo.nl

Donderdag 22 november begeleidt Tulku Lama Lobsang In Ter Apel een workshop Tsa Lung intensive. Hij doet dat in het Centrum voor Natuurgeneeswijzen aan het Ruiten A Kanaal Noord 1 en de dag begint om tien uur. ’s Avonds om acht uur volgt er een lezing over de betekenis van acceptatie in je leven. Vrijdag verzorgt Lama Lobsang in Ter Apel een inleidende workshop Kalachakra en in het weekend is er dan nog een workshop Lo Jong, met als titel ‘Hoe overwin je negatieve emoties?’.
www.tulkelamalobsang.org

Vrijdag 23 november geeft Tenzing Wangyal Rinpoche in Amsterdam een lezing over het transformeren van angsten en de beoefening van chöd in de böntraditie. De lezing vindt plaats in de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat en begint om acht uur. Komend weekend verzorgt Tenzing Wangyal op dezelfde locatie een seminar.
www.home.planet.nl/~buiti071
http://www.bongaruda.com

Zaterdag 24 november is er in Ede een workshop traditionele Tibetaanse geneeskunde in de praktijk, verzorgd door de arts Amchi Lobsang Tsultrim. Plaats van handeling is De Gasperisingel 18 en deelnemers wordt verzocht om kwart voor tien aanwezig te zijn.
www.tibetmedicine.nl

Zondag 25 november organiseert Museum Volkenkunde in Leiden een rondleiding boeddhisme. Die veindt plaats tussen half twee en half drie en het adres is Steenstraat 1.
www.rmv.nl
Samenstelling: Fred Gales, Marlous Lazal en Menno Bijleveld
Presentatie:Marlous Lazal