Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

4e editie Buddhist Film Festival Europe, Alpha-up en de column
Uitzenddatum: Zaterdag 3-10-2009 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

bffe logoVan 3 t/m 5 oktober vindt in Amsterdam de 4e editie plaats van het Buddhist Film Festival Europe. Een groot gedeelte van deze uitzending is aan het BFFE gewijd.  Kindness, a letter from TibetEen van de Nederlandse producties die er te zien zijn, is Kindness, a letter from Tibet van regisseur Clementine Ederveen. Ze volgde Tsering Jampa, directeur van de International Campaign for Tibet Europe, tijdens de acties rondom de Olympische Spelen in China en dramatiseerde het verhaal van haar jeugd en de vlucht uit Tibet naar India. Marlous Lazal was aanwezig bij de première tijdens de ‘Nacht van Tibet’ in juni en sprak na afloop met de maakster.

http://www.bffe.org/files/attachments/pages/afbeelding/light-of-asia2.pngSpeciale vertoning van historische film Light of Asia op BFFE
De Engelse schrijver Edwin Arnold publiceerde in 1879 het boek Light of Asia, waarin hij in dichtvorm het leven van de Boeddha beschreef. Het was een ongekend succesvol boek dat in vele talen vertaald is en decennia lang bepalend was voor de kennis van het boeddhisme in het westen. Het was ook een belangrijke inspiratiebron voor de openingsfilm van het BFFE, de gelijknamige Duits-Indiase verfilming van het leven van de Boeddha uit 1925. Edwin Arnold was samen met Angarika Dharmapala een van de oprichters van de Mahabodhi vereniging, die de stoot gaf tot de restauratie en herontdekking van de boeddhistische pelgrimsplaatsen in Noord India. John Willemsens van de Advayavada Stichting heeft in de jaren negentig het achtste hoofdstuk van Edwin Arnolds Light of Asia opnieuw vertaald in het Nederlands en gepubliceerd onder de titel Boeddha’s preek te Nagara. Fred Gales praat met hem over het belang van Edwin Arnold.

John Willemsens vertaling van Boeddha's preek te Nagara en veel informatie over het Advayavada Boeddhisme kunt u vinden op http://www.euronet.nl/~advaya/nagara.htm

alpha-upBrain State Conditioning
Met een druk op de knop een beter leven? Psycholoog Matthieu Vaessen werkt bij het zogenaamde Brain Balancing Institute Alpha Up.  Mensen kunnen daar de kwaliteit van hun leven verbeteren door middel van ‘Brain State Conditioning’, een bewerking van de hersenactiviteit door middel van elektroden.  Vaessen is ook verbonden aan het Tibetaans boeddhistisch centrum Dzogchen Ling. Een reportage van Agnes Sommer met elektroden op het hoofd.
In Nederland zijn momenteel 12 therapeuten die met de Neuro Modulatie Techniek werken. Om NMT therapeut te worden  hoef je geen artsendiploma te hebben.De column

Verder: de column van Varamitra

De agenda

Zaterdag 3 oktober om acht uur gaat op Radio 6 een serie van vijf afleveringen van het programma De Wandelende Tak van start die geheel is gewijd aan de Japanse bamboefluit shakuhachi. Dat gebeurt naar aanleiding van de eerste Nederlandse Shakuhachi Summer School, die afgelopen juli in Leiden plaatsvond onder leiding van Kees Kort. De hele maand oktober dus shakuhachimuziek in De Wandelende Tak.
De Wandelende Tak

Woensdag 7 oktober geeft Patrul Rinpoche een lezing in Amsterdam. Wat zijn vanuit boeddhistisch perspectief de tegengiften voor mentale vervuiling? De lezing vindt plaats in Centrum De Roos aan de PC Hooftstraat 183 en begint om half acht.
www.roos.nl
www.patrulrinpoche-amsterdam.onedharma.net

Donderdag 8 oktober organiseert Stichting Bodhisattva in Bilthoven weer een avond waarop uitspraken van de Boeddha worden geplaatst naast die van een westerse filosoof. De begeleiding is in handen van Dorien Quik en plaats van handeling is de kapel van de Schutsmantel aan de Gregoriuslaan 35. Aanvang half acht.
www.stichtingbodhisattva.eu

Vrijdag 9 okober organiseert de Dialoog Academie van de Universiteit Leiden een conferentie over deugden in Oost en West. Het evenement vindt plaats in de Lorentzzaal van het Kamerlingh Onnes Gebouw aan de Steenschuur 25 en de aanvang is negen uur ’s ochtends.
www.dialoogacademie.nl

Zaterdag 10 oktober vindt in Rotterdam een dagcursus plaats met Kelsang Namkhyen, met als titel ‘Ons dagelijks leven, een waar avontuur’. Het adres is Proveniersstraat 9b en de dag begint om tien uur. Meer informatie over deze en andere activiteiten uit onze agenda vindt u op onze website.
www.nkt-kmc-holland.org

Zaterdag 10 oktober is er ook een cursusdag van Filosofie Oost-West in Utrecht. Nico Tydeman zal er spreken over transmissie, verlichting, beoefening en religie bij zen. Jan de Meyer en Karel van der Leeuw verzorgen een college over boeddhisme en neo-confucianisme in China. Plaats van handeling is zoals gebruikelijk Vergadercentrum Vredenburg 19.
www.filosofie-oostwest.nl

Samenstelling: Marlous Lazal, Jeanette Werkhoven en Fred Gales
Presentatie: Marlous Lazal